Ayvalık'ın "Zeytin Çekirdekleri"nden Geri Dönüşüme Katkı - Son Dakika
Güncel

Ayvalık'ın "Zeytin Çekirdekleri"nden Geri Dönüşüme Katkı

Ayvalık\'ın "Zeytin Çekirdekleri"nden Geri Dönüşüme Katkı

"Zeytin Çekirdekleri" projesi ile Ayvalık Belediyesi ilçe merkezi ve Büyükşehir yasasıyla köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki çocuklara kültür, sanat ve müzik eğitimi veriyor.

25.07.2014 15:49  Güncelleme: 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlk olarak 157 çocuğa müzik eğitimi verilen "Zeytin Çekirdekleri" projesinin ikinci adımı olarak da 130 çocuğa atık maddelerin geri dönüşüme kazandırılması eğitimleri veriliyor.

Cunda Adası Nuri Zaplı İlkokulunda verilen eğitimlerde pet şişeler, rengarenk boyanarak atıkların kısa sürede başka bir materyale dönüşebileceği projeye katılan çocuklara gösteriliyor.

"Zeytin Çekirdekleri" projesi ile çocukların sanata, doğaya, çevreye olan bincini arttırmak amacıyla yapılan bir çalışma olduğunu ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer yaptığı açıklamada şunları söyledi;
"Bu projeye bu yıl başladık. İlk önce müzikle başladık. Şimdi ise çevreye duyarlılıklarını artırabilmek ve hatta onlardan bazı mesajları onlardan biz alıp çevremizi nasıl daha iyi koruyabileceğimizi ve hiçbir atığın çöp olmadığını anlatmak istiyoruz bu mesajda. Biz de tabi çocukların bu mesajından ders alacağız. Biz de artık Ayvalık'ta çöplerimizi ayrıştırmaya başlayacağız yakın bir dönemde. Onun ilk başlangıcını da çocuklarımız yapmış oluyor. Bizlere hatırlatmış oluyor. Yani bu atıkları çöp olarak değil, geri dönüşüm olarak kullanmanın bize çarpıcı bir şekilde gösteriyorlar o yüzden çok önemsiyoruz. Bu tip çalışmalarımız devam edecek. Zeytin çekirdekleri projesi çocuklarımıza kış boyunca da devam edecek eğitim sanat dalında. Çocuklardan çok öğrenecek şeyimiz var diyorum."
Başkan Gençer, projeye neden zeytin çekirdekleri adını verdiklerini de şu sözlerle anlattı;
"Bölgemiz Ege Bölgesi, bütün Ege'de her bölgesinde zeytin ağacı yetişiyor. Aynı zamanda da Ayvalık'ın en önemli ürünlerinden birisi zeytin ve zeytinyağı, oradan esinlendik. Ama bu günlerde bu zeytin yasası çıkacak. Artık buna da bir gönderme yapıyoruz. Bu yasanın çıkmasını istemiyoruz. Zeytin ağaçlarının korunmasının devam etmesini, zeytin alanlarında maden, maden işletmelerinin olmasını, la da onların yapılaşmaya açılmasını istemediğimiz için bu zeytin çekirdekleri de anlamlı oldu, bu yüzden de zeytin çekirdekleri diyoruz bu projelere. Bu çocuklarımızın hepsi değerli, bereketli bir ürünün ismini verdik."

Ayvalık Belediyesi bünyesine gönüllü olarak projeler yapmak için katıldığını belirten "Zeytin Çekirdekleri" Proje Koordinatörü Gül Gürsoy,

"Ayvalık'ın öncelikle çocukları, sosyal gelişimi ve çevre gelişimi için önemli projelerimiz var. Çok büyük belediye katkısıyla ve gönüllü katkısıyla ilk başladığımız proje "Zeytin Çekirdekleri" projesi. Zeytin çekirdekleri projesi Ayvalık'ta ki ilkokullardaki çocuklarımızın sanat ve sporla sosyal gelişimlerini sağlamak, belediye bu faaliyetleri ve eğitimleri ücretsiz veriyor. Proje kapsamında amaç bireyden başlayarak iyi bir topluma doğru yönelmek, bunun içinde en önemli şey çocuktan başlamak. Çocukların gelişimi için sanat, müzik veya spor faaliyetleri onların topluma katılmalarında, topluma faydalı bireyler olmalarında çok önemli. Biz iki proje yaptık yaz kampı kapsamında bir tanesi atık sanat. Bunun amacı çocuklara atıkların çok kısa zamanda atık olarak kabul edilmeyip başka bir şeye dönüşeceğini göstermek ve bu arada da atığı geri dönüşüme kazandırmak. Projeye aşağı yukarı 130 çocuk katıldı. Sanatçılarımız Erzan Alpay, Nesrin Alpay ve Emine Kürşat'la birlikte bir enstelasyon yapacağız. Bu enstalasyonda 130 çocuk çalışıyor. Plastik şişeleri boyayarak heykeller oluşturuyoruz hep beraber. Gönüllülerle birlikte 170 kişilik çok büyük bir organizasyon" diye konuştu.

Zeytin çekirdekleri projesine katılarak pet şişeleri boyayıp geri dönüşüme kazandırılması sağlayan Halil Budak, kırcalar Mahallesi'nden (köyünden) geldiğini, doğadaki atık şişelerle sanat yaptıklarını, eğer bunları bu şekilde değerlendirmeselerdi doğaya zarar vereceğini söyledi.

Arda Peker ise Küçükköy Mahallesinden projeye katıldığını belirterek "Zeytin çekirdeği projesine katıldım. Burada çok güzel şeyler yapıyoruz. Boyama yapıyoruz, darbuka öğretiyorlar, müzik öğretiyorlar. Doğada bulunan atık şişeleri topladık onlarla sanat yapıyoruz" dedi. Projeye katılan çocuklar, pet şişeleri rengarenk boyarken bir yandan da ellerini yüzlerini de boyuyorlar ve çok eğlendiklerini dile getiriyorlar. Zeytin çekirdeği projesine katılan 130 çocuğun boyadığı pet şişeler demir bir kafese misinalarla bağlanarak gökkuşağının renklerinde bir atık heykeli oluşturuluyor.
Pet şişelerin boyanmasıyla ortaya çıkan heykel ile Cumartesi akşamı Cunda Adası kordonunda sergilenerek büyüklerin dikkatinin atık ve çöp konusuna çekilebilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ayvalık'ın 'Zeytin Çekirdekleri'nden Geri Dönüşüme Katkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı
    15:48 İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı

    Lübnan'ın doğusuna ve güneyine düzenlenen İsrail hava saldırılarında bir sivil yaralanırken, çok sayıda ev yıkıldı.

  • Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı
    15:48 Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı

    Karabük'ün Şirinevler Mahallesi'nde meydana gelen trafik kazasında, 78 AZ 229 ve 54 AIT 676 plakalı otomobiller çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle savrulan 78 AZ 229 plakalı otomobil, çevredeki bir sitenin bahçe duvarında asılı kaldı. Kazada yaralanan olmazken, olay güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    15:46 Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    15:45 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı ilçesinde 122 muhtarla bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi. Büyükkılıç, muhtarları kırsal bölgelere hizmet ulaştırmada en büyük destekçileri olarak nitelendirdi ve halkın mutluluğu ve huzuru için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

  • Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı
    15:45 Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı

    Adıyaman'da Yeni Mahalle 3.Çevre Yolu Demokrasi Okulu yakınlarında meydana gelen kazada, Berkay B. idaresindeki motosiklet ile Gülsüm D. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    15:45 Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Edirne'nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Keşan istikametinde seyreden bir hafif ticari araç, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu şarampole uçarak takla attı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

  • Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi
    15:44 Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi

    Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) öncülüğünde düzenlenen Turizm Çalıştayı'na sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayda, Ordu'nun turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerileri, turizm lokasyonları, mekansal planlama ve pazarlama konuları ele alındı. OTSO Başkanı Karlıbel, çalıştayın amacının Ordu'nun turizm pastasından pay almasını sağlamak olduğunu belirtti.

  • Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti
    15:44 Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti

    Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Konuralp bölgesi Orhangazi Mahallesinde meydana gelen ev yangınına kısa sürede müdahale ederek kontrol altına alınmasını sağladı. Yangında evde maddi hasar meydana geldi.


Advertisement