Aydın Nükleer Bilimlerde Türkiye'nin Durumu Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Aydın Nükleer Bilimlerde Türkiye'nin Durumu Konuşuldu

Aydın Nükleer Bilimlerde Türkiye\'nin Durumu Konuşuldu

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper, Türkiye'nin günümüzde biyolojiden sağlığa, malzeme biliminden metalürjiye, temel parçacıklardan evrene kadar bilimsel çalışmaların odağında bulunan hızlandırıcıları yapabilen dokuzuncu ülke olma aşamasına geldiğini açıkladı.

12.10.2016 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper, Türkiye'nin günümüzde biyolojiden sağlığa, malzeme biliminden metalürjiye, temel parçacıklardan evrene kadar bilimsel çalışmaların odağında bulunan hızlandırıcıları yapabilen dokuzuncu ülke olma aşamasına geldiğini açıkladı.

Kuşadası'nda Pamucak sahilindeki Richmond Otel'de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından XI. Ulusal Nükleer Bilimler ve Teknolojileri Kongresi düzenlendi. 253 katılımcı ile başlayan ve 3 gün sürecek kongrede konuşan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper, TAEK'in çalışmaları hakkında bilgi verdi. TAEK'in proton hızlandırıcı tesislerinin 2012 yılında tamamlanmasından sonra, Türk bilim insanlarının bu teknolojinin millileştirilmesi için çalıştığını söyleyen Alper, özellikle sağlık alanında dışa bağımlılığın önlenebileceğini belirtti. Alper "1-5 MeV RF Kovuklu Proton Hızlandırıcı yapabilen dokuzuncu ülke olma aşamasına geldik. Ülkemiz özellikle nükleer enerjinin uygulama alanlarında genellikle ithal eder bir durumda. Biz bu alanlarda yapacağımız yerli çalışmalarla bu seviyeleri yakalayacağımızı göstermek istiyoruz. Bu çalışmanın önümüzdeki aylarda muhtemelen tamamlanmasını umuyoruz. Yüzde 80-90 ölçekte deney düzeyimiz tamamlandı" dedi.

TAEK ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ

TAEK Başkanı Zafer Alper, elli yıldan bu yana enerji portföyü kapsamına nükleer enerjinin dahil edilmesi çalışmalarının sonuçlarını verdiğine dikkat çekerek, Akkuyu ve Sinop'a nükleer santraller için hükümetler düzeyinde anlaşmalar imzalandığını hatırlattı. Alper, Türkiye'nin CERN'e ortak üyeliğinin imzalandığı 6 Mayıs 2015'in ülkemizde yürütülen yüksek enerji fiziği çalışmaları için bir milat olduğunu söyledi. TAEK'in çeşitli kurumlarla yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi veren Alper, "Kurumumuz ile Ege Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü ile zirkonyum -89 üretimi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir. Ayrıca değişik malzemelerin uzay şartlarına maruz kaldıkları radyasyonun test edilmesini sağlamak üzere Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile işbirliği yapılıyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aydın Nükleer Bilimlerde Türkiye'nin Durumu Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement