AYM İzin Verdi, Patron Kurumsal E-Postalarınız Yüzünden İşten Atabilir - Son Dakika
Ekonomi

AYM İzin Verdi, Patron Kurumsal E-Postalarınız Yüzünden İşten Atabilir

AYM, işverenin çalışanlarının kurumsal e-postalarını kontrol etmesine olanak tanırken, yapılan özel amaçlı yazışmaların da işten atma sebebi sayılmasına izin verdi.

11.05.2016 09:03  Güncelleme: 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM) işverenlerin şirket çalışanlarının kurumsal maillerini (e-posta) kontrolüne ve mesai saatleri içinde bu hesaplarından özel amaçlı yazışma yapılmasının işten çıkarmaya delil sayılmasına vize verdi. AYM, kurumsal e-posta hesaplarının işveren tarafından incelenmesini özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği hakkının ihlali olmadığına hükmederken, işe iade davasında delil olarak kullanılmasını da hukuka uygun buldu.

İKİ ÇALIŞAN MAHKEMEYE BAŞVURDU

Mahremiyete ilişkin yazışmalar içeren kurumsal e-posta hesapları işverence incelenerek işe iade davasında delil olarak kullanılan iki çalışanın hak ihlali iddiasıyla yaptıkları bireysel başvuru reddedildi.

KISKANÇ EŞ DELİL GÖSTERDİ

Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Ö.K. 1 Mart 2010'da, O.Ö. 11 Nisan 2011'de özel bir şirkette çalışmaya başladı. O.Ö.'nün eşi 14 Mayıs 2012'de şirket yöneticisini ziyaret etti ve Ö.K. ile O.Ö. arasında duygusal ilişki olduğunu iddia etti. Kurumsal hesaptan e-posta yazışmalarını delil olarak verdi. İşveren bu yazışmalara dayanarak, iki çalışana istifa edebilecekleri, karşılıklı anlaşma yoluna gidilebileceği aksi takdirde iş sözleşmelerinin feshedileceğini bildirdi. Duygusal ilişki iddiasını reddeden iki çalışanın iş sözleşmeleri İş Kanunu'nun 25. maddesindeki "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" başlıklı bent uyarınca 21 Mayıs 2012'de feshedildi.

BİREYSEL BAŞVURU

O.Ö., eşiyle arasında boşanma davasının sürdüğünü ve iddiaların iftira olduğunu öne sürdü. İki çalışan O.Ö. ve Ö.K., işe iade davası açtılar. Ancak, Bakırköy 12. İş Mahkemesi, işe iade davasını reddetti. Kararın, Yargıtay'ca onanması üzerine iki çalışan AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde başvurucular, kişisel e-posta hesapları üzerinden gerçekleştirdikleri yazışmaların içeriklerine işverence rızaları olmaksızın ulaşıldığını, işten çıkarıldıklarını, işe iade davalarının ise bu yazışmalar delil olarak kabul edildiğini vurgulayarak, özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği haklarının ihlal edildiğini savundular.

AYM: HAK İHLALİ YOK

AYM ise başvurucuların özel hayata saygı ve haberleşmenin gizliliği haklarının ihlal edilmediğine hükmetti. AYM kararında, çalışanların sözleşmelerine uymak zorunda oldukları, iş sözleşmelerinin parçası olan düzenlemelerle şirket kaynaklarının, bilgisayarların, kurumsal e-posta hesaplarının kişisel amaçlar doğrultusunda kullanımının kesin şekilde yasaklandığı belirtildi. Gerektiğinde yazışmaların ve iletişim kayıtlarının takip edilebileceği ve incelenebileceği hususunda da başvuruculara gerekli uyarılar ve bilgilendirmelerin yapıldığı ifade edildi. Kurumsal olmadığı sürece kişisel hesapların ve kişisel iletişim vasıtalarının mesai saatleri içerisinde kullanılma imkanı olmasına ve buna ilişkin bir engel bulunmamasına rağmen, yapılan işin gerekleriyle ilgisi olmayan yazışmaların iş sözleşmelerine aykırı biçimde mesai saatleri içerisinde kurumsal hesaplar üzerinden gerçekleştirildiği kaydedildi. Kararda, bu nedenlerle başvurucuların kurumsal e-posta hesapları üzerinden gerçekleştirdikleri kişisel yazışmaların korunması konusunda makul bir beklenti içinde oldukları sonucuna ulaşılamayacağı belirtildi.

ÖZEL HAYATI İHLAL DEĞİL

AYM kararında şöyle denildi: "Açıklanan nedenlerle özel hukuk iş ilişkilerinden doğan uyuşmazlıkları karara bağlayan Derece Mahkemelerince ilgili ve yeterli gerekçeler oluşturularak anayasal güvencelerin korunması açısından pozitif yükümlülüklerin yerine getirildiği ve yargılama süreçlerinde gerçekleştirilen işlemlerde yazışmaların içeriklerinin alenileştirilmediği anlaşıldığından başvurucuların Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alman özel hayata saygı hakkı ile Anayasa'nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşmenin gizliliği hakkının ihlal edilmediğine karar verilmesi gerekir."

CANDURAN: YERİNDE VE DOĞRU KARAR

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran AYM kararını Hürriyet'e değerlendirirken, kurumsal hesaptan mesai saati içinde özel yazışma yapmanın iş akdinin feshine neden olacağını ve karar ışığında bu yazışmaların delil kabul edilerek, işe iade davalarının reddedileceğini bildirdi. Canduran şu değerlendirmeyi yaptı:

"Eğer bir çalışan şahsi mailinden ve mesai saati dışında bir yazışma yapsaydı ve bu gerekçeyle iş akdi feshi yapılsaydı, bu kesinlikle özel hayatın ihlali anlamına gelirdi. Ancak, bu kararda olduğu gibi kurumsal bir hesaptan ve işverenin çalışanından iş beklediği mesai saati içinde yazışma sözkonusuysa artık özel hayatın gizliliği ihlal edilmiştir denilemez. Sözleşmede de hüküm olduğu için kurumsal hesaptan özel yazışmalar iş akdinin feshinde delil olarak kabul edilebilir. AYM'nin bu kararı doğrudur. İkinci olarakta, iş mahkemelerinin bu yazışmaların süresine bakması da gerekir. Mesaiyi aksatacak şekilde yapılması da iş akdinin feshini gerektirir. AYM de iş mahkemesin bu kararlar ışığında makul ve ölçülü karar verdiğini belirlemiştir ve özel hayatın ihlali yok demiştir."

AYM İzin Verdi, Patron Kurumsal E-Postalarınız Yüzünden İşten Atabilir
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi AYM İzin Verdi, Patron Kurumsal E-Postalarınız Yüzünden İşten Atabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • zafer: Zaten akp herzaman Zenginin yanında, bunu bilmemek için mal olmak lazim 3 2 Yanıtla
  • ANTİ AKP : ŞÖYLE ÖLDÜRDÜK BÖYLE DURDURDUK DİYEREK SAĞDA SOLDA SALUSLUK SATIYORSUNUZ IŞİD YADA PKK TERÖR ÖRGÜTLERİ EYLEMLERİNİ YAPMAKTAN GERİ KALMIYORLAR ÖRGÜT ÜYELERİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDEN BAHSEDİYORSUNUZ ORTALIK YERDE BİZİM KENDİ VATANDAŞLARIMIZIN CENAZELERİNDEN BAŞKA CENAZE GÖRMEK MÜMKÜN DEĞİL CENAZE CENAZE GETİRİYOR ARKASI KESİLMİYOR BIRAKIN MİLLETE MAVAL OKUMAYI ATIP TUTMAYI DA GERÇEK ANLAMDA NE YAPACAKSANIZ İVEDİ BİR ŞEKİLDE YAPMAYA GAYRET EDİN ŞAYET YARIN TÜRKİYE MİZ VE BİZLER İÇİN ÇOK GEÇ OLABİLİR... 1 0 Yanıtla
  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:53 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda büyük ilgi gördü. Belediyenin tarım ve hayvancılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmaları vatandaşlar tarafından beğenildi.


Advertisement