Aydın'da Turunçgil Bahçeleri Kalıntı Analizine Alındı - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Turunçgil Bahçeleri Kalıntı Analizine Alındı

Aydın\'da Turunçgil Bahçeleri Kalıntı Analizine Alındı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi’nin (EKÜY) uygulandığı bahçelerde yetişmekte olan turunçgillerde ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılıyor.

16.11.2015 06:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi'nin (EKÜY) uygulandığı bahçelerde yetişmekte olan turunçgillerde ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılıyor.

İlaç kalıntısını incelemesi yapılacak meyve numuneleri alımı Ekim ayının ikinci haftasından bu yana aralıklarla yapılırken, hasat öncesi numuneler İzmir İl Kontrol Laboratuarına pestisit kalıntı analizlerinden geçirilmek üzere gönderildi. Analizler sonucu ürünleri ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkan üreticilere 2015 yılı "Entegre Mücadele Üretici Sertifikası", ürünlerine ise "Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası" verileceğini belirten Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bircan; " Üretim sezonu sonunda üreticilere proje bahçelerinden pazara sunulmak üzere hazırlanan ürünlerine yerleştirilmek üzere; entegre ürün logolarının dağıtımı da yapılacak. Logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artarak, proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlamaları hedefleniyor. Turunçgiller ilimizde yaş meyve ihracatında gelişme potansiyeline sahip önemli bir yerde bulunmakta olup, TÜİK verilerine göre; 90 bin 445 ton olan üretimimiz, 56 bin 385 dekar alanı kaplamaktadır. İlimizde de yürütülen EKÜY projelerinin amacı; üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmelerini ve bunların sonucunda da en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerini sağlamak hedeflenmiştir" dedi.

AYDIN TURUNÇGİLLERİNDE 52 BİN 868 TON REKOLTE BEKLENİYOR

Çalışmalarda Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke ve Sultanhisar'da yeni proje bahçelerinin seçimlerinin de yapıldığını belirten Bircan; "Bu yıl turunçgil EKÜY çalışmaları 5 ilçede 414 üreticiye ait olan Bin 266 bahçede 14 bin 034 dekar alanda yürütülmüş olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 52 bin 868 ton'dur. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere EKÜY uygulama defterlerinin dağıtımı ile çalışmalara devam edilmiştir. Bu proje kapsamında yıl boyunca yapılan arazi çalışmalarında ise; ilimizde bulunan turunçgil hastalıklarından kahverengi çürüklük ve zamklanma için, turunçgil zararlılarından ise gri yumuşak koşnil, sarı- kırmızı kabuklu bit, beyaz sinek, kırmızı örümcek, harnup güvesi, portakal güvesi, unlu bit ve ana zararlı olan Akdeniz meyve sineği vd., ile yabancı ot mücadelesi için kontroller devam etmiştir. Yapılan kontrollerde Ekonomik Zarar Eşiği gelen zararlılara karşı önerilerde bulunulmuştur. Doğal dengenin kurulu olduğu bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmamakla birlikte, popülasyonun yüksek olduğu bazı bahçelerde ise kimyasal mücadele uygulanmıştır. Önerilerde bulunulan bahçelerde kimyasal mücadelenin sonuçlandırılması takip edilmiştir. Unlu bit mücadelesi Söke ilçemizde yararlı böcek salımları yapılarak biyolojik mücadele ile ve ayrıca kimyasal mücadele olarak devam etmiştir" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Turunçgil Bahçeleri Kalıntı Analizine Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement