AYM'den Köprü ve Otoyol Projelerini İncelemeye Alacak Karar - Son Dakika
Ekonomi

AYM'den Köprü ve Otoyol Projelerini İncelemeye Alacak Karar

AYM\'den Köprü ve Otoyol Projelerini İncelemeye Alacak Karar

Anayasa Mahkemesi, köprü ve otoyol projelerini 'Çevresel Etki Değerlendirme' raporu dışında tutan maddeyi iptal etti. Dev projelerde ÇED tartışması yeniden başladı.

06.07.2014 08:43  Güncelleme: 08:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü köprü ve otoyol gibi milyarlarca dolarlık mega projeleri, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu dışında tutan Çevre Yasası’nın ilgili maddesini iptal etti.

Yüksek Mahkeme, CHP’nin iptal başvurusu üzerine Çevre Yasası’nın, 1997’den önce yatırım programına alınan ve Mayıs 2013 itibarıyla planlama aşamasını geçmiş, ihale süreci başlamış olan projelere ÇED muafiyeti sağlayan maddesini iptal edince milyar dolarlık projelerde ÇED tartışması yeniden başladı. Maddenin iptalinden sonra Akıllara 3. köprü gibi büyük projeler iptal mi olacak sorusu gelirken öte yandan AYM'nin kararı "Mega projelere fren yaptı." olarak yorumlandı.

3. KÖPRÜ İNŞAATI DURACAK MI?

Söz konusu karar, İstanbul’da inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü için ÇED alınmış olsa bile ihale süreci devam eden bağlantı yollarını bire bir ilgilendirecek. Yine Gebze-İzmir Otoyolu başta olmak üzere ülke genelinde inşa edilen diğer Karayolları projeleri ile nükleer santrallarda de ÇED raporu yeniden zorunlu olacak.

NÜKLEER SANTRAL İÇİN DE ZORUNLU

Bilindiği gibi Mersin Akkuyu’da inşaatı üstlenen Rus şirket, tepkiler üzerine ÇED alınacağını duyurmuştu ve ÇED sürecinde son aşamaya gelmişti. Şimdi bu aşama sonuçlanmadan inşaatın devamı mümkün olmayacak.

Türkiye’de yapılması düşünülen diğer nükleer santrallar için de ÇED yasal zorunluluk olacak. Konuyla ilgili görüştüğümüz ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen, kazanılmış hak kapsamında yapımı tamamlanan projelere dokunulamayacağını belirterek, “Ancak henüz bitmemiş olan, proje aşamasında bulunan, yapımı devam eden projelerin durması gerekir” dedi.

HUKUKÇULAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Prof. Dr. Ersan Şen (Ceza Hukukçusu): Anayasa Mahkemesi kararları geçmişe etkili değildir ancak bu karar o kapsamda değil. Bu karara yönelik kanun ve ilgili yönetmelik, Anayasa’ya aykırı bulunmuş. Bitmemiş projeler durmalı. Yani o kanunu sürdüremezsin. Yeni yasa çıkarman lazım.

Baran Bozoğlu (TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı): Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar tüm çevre mevzuatına yansıyacaktır. 3. köprüde, İzmir-İstanbul (Gebze) Otoyolu’nda, Ilısu Barajı’nda, onlarca HES projesinde ÇED muafiyeti artık uygulanamayacaktır.

Prof. Dr. Hasan İşgüzar (Ankara Üniversitesi): Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. Bu nedenle başlamış büyük projelerde bu karar geriye yürümez; ancak, hiç başlamamış ve ÇED aşamasında olanlarda, hukuk devletinin gereği olarak ÇED raporu alarak uygulanması gerekir.

Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar (İdare Hukukçusu): Anayasa Mahkemesi’nin kararları geriye yürümez. Ancak kanun maddesi geçmişte olan bir meseleyi günümüzde çözmeye çalıştığı için bu maddenin iptali sebebiyle devam eden bazı projeler etkilenebilir.

İşte Anayasa Mahkemesi'nin aldığı diğer iptal kararları:

TÜRK PETROL KANUNU

Anayasa Mahkemesi, petrol hakkı sahiplerinin 1 Ocak 1980 tarihinden sonra keşfettikleri petrol sahalarında ürettikleri ham petrol ve doğalgazdan alacakları payları Bakanlar Kurulu’nun düzenlemesine ilişkin hükmü iptal etti.

İptal edilen Türk Petrol Kanunu’nun (TPK) 24/12. (sadece son cümlesi) maddesi şöyle: “Petrol hakkı sahipleri 1 Ocak 1980 tarihinden sonra petrol sahalarında ürettikleri ham petrol ve doğalgazın tamamı üzerinden, kara sahalarında yüzde 35’ini ve deniz sahalarında yüzde 45’ini ham veya mahsul olarak ihraç etmek hakkına sahip olduğu geri kalan kısım ile bu tarihten önce bulunmuş sahalardan üretilen petrol ve gazın tamamı ve bunlardan elde edilen petrol mahsullerinden ülke ihtiyacı ayrılır. Oranı Bakanlar Kurulu belirler.”

FİKİR ESERLERİ

Yüksek Mahkeme, fikir ve sanat eserlerini üreten, çoğaltan veya satışını yapanlara Turizm ve Kültür Bakanlığı'ndan sertifika almamaları halinde mülki amirce 30 bin TL'ye kadar ceza kesilmesi hükmünü de iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu iptal kararı 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu tarihtan sonra sertifikasız sanat eseri satan işletmelere para cezası kesilemeyecek.

KAÇAK YAPI HAZİNE’NİN

Yüksek Mahkeme, Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine 2001 yılından sonra kaçak yapılan her türlü yapı ve tesisin başka bir işleme gerek kalmaksızın Hazine’ye intikaline ilişkin hükme vize verdi.

HAK VE TAZMİNAT İSTEYEMEYECEKLER

Ancak, bu yapı ve tesisleri yapanların herhangi bir hak ve tazminat talep edemeyeceğine ilişkin hükmü iptal etti. Buna göre, 2001 yılından sonra Hazine arazileri üzerine yapılan kaçak yapı ve tesislere Hazine tarafından el konulabilecek ancak bunları yapanlara, yapı ve tesislerin bedeli ödenecek. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi AYM'den Köprü ve Otoyol Projelerini İncelemeye Alacak Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • rıfkı özakıncı: NE LUZUMU VAR BU YATIRIMLARI YAPIPTA ÜLKEYİ KALKINDIRACAKSIN BIRAK ÜLKE SÜRÜNSÜN ÇIK KÖŞKE NOTERLİK YAP BİRGÜN ANKARADAKİ BAŞKANLIK KÖŞKÜNDE BİR GÜN İSTANBULDAKİ HUBER KÖŞKÜNDE GEÇ DALGANI TALİMAT VER BÜTÜN YATIRIM PROJELERİNİ CE HE PE YAPSIN AYM ONAYLASIN YATIRIMLAR 20 SENEDE BİTSİN ENRJİMİZİN TÜMÜNÜ GIŞARDAN ALALIM ENFLASYON ARTSIN FAİZLER YÜKSELSİN UÇAKLAR HAVAALANI ÜSTÜNDE 1 SAAT TUR ATSIN SANA MI KALDI BUNLARI DÜZELTMEK SEN KİMSİN Kİ 3 HAVAALANINI YAPARAK İST BULU DÜNYANIN AKTARMA MERKEZİ OLMASINI SAĞLAMAK SEN KİMSİN Kİ 3 KÖPRÜYÜ YAPARAK İSTANBUL TRAFİĞİNİ RAHATLATMAK SEN KİMSİN Kİ SU AKAR TÜRK BAKAR LAFINI DEĞİŞTİRMEĞE KALKMAK OTUR OTURDUĞUN YERDEBUNLAR SENİN DEĞİL CE HE PE NİN VE AYM NİN İŞİ ARTIK BIKTIK SENİN YATIRIMLARINDAN BU ÜLKE SEVDANDAN BİZİM BÜTÜN ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRDİN 10 SAATTE GİTTİĞİMİZ YOLLARI 5 SAATE İNDİRDİN EMİNÖNÜ KADIKÖY ARASINI 45 DAK GEÇİP MARTILARA YEM ATARKEN BİZİ MARMARAYLA YER ALTINA SOKTUN 28 5 Yanıtla
  • KARA MURAT: İNCELENSİN AMA ENGELLENMESİN. HİÇ KİMSE DEVLETİMİZİN BÜYÜMESİNİ ENGELLEMESİN. VEBALİ AĞIRDIR. 17 5 Yanıtla
  • ENGELLEMEYİN GELİŞMEYİ: Bu ülkede kanunları TBMM si yapıyor yoksa anayasa mahkemesi mi mahkemeler ne zamandan bu yana kendi kendine kanun çıkarmaya başladı. Bunların hepsi türkiyenin düşmanlarının ekmeğine yağ sürüyor oyun içinde oyun dönüyor. yoksa ülkenin kalkınmasını hukuku kullanarak engellemek mi istiyorlar. Vah zavallı ülkem ne kadar iç düşmanın varmış bu güne kadar gelişemediğin kadar varmış 15 6 Yanıtla orjinal: böyle görerek duyarak yaşayarak kimin ne oldugunu görüyoruz.vatandaş akıllı olması lazım. 0 0
  • orjinal: sizlerin bu ülkeye yaptıgınız kötülügü kimse yapmaz.havaalandan köprüden otoyoldan ne istersiniz.ondan sonra hangi yüzle oy istersiniz size kim oy verir anca tayyibin oyunu artırısınız devam edin eski milet yok artık şimdiye kadar zaten hep tehditle silahla iktidar olmuşsunuz siz nasıl bir insansınız. 20 0 Yanıtla
  • hakkan: aym ikl önce kendini incelemeye alsın 13 3 Yanıtla
  • yesilkatliyamıvar: En olmadik yere köprü yapıyorlar yeşili talan ediyorlar sirf rant için koyunların oyu için. 0 9 Yanıtla
  • edirne22: bunlar türkeye düşmanı başka yapacak işlleri yok bütün bu büyük projeleri ak parti yaptı diye karşı çıkıyorlar... ama insanlar cahil değil seçimlerde gene boylarının ölçüsunu alacaklar.yok çet raporu yok tarihi kazı çalışması nedir bunlar allah aşkına millet aya çıkmaya çalışıyor bunlar ülkeyi yerin dibine sokmaya çalışıyor...sizler vatana ihanet edenler olarak marmaray projesinede karşı çıkmıştınız ama bak istanbula nefesaldırdı 2 0 Yanıtla
  • BAHANE: HERŞEY BAHANE,ZELLİK ŞAHANE,ÇİN GİBİ BİR ÜLKEYİ BİLE KENDİMİZE ÖRNEK ALAMADIK YAZIKLAR OLSUN. 1 0 Yanıtla
  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti
    10:16 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetimi, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde seçilen belediye başkanlarına tebrik ziyaretinde bulundu. ETSO Yönetimi, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar ve Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar'ı makamlarında ziyaret ederek başarı dileklerini iletti.

  • Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir
    10:14 Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir

    Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlerle marka olarak dünya liderliğine oynayabilecek durumda olduğunu belirtti. Hazır giyim ve tekstil sektöründe yaşanan düşüşe rağmen Avrupalı sektör temsilcilerinin Türkiye'ye yeniden 'yeşil ışık' yakması, sektöre umut verdi. Çevikel, Türkiye'nin artık ucuz değil, katma değeri yüksek marka üretmesi gerektiğini vurguladı ve Türk tekstil sektörünün dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

  • Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı
    10:12 Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı

    Kütahya'nın Eskiyüreğil ve Eynegazi köylerinde yürütülen 'Sözleşmeli Nohut Üretimini Yaygınlaştırma' projesi kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeli nohut tohumları dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında toplamda 43 üreticiye bin 30 dekar alanda 12 bin 875 kilogram nohut tohumu ve tamamı hibe olan 52 litre Fungusit ilacı temin edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, nohut ekimi esnasında üreticilere bilgiler vererek sorunlar ve çözümleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.


Advertisement