Ayhan, 40 Yaş Engelinin Kaldırılmasını İstedi - Son Dakika
Güncel

Ayhan, 40 Yaş Engelinin Kaldırılmasını İstedi

Ayhan, 40 Yaş Engelinin Kaldırılmasını İstedi

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, atanamayan öğretmenlerin 40 yaş engeliyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

29.08.2014 14:25  Güncelleme: 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ataması yapılamayan öğretmenlerin sorunlarını yine gündeme getirdi. Ataması yapılmayan öğretmenlerin işsizler ordusu oluşturduğunu, atanamayan öğretmenlerin meslekleri dışında işlerle uğraştıklarını bu da yetmezmiş gibi atanamayan öğretmenlerin 40 yaş engeliyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Ayhan, AKP iktidarı dönemi boyunca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile uyumlu bir çalışma içinde olmamış, öğretmen ihtiyacı ile ilgili sağlıklı bir arz talep dengesi kurmamış ve bütünlüklü bir öğretmen yetiştirme stratejisi, politikası geliştirmemiştir. AKP iktidarı döneminde neredeyse her ile bir eğitim fakültesi kurulmuş ve üniversitelere ihtiyacın katbekat fazlası öğretmenlik bölümü ve kontenjanı açılmıştır. Hükümetin bu konuda, 12 yıllık iktidarı boyunca yürüttüğü popülist politikalar, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu her geçen gün daha büyütmüştür" dedi.

250 BİN ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN

Hükümet göreve geldiğinde sayısı 70 bin civarında olan ve ataması yapılmayan öğretmenlerin sorununu çözmeyi ilan ettiğini kaydeden Ayhan, "Bizzat başbakan 2002 yılında iktidara gelmeden hemen önce İstanbul'da yaptığı bir mitingde aynen şu ifadeleri kullanmıştı: "birçok gencimiz, özellikle öğretmen adaylarımız işsiz kaldı. Ülkede eğitim çökmüş, köy okulları kapanmış, merkezdeki okullar bile öğretmen diye can çekişiyorken sen sınavla öğretmen seçmeye kalkıyorsun. Bıraksana genç öğretmenlerimiz gitsin çalışsın. O kadar sene beklet sonra al, adamda artık heves kalır mı öğretmenlik yapabilir mi? Ama inşallah biz iktidar olunca öğretmenler okulun bittiği gün görev aşkıyla okuluna gidecek hiç merak etmeyin." Bu ifadeler üzerinden geçen 12 yıl içinde, AKP iktidarı döneminde ataması yapılmayan öğretmen sayısı eğitim sendikalarının verilerine göre 350 bin, MEB'in verilerine göre ise 250 binin üzerine çıkmış durumdadır. Ayrıca o dönem sadece KPSS sınavı ile atanan öğretmenler AKP hükümeti tarafından yapılan son yasal düzenlemeler ile birlikte KPSS'nin yanında alan sınavına girmek ve atandıktan sonra ise adaylık süreci sonunda yeterlilik sınavına girmek zorundadırlar" diye konuştu.

SİGORTASIZ VE GÜVENCESİZ

"İktidar olmadan önce meydanlardan ataması yapılmayan öğretmenlere sorunu çözeceği yönünde vaatlerde bulunan başbakanın iktidar koltuğuna oturduktan sonra söyleminin değiştiğine hep birlikte şahit olduk" diyen Ayhan, "20 Ocak 2013 tarihinde Gaziantep'te "şubatta atama bekliyoruz" diye seslenen öğretmen adayına başbakan; "kusura bakma biz ne dediysek o al oyunu kendine sakla" diyerek halka verdiği sözü unuttuğunu ve antidemokratik bir iktidar söyleminin esiri olduğunu tüm kamuoyuna göstermiştir. Söylem ve politika konusunda başbakandan geri bir noktada kalmak istemeyen eğitim bakanı ise aynı şekilde atama talebinde bulunan öğretmenlere, dönemin bakanı hükümetin temel görev ve sorumluluklarını hiçe sayarak "Biz size iş bulmak zorunda değiliz" ifadelerini kullanmıştır. Başbakanın meydanlarda azarladığı öğretmenlere bakan tüm kapıları kapatmıştır. AKP' nin bu konuda yürüttüğü politikalar hiç kuşkusuz bilinçlidir ve eğitimde hedeflenen neoliberal dönüşümün bir parçasıdır. AKP iktidarının istediği ve amaçladığı ucuz ve yedek bir işsiz öğretmenler ordusu yaratmaktır. Yıllardır MEB'de ücretli öğretmen adı altında sigortasız, güvencesiz, düşük ücrete on binlerce öğretmen çalıştırılmaktadır. Yine dershanelerde, özel okullarda eğitim emekçileri karın tokluğuna çalışmak zorunda kalmaktadırlar" dedi.

'ÖĞRETMENLER PSİKOLOJİK SORUNLAR YAŞIYOR'

12 yıl boyunca ataması yapılmayan birçok öğretmenin bulunduğunu kaydeden Ayhan, "Yıllardır ataması yapılmamış çok sayıda öğretmen de bulunmaktadır. Ve bunların büyük bir kısmı geldiğimiz noktada 40 yaş engeli ile karşı karşıyadırlar. 12 yıldır, sürekli olarak karşılarına kadro ve sınav engeli çıkartılan ataması yapılmayan bu öğretmenlerin tüm çaba ve umutları 40 yaş engeli nedeniyle tamamen son bulmaktadır. Halihazırda yıllardır ataması yapılmadığı için derin psikolojik sorunlar yaşayan öğretmenler 40 yaş engeli ile çok daha derin ve aşılması zor psikolojik travmalar ile karşı karşıya kalmaktadırlar. 40 yaş sorununun çözülmesi için hükümete yapılan tüm çağrılar karşılıksız kalmaktadır. Başbakan öğretmenler günü nedeniyle 24 Kasım 2013 tarihinde yaptığı açıklamada "Biz 40 yaş üstündeki öğretmenleri de almaya hazırız" ifadelerini kullanmıştı. Fakat o günden bugüne kadar bu konuda tek bir adım bile atılmadı" dedi.

'ENGEL KALDIRILSIN'

Hükümete ve Milli Eğitim Bakanlığı'na seslenen Ayhan sözlerini şöyle tamamladı: "Bir an önce öğretmen atamalarındaki 40 yaş engeli kaldırılmalıdır. Ataması yapılamayan öğretmenler sorununa kalıcı bir çözüm üretilmelidir. Sadece 40 bin öğretmen atamasının yapılmasının bu sorunu çözmeyeceği ortadadır. Eğitimde niteliğin ve başarının temel dinamiğinin öğretmen olduğu hakikatini vurgulayarak bu sorunun eşit, demokratik ve kalıcı bir şekilde çözülmesi için yürütülecek tüm çalışmalarda ortaklaşmaya ve bu çalışmaları desteklemeye hazır olduğumuzu belirtiyorum."
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ayhan, 40 Yaş Engelinin Kaldırılmasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Rasim Tuna: sayın Ayhan: 657 devletmemurları yasasında 18 yaşını doldurmuş herkes devlet memuru olabilir der buna ek olarak bu yaş kısıtlanamaz diye yasa önerisi verirseniz meclistetede oylamaya gider olay kokten cozulur:) 0 0 Yanıtla

Advertisement