Ayvalık'ta 'Zeytinyağı, Hayat Bağı' Paneli - Son Dakika
Güncel

Ayvalık'ta 'Zeytinyağı, Hayat Bağı' Paneli

Ayvalık\'ta \'Zeytinyağı, Hayat Bağı\' Paneli

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bu yıl 10'uncusu düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri çerçevesinde 'Zeytinyağı, Hayat Bağı' konulu panel gerçekleştirildi.

01.11.2014 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bu yıl 10'uncusu düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri çerçevesinde 'Zeytinyağı, Hayat Bağı' konulu panel gerçekleştirildi.

Ayvalık Ticaret Odası'nın öncülüğünde, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ziraat Odası'nın katkılarıyla gerçekleştirilen hasat günleri kapsamında Cunda Kültür Merkezi'ndeki moderatörlüğünü Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet'in yaptığı panele, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ'ın yanı sıra Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Elisa Scuto ve QV Ekstra İnternaitonal Başkanı Soledad Serrano konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Ayvalık'ın çok özel bir coğrafya ve farklı zenginlikler barındıran, eşsiz güzellikler sunan bir kent olduğunu vurguladı. Ayvalık zeytinine/zeytinyağına dikkat çekerek tüketimi artırmayı birincil hedef belirleyen ve kurumsallaşmanın doğal sonucu olarak ciddi bir sponsor desteğini arkasına alan Zeytin Hasat Günleri'nin yıldan yıla artan bir ivmeyle Ayvalık'ın toplumsal ve ekonomik yaşamında vazgeçilmez bir rol oynadığını savunan Kantarcı, etkinliğin bir diğer amacının da, 'Benzersiz bir tarih, mimari, doğa ve lezzet diyarı' olarak nitelendirdiği Ayvalık'ı sadece ülke sınırları içinde değil, tüm dünyada tanıtarak, kente her geçen gün daha fazla sayıda yerli ve yabancı konuğun gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Ayvalık'ın 'zeytinyağının başkenti' olma sıfatını çoktan kazanmasına rağmen, bu konuda bir anlamda hakkının yenildiğine inandığını kaydeden Kantarcı, ilçenin turizm alanında da bir başkent olabilecek potansiyelinin de bulunduğuna işaret edip, ilçenin tarım bölgesi olarak ilan edilmesinin ardından turizm bölgesi dışında bırakıldığına ve bunun sonucunda da turizm yatırımcılarına verilen devlet desteğinin dışında bırakıldığını kaydetti. UZZK Başkanı Ümmühan Tibet hedeflerinin 2023 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatında dünya ikinciliği olduğunun altını çizdi.

"ZEYTİNYAĞINDA BAŞARI MARKALAŞMADAN GEÇER"

Panelde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Neşet Akkoç ise Türkiye'nin dünyadaki zeytinyağı piyasasının yüzde 4'üne hakim olduğunu ancak bu kadar düşük bazda ihracatın kendilerine yetmediğini kaydetti. Zeytinyağında başarının üreticinin bir araya gelerek markalaşmasından geçtiğine işaret eden Akkoç, pazar payının artması için yeni pazarlara açılmanın da önemli olduğunu vurguladı.

Akkoç, yönetilen bir soru üzerine, Suriye'de iç savaşın bulunduğunu, bu nedenle oradaki zeytin pazarının ciddi olarak tahrip olduğunu kaydetti. Suriye'ye ilişkin rakamların sağlıklı olmadığını kaydeden Akkoç, mevcut rakamlara bakıldığında bölgede Türkiye'den sonra ikinci sırada olan Suriye'den, ülkemize kaçak zeytinyağı girişinin mümkün olmadığını da ifade etti.

Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Elisa Scuto, birlikleri hakkında bilgi verip, amaçlarının zeytinyağının üretici ve tüketiciye tanıtılması için ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı. Scoto'nun ardından konuşan QV Ekstra İnternaitonal Başkanı Soledad Serrano, İspanya'da kurulan QV Ekstra İnternational'in özellikle sızma zeytinyağının pazarlaması ve tüketiminde mükemmelliği yakalamayı amaçladıklarını söyledi. Birliklerinin İspanya'nın kuzeyi başta olmak üzere, Türkiye ve birçok Akdeniz ülkesinde yaşanılan zeytin sektöründeki sorunları çözmeye çabaladıklarını vurguladı.

Panelin son konuşmacı olan Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ ise, zeytin ve zeytinyağı ihracatının dış piyasada arttırılması için yoğun bir çaba içinde olduklarını kaydederek, üreticisinin güçlü olduğu bir zeytin sektöründe, ihracatçılarında aynı paralelde güçleneceğini savundu. Birlik olarak zeytinyağının kalitesinin arttırılmasının da önemine işaret eden Renklidağ, bunun içinde Dahilde İşleme Rejimi (DIR) ile çalışmaların sürmesi gerektiğinin önemine işaret etti.

PLAKET VERİLDİ

Konuşmaların ardından, ATO Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, panelistlere ve Ayvalık'ta yılın üreticisi olan Mustafa Kürşat'a plaketlerini verdi. Yılın üreticisi Kürşat, ismi taşıyan plakayı Yılın En İyi Üreticisi Hasat Kütüğü'ne çaktı. Panel izleyicilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ayvalık'ta 'Zeytinyağı, Hayat Bağı' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement