Azerbaycan'da İran Merkezli Yasadışı Örgüt Üyeleri Tutuklandı - Son Dakika
Güncel

Azerbaycan'da İran Merkezli Yasadışı Örgüt Üyeleri Tutuklandı

Dha DIŞ HABER- Azerbaycan'da son dönemde İran merkezli dini grupların eylemlerinde artış gözleniyor.

11.11.2015 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER-

Azerbaycan'da son dönemde İran merkezli dini grupların eylemlerinde artış gözleniyor. Eylemlerin odağında ise "Müslüman Birliği Hareketi" adlı örgüt yer alıyor. Azerbaycan yönetimi ise, kışkırtma olarak nitelendirdiği eylemlerin önünü almaya kararlı olduğunu belirtiyor.

İran yanlısı dini grupların eylemleri, son dönemde Azerbaycan'ın Sabuncu bölgesindeki gösteriyle gündeme geldi. Sabuncu Bölge Polis İdaresi önündeki eylem İçişleri Bakanlığı'nca dağıtılırken, yasadışı örgüt üyesi olduğu bildirilen 20'den fazla kişi tutuklandı.

Müslüman Birliği Hareketi İran yanlısı dini gruplarla bağlantılı olarak biliniyor. Sabuncu'da, Müslüman Birliği Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Elçin Kasımlı'nın polis tarafından tutuklanması üzerine çıkan gösterilerde, polis merkezini kuşatan Müslüman Birliği Hareketi üyeleri Kasımlı'nın serbest bırakılmasını istedi.

Bunun üzerine Sabuncu Bölge Polis İdaresi önündeki gösteri dağıtılırken, Müslüman Birliği Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Elçin Kasımlı çıkarıldığı mahkeme tarafından 30 gün süreli hapis cezasına çarptırıldı.

Azerbaycan Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi ise yaptığı açıklamada, resmi kayıtlardan geçmeyen Müslüman Birliği Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Elçin Kasımlı'nın Sabuncu Polis İdaresi'nce holiganlık hareketleri nedeniyle 5 Kasım'da tutuklandığı, buna itiraz eden grubun ise asayişi bozma girişiminde bulunduğu belirtildi.

Olaylar sırasında polise mukavemet gösteren şahısların da holiganlık ve asayişi bozma girişimi nedeniyle tutuklandığını hatırlatan Komite, Elçin Kasımlı ve diğer şahısların resmi din hizmetleri ve dini cemiyet üyesi olmadığını ve bu kişilerin Kafkas Müslümanları İdaresi ve Azerbaycan Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi'ne müracaatının da bulunmadığını vurguladı.

Bu şahısların dini ibadet yerlerinde dini ayin ve ibadetlere rehberlik etme yetkisinin de olmadığını belirten Komite, açıklamasında; "Ülkemizde ananevi İslami değerler korunur ve dini ayinlerin icrasına hiç bir engel yoktur "denildi.

Sabuncu'da yaşanan son olay dikkatleri Müslüman Birliği Hareketi'ne yöneltti. Müslüman Birliği Hareketi, Azerbaycan'da İran destekli radikal dini grup olarak biliniyor. Kendisini Müslüman Birliği Hareketi olarak adlandıran örgütün başkanı Tale Bağirzade ise İran'ın Kum şehrinde eğitim gördü.

Azerbaycan'ın modern devlet yapısını "şeriat devleti" kurallarıyla değiştirmeyi hedef alan Örgüt, Azerbaycan'da yürüttüğü provokatif eylemler nedeniyle tehdit olarak algılanıyor. Örgüt'ün Ermenistan'ın da desteğiyle İran'daki Türklere dönük baskı ve karalama kampanyalarına sessiz kalması da eleştirilen konular arasında yer alıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Azerbaycan'da İran Merkezli Yasadışı Örgüt Üyeleri Tutuklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement