Ayhan: 200 Bin Genç Zehir Batağında - Son Dakika
Güncel

Ayhan: 200 Bin Genç Zehir Batağında

Ayhan: 200 Bin Genç Zehir Batağında

HDP'li Vekil Ayhan, Şanlıurfa'da giderek artan madde bağımlılığına yönelik verdiği soru önergesine yanıt alamayınca bu kez araştırma önergesi verdi.

19.08.2014 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayhan, Şanlıurfa'da 200 bin gencin madde bağımlısı olduğunu en başta esrar geldiğini belirtti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, geçen ocak ayında Şanlıurfa'da giderek artan ve buna rağmen yeterli önlem alınmayan madde bağımlılarına yönelik İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi vermişti. Aradan geçen sekiz aya rağmen hala yanıt alınamayan konuyu Ayhan, bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Araştırma Önergesi olarak sundu.

Önergesinde, "Şanlıurfa ilimizin önemli sorunlarından birisi olan madde bağımlılığı sorununun bütün yönleri ile araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırmasının açılmasını arz ederim." diyen Ayhan, gerekçesini ise verdiği rakamlarla destekledi.

AYHAN: EN FAZLA ESRAR KULLANILIYOR

Yaklaşık 200 bin gencin zehir bataklığına çekildiğini kaydeden Ayhan, "Şanlıurfa ilimiz TUİK verilerine göre Türkiye'nin en kalabalık iller sıralamasında 9'uncu sırada bulunmaktadır. TUİK'in 2013 verilerine göre Şanlıurfa'nın nüfusu 1 milyon 801 bin 980'dir. Nüfusun yüzde 70'i ise 30 yaş altı genç nüfustan oluşmaktadır. Nüfusu bu kadar genç olan Şanlıurfa'da aynı paralelde gençler için tehlike oluşturan, yaşamlarını riske eden kötü alışkanlıklar içinde zemin oluşturmaktadır. Bu kötü alışkanlıkların başında madde bağımlılığı gençlerimiz için en tehlikeli kötü alışkanlıkların başında gelmektedir. Son yıllarda gözle görülür oranda madde bağımlılığının gençler arasında artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Türkiye'de uyuşturucu madde kullanımı oranı yüzde 10'lar seviyesindedir. Bu oran bile gençlerimizin nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını gözler önüne sermektedir. Yapılan araştırmalara göre il genelinde yaklaşık 200 bin genç madde bağımlısıdır. Bilgi edinme çerçevesinde Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğünün vermiş olduğu bilgiye göre, ilimizde en çok esrar maddesinin kullanıldığı ifade edilmektedir. Bunun sırasıyla eroin, ekstasy, captagon, hapları izlemektedir. Yine bilgi edinme çerçevesinde Şanlıurfa ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinin verilerine göre son beş yılda sekreterliğe bağlı sağlık tesislerine 2 bin 121 kişi madde bağımlılığıyla ilgili tedavi için başvurmuştur. Bunların 91'i kadın 2 bin 30'u erkektir. Kabul etmek gerekir ki verilen rakam kayıtlara geçen rakamlardır. Uyuşturucu madde müptelası olmuş ve tedavi görmesi gereken binlercesi çaresiz bir şekilde hem kendi yaşamlarını hem de ailelerinin yaşamlarını perişan etmektedirler." diye ifade etti.

'KULLANMA YAŞI 10'A DÜŞTÜ'

Ayhan, önergesinin gerekçe kısmında şöyle devam etti: "Uyuşturucu kulanım yaşı 10'a kadar düşmüş bulunmaktadır. Tedavi edilmemeleri durumunda bu gençlerimizin ve çocuklarımızın 10 ile 15 yıl sonra yaşamlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını bilmemiz gerekmektedir. Acilen köklü çözümler bulmak başta devletin temel sorumluluğudur. Uyuşturucu kullanımının bu denli yaygınlaşmasının nedenleri ve bu nedenleri ortadan kaldıracak tedbirleri almak gerekmektedir. Ailelerimize de çok büyük görevler düşmektedir. Özellikle ilimizde uyuşturucu kullananların varoşlar da, kenar mahallelerde eğitim gelir düzeyi düşük çevrelerde yaygınlık göstermesi tesadüfü olmadığı gibi devletin politikalarının yıllarca eşitsiz, haksız, dengesiz bir şekilde uygulanmış olmasının da büyük bir payı vardır. Bu sorun okul önlerinde polis ekipleri koymakla, birkaç okula gelip seminer vermekle çözülemeyecek kadar derin bir toplumsal sorun haline gelmiştir."
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ayhan: 200 Bin Genç Zehir Batağında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement