Azerbaycan'da Ermenistan'a Şok Sözler: İşgal Ettiği Topraklardan Çekilsin - Son Dakika
Güncel

Azerbaycan'da Ermenistan'a Şok Sözler: İşgal Ettiği Topraklardan Çekilsin

Azerbaycan\'da Ermenistan\'a Şok Sözler: İşgal Ettiği Topraklardan Çekilsin

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev, "Ermenistan, işgal ettiği topraklardan çekilsin." dedi.

25.02.2017 11:35  Güncelleme: 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev, "Başka devletlerin elinde maşa olan Ermeni siyasetçilerin yanlış politikalarının acısını Ermeni vatandaşları çekiyor. Ermenistan, işgal ettiği topraklardan çekilsin, Türkiye ve Azerbaycan, Ermenistan ile eskisi gibi normal ilişkiler kurmaya her zaman hazırdır." dedi.

"KATLİAMI DÜNYANIN HER YERİNDE ANLATIYORUZ"

Hacıyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada,1992'de Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Rusların desteğiyle Ermenilerce işgal edildiğini, Hocalı'da kimsenin beklemediği bir anda gece vakti yaşlı, kadın ve çocukları hunharca katlederek soykırım yapıldığını söyledi.

Hocalı'da, 25 yıl önce Ermenilerce gerçekleştirilen soykırıma dünyanın sessiz kalmasını çifte standart olarak nitelendiren Hacıyev, "Biz bu katliamı dünyanın her yerinde anlatıyoruz. İster Azerbaycan için ister Türkiye için Ermeni yalanları, dünya siyasetinde önemli bir yer tutuyor. Ermenilerin bu yalanları, Türkiye ve Azerbaycan için dünyanın elinde bir koz olarak görülüyor. Ermeni diasporası seçimlerde bunu siyasi malzeme olarak kullanıyor." diye konuştu.

"ERMENİ TOPRAKLARINI TERK EDİN"

Türkiye ve Azerbaycan'ın tarihin hiçbir döneminde Ermenilere katliam, soykırım yapmadığını vurgulayan Hacıyev, şöyle devam etti:

"Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si Ermeniler tarafından işgal altında. Birleşmiş Milletlerin, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin aldığı kararı var. Bu kararlarda, Ermenilerin işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesi istenmektedir ancak bu kararların hiçbiri uygulanmıyor. Türkiye veya Azerbaycan bu konuda bir adım attığında, dünyanın bütün ülkeleri, medyası, sivil toplum örgütleri ve siyasileri ayağa kalkarak, her biri baskı yapmaya kalkıyor."

"SİYASETÇİLERİN YANLIŞ POLİTİKALARI ERMENİLERE ZARAR VERİYOR"

Ermenistan'ın, Türkiye ve Azerbaycan'a karşı olumsuz politikalarının sadece kendilerine zarar verdiğini anlatan Hacıyev, son zamanlarda Türkiye ve Azerbaycan arasındaki iktisadi gelişmelerin yüksek bir seviyeye ulaştığına dikkati çekti.

Hacıyev, özellikle enerji konusunda iki ülke arasında iş birliğinin söz konusu olduğunu, Ermenistan'ın da bu gelişmeler karşısında ekonomik olarak geri kaldığını dile getirdi.

Ermenistan'da son yıllarda dışarıya çok büyük göç yaşandığını aktaran Hacıyev, "1980'li yıllarda Ermenistan'da 3 milyon insan yaşıyorsa bugün nüfusu 1 milyon 200 bine düşmüştür. İnsanlar, Ermenistan'da yaşanan ağır ekonomik şartlar nedeniyle Ermenistan'ı terk ediyorlar. Başka devletlerin elinde maşa olan Ermeni siyasetçilerin yanlış politikalarının acısını Ermeni vatandaşları çekiyor. Ermeni halkının burada bir günahı yoktur. Ermenistan, işgal altındaki topraklardan çekilsin, Türkiye de Azerbaycan da Ermenistan'la eskisi gibi normal ilişkiler kurmaya her zaman hazırdır." ifadelerini kullandı.

Ermeni soykırımı iddialarının, kendilerine hiçbir yarar sağlamadığını, Ermeni diasporasının kendi çıkarları için, Batılı ülkelerin maşası olduğunu dile getiren Valeh Hacıyev, Türk insanının savaş isteklisi olmadığını ve başkasının topraklarından gözünün bulunmadığını belirtti.

Azerbaycan'da, Sovyetler Birliği döneminden kalma çok sayıda Ermeninin yaşadığını anlatan Hacıyev, "Ama Ermenistan'da Azerbaycan Türkü yok." dedi.

"1 MİLYON KİŞİ TOPRAKLARINA GERİ DÖNMENİN UMUDU İÇİNDE"

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar ise 26 Şubat 1992'de, Ermeni ve Rus birliklerinin bomba yağmuruna tuttuğu Hocalı'da. 612 Azerbaycan Türkü'0nün tarihte eşi benzeri olmayacak şekilde hunharca katledildiğini anımsattı.

Türkiye ile Azerbaycan'ın hem kardeş hem dost iki devlet bir millet olduğunu vurgulayan Dündar, dünyada böyle bir dostluğun örneğinin bulunmadığını dile getirdi.

Azerbaycan'ın tarihin her döneminde Türkiye'nin yanında olduğuna dikkati çeken Dündar, "Kurtuluş Savaşı'nda, Çanakkale'de yanımızda oldular. Ermeniler ve Sovyetler, Azerbaycan'da 1 milyon insanımızı katlettiler. O zaman Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Orduları sayesinde Azerbaycan'ın tamamı katliamdan kurtarılmıştır." diye konuştu.

Dünyada devletler arasında ilişkilerin çıkara dayalı olduğunu ancak Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde çıkarın ikinci planda kaldığını ifade eden Dündar, iki ülke arasında ilişkilerin her geçen gün arttığını, bugün Azerbaycanlıların Türkiye'de tedavi olduğunu, 10 binin üzerinde Azerbaycanlı öğrencinin Türkiye'de eğitim gördüğüne değindi.

Hocalı'da 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece, bir soykırım yapıldığını anlatan Dündar, şunları kaydetti:

"1 milyon Azerbaycan Türkü yerinden yurdundan göç etmek zorunda kalmıştır. Bu insanlar bir gün topraklarına geri dönmenin umudu ve heyecanı içindeler. Azerbaycan bu olayda mağdur durumdadır. Dünyaya bir baktığımız zaman, Balkanlar'da soykırım, katliam yapan komutanlar Uluslararası Adalet Divanı'nda, mahkemelerde yargılandı fakat Hocalı'da katliam yapan eli kanlı dolaşan bir komutan bugün Ermenistan'ın başındaki Sarkisyan'dır. O zaman adaleti, hak hukuku dilinden düşürmeyen dünyaya sormak lazım, 'Siz Azerbaycan'a yapılan bu katliam karşısında, bu toprak işgali sırasında neredeydiniz? Ne yaptınız?' Bunları mutlaka gündeme taşıyıp anlatmamız lazım. Toplumumuzu bilinçlendirmemiz lazım."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Azerbaycan'da Ermenistan'a Şok Sözler: İşgal Ettiği Topraklardan Çekilsin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement