Ayso Son İki Yıllık Faaliyetlerini Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Ayso Son İki Yıllık Faaliyetlerini Değerlendirdi

Ayso Son İki Yıllık Faaliyetlerini Değerlendirdi

Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısı ile odanın 2 yıllık çalışmasını ve Aydın sanayicisi olarak devletten beklentilerini açıkladı.

16.06.2015 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısı ile odanın 2 yıllık çalışmasını ve Aydın sanayicisi olarak devletten beklentilerini açıkladı. Açıklamasında Aydın ve Türkiye ekonomisinin yanı sıra siyasi gelişmeler ve geride kalan seçimlere de değinen AYSO Başkanı Şahin, "Türkiye'yi yeniden erken seçime götürecek uzlaşmaz tutum hiç düşünülmemelidir. Seçim bitti bundan sonraki gündemimiz ekonomi olmalı, dünya piyasalarıyla ve komşu ülkelerle ekonomik uzlaşı tekrar sağlanmalıdır" dedi. Şahin Ayrıca, Aydın'ın 2. Bölge teşvik uygulamasında olduğu için yatırımcı kaybettiğini ve acilen 3. Bölgeye dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

HEDEF 1000 SANAYİCİ İLE 1 MİLYAR DOLAR İHRACAT"

Aydın Menderes Park'ta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Merve Altıntaş, Salih Fahrioğulları, Meclis Başkan Yardımcısı Sermin Kırcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Fetay Eliçelik ve Sinan Yılmaz ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Başkan Mehmet Yunus Şahin, AYSO'nun öncelikli hedefinin 1000 sanayici üye ile 1 milyar dolar ihracat olduğunu belirtti. Mayıs 2013 itibariyle Aydın Sanayi Odasındaki 2013-2016 dönemine ait 2 yılı tamamladıklarını belirten Şahin, "Görev başladığımızda 775 olan üye sayımız, şimdi 906 olmuştur. İki yıl içinde 151 yeni üye kaydı yapılmış 21 üyemizin kaydı silinmiştir. Öncelikli hedefimiz dönemimiz içerisinde 1000 sanayici üyemiz ile 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek için çalışmalarımıza yön veriyoruz. 2014 yılında ilimizden yapılan 750 milyon dolarlık ihracatın yüzde 45' i Organize Sanayi Bölgelerinden yapılmıştır. Eğer ihracatçı için fason üretim yapan üyelerimiz de direkt ihracatçı durumuna gelirlerse 1 milyar hedefimizi rahatlıkla geçeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

"EKONOMİ BAKANLIĞI'NDA İL MASASI KURULMASINI TALEP ETTİK"

İhracatçı ve sanayicinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan birinin çeşitli işlem ve görüşmelerde bakanlık düzeyinde birebir muhatap bulabilmek için 'İl masaları Kurulması'nı talep ettiklerini belirten AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, "İhracatçı sayımızın artması için Ekonomi Bakanlığı'na yaptığımız görüşmelerde özellikle talep ettiğimiz İl Masalarının kurulması önem arz etmektedir. Böyle bir birim bakanlık bünyesinde kurulduğunda ihracatta yeni pazarlar, ülke raporları, ülkelerin dış ticaret mevzuatları, teşvikler ve destekler, hibe programlar bakanlık uzmanlar tarafından ilimiz sanayi kuruluşlarına aktarılacaktır. Böylece, hiç ihracat yapmayan veya yeni başlayanlar için bu birimler yol gösterici olacaktır" dedi.

"AYDIN İHRACATTA 21 SIRADA"

Açıklamasında 2013 yılından 2015 yılına kadar Türkiye geneli ve Aydın ilinin ithalat ve ihracat rakamlarını da açıklayan Başkan Şahin, Aydın'ın başarılı bir il olduğunu ve 2013 yılından bu yana ihracatının ithalatından daha yüksek olduğunu şu anda da Türkiye genelinde ihracatta 21. Sırada ithalatta ise 26. Sırada yer aldığını belirterek "2015 Nisan ayın kadar ilimizden 215.279.276 dolar ihracat, 89.682.622 dolar ithalat, gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Türkiye ihracatı 50.476.755.103 dolar, ithalatı ise 70.663.098.439 dolar olmuştur. 2015 yılında Nisan ayı itibari ile Aydın Türkiye genelinde İhracatta 21. Sırada, ithalatta 26. sırada yer almaktadır" dedi.

"SEKTÖREL TEŞVİK VE 3. BÖLGE TEŞVİK UYGULAMASI İSİTYORUZ"

Şahin Aydın'ın ekonomik yapısı itibariyle lokomotif ürünlerin işlenmesinde sektörel teşvik ve 3. Bölge teşvik uygulamalarına dahil edilmesi gerektiğini ve bu yönde de mücadele verdiklerini belirterek "Teşvik uygulamasının; incir, zeytin, kestane ve çilek gibi, ilin lokomotif ürünleri dikkate alınarak, sektörel bazda gerçekleştirilmesi ve gıda işleme tesisleri için "asgari yatırım tutarının" düşürülmesi gerekmektedir. Görevimiz boyunca yatırımcı bir çok sektör temsilcisi ile görüşmeler yaptık. Madencilik Sektörü hariç İlimize özgü tarım ürünleri işleme tesisleri dışında imalat yapacak yatırımcılar ilimizin teşvik uygulamasında 2. Bölgede olmasından dolayı, yatırımlarını 3. Bölgede olan Manisa veya diğer illere kaydıracaklarını ifade etmektedirler. Bu yatırımları kazanmamız için ilimizin 3. Bölgeye, hatta ilçelerimizin de ekonomik potansiyeline göre derecelendirmeye dahil edilmesi büyük önem arz etmektedir" dedi.

"ERKEN SEÇİM ASLA DÜŞÜNÜLMEMELİ"

Başkan Şahin, hükümetin de bir an önce kurulması gerektiğini belirterek "Son iki yılını seçimlerle geçiren Türkiye'yi yeniden kısa sürede erken seçime götürecek uzlaşmaz tutum hiç düşünülmemelidir. Seçim bitti bundan sonraki gündemimiz ekonomi olmalı, dünya piyasalarıyla ve komşu ülkelerle ekonomik uzlaşı tekrar sağlanmalıdır" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ayso Son İki Yıllık Faaliyetlerini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement