Ayıların Yeni Mezarları Açabileceği Endişesi - Son Dakika
Yerel

Ayıların Yeni Mezarları Açabileceği Endişesi

Ayıların Yeni Mezarları Açabileceği Endişesi

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: ''Yaşam alanlarına girilmesi nedeniyle son zamanlarda insan ayı çatışmalarında büyük bir artış var" "Kastamonu'da mezar açma olayları oldu.

20.11.2014 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEMİH YÜKSEL - KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Kastamonu'da ayıların mezar açma olaylarının devamlı hale gelmesinden endişe ettiklerini bildirdi.

Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırsalda artan nüfus yoğunluğu, hidroelektrik santralleri, madenler ve inşaat gibi yapıların ayıların doğal yaşam alanlarını küçülttüğü için risk taşıdığını savundu.

Bu nedenle insan-ayı çatışmalarının sıklaşmaya başladığını belirten Şekercioğlu, şöyle konuştu:

"Bu canlıların yaşayacağı alanlar küçüldükçe insan-yaban hayatı çatışması giderek artacaktır. Örneğin, ayıların sık görüldüğü bölgelerde araştırmalar yapılıyor mu, bu ayılar takip ediliyor mu, besin kaynaklarında azalma var mı, bunları incelemek lazım. Uzun zamandır atık bırakan bir mezbahane ya da bir çöplük kapanmışsa bundan dolayı ayılar sıkıntı yaşayabilir. Sorunlar insan kaynaklı da olabilir. Öncelikle bunların belirlenmesi lazım. Yaşam alanlarına girilmesi nedeniyle son zamanlarda insan-ayı çatışmalarında büyük bir artış var."

Yaban hayatının tüm yönleriyle incelenmesi gerektiğini, yaban hayvanların huzurla yaşayacağı büyük alanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şekercioğlu, "Örneğin, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde takip ettiğimiz bir ayı 1,5 yılda bin 600, kurt ise 5 bin 400 kilometrekareyi dolaştı. Ama Sarıkamış'ın ormanı 400 kilometrekare. Sonuç olarak ayı ve diğer yaban hayvanlarının yaşam alanı bozuluyor. Görünen şu ki bu çatışmalar artacak devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"Ayılar, alışkanlıklarını tekrarlama ihtiyacı duyarlar"

Şekercioğlu, Kastamonu'da Dokuzkat köyü ile Ağlı ilçesinde ayıların bazı mezar açma olayları olduğunu anımsattı.

Bunun devamlı hale gelebileceğinden endişe ettiklerini dile getiren Şekercioğlu, " Rusya Federasyonu'nda da bu tür olayların emsalleri görüldü. Yazın çok sıcak geçmesiyle ayıların normalde yedikleri besin kaynakları azalır. Yalnızca yiyecek azlığı olması da şart değil. Ayılar hepçil yani hem et hem ot tüketen hayvanlardır. Zaten doğada ölü hayvanlarla beslenirler. Mezarlara alışırlarsa, alışkanlıklarını tekrarlama ihtiyacı duyarlar" ifadesini kullandı. - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ayıların Yeni Mezarları Açabileceği Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement