Azerbaycan Nadir Afşar Devleti" - Son Dakika
Kültür Sanat

Azerbaycan Nadir Afşar Devleti"

İSTANBUL (AA) Beylikdüzü Belediyesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğunun düzenlediği "Azerbaycan Nadir Afşar Devleti" etkinliğinde Azerbaycan ve Türkiye dostluğu konuşuldu.

28.01.2016 01:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSTANBUL (AA) Beylikdüzü Belediyesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğunun düzenlediği "Azerbaycan Nadir Afşar Devleti" etkinliğinde Azerbaycan ve Türkiye dostluğu konuşuldu.

Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Beylikdüzü Başkan Yardımcısı Leyla Ünver, 2003 yılında vefat eden eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in "Biz bir millet, iki devletiz" sözüne atıfta bulunarak, "Ne zaman Türkiye zor durumda olsa Azerbaycan hep yanında yer almıştır. KKTC'yi ilk tanıyan devlet de Azerbaycan'dır. Biz bir çınarın ulu dalları gibiyiz, öyle hissediyor ve görüyoruz" dedi.

Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov da Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin köklü bir zemin üzerine kurulduğunu belirterek, şunları aktardı:

"Bu tarihi ilişkinin asırlar boyunca bağları vardır. Azerbaycan halkı yakın geçmişte Türkiye'nin, Türk kardeşlerimizin yanında İstiklal Savaşı'nda, Çanakkale Savaşı'nda yanlarında olmuş, savaşmıştır."

Murtuzov, Azerbeycan ile Türkiye ilişkilerinin en yüksek seviyede, başarılı temaslarla devam ettiğine de işaret ederek, şunları söyledi:

"Azerbaycan'ın herhangi bir zorluğu varsa Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanındadır. Türkiye'nin de çetin, zor gününde Azerbaycan halkı Türkiye'nin her zaman yanındadır. Ben şahsen eminim ki bundan sonra bu durumdan bir adım da geri kalınmayacaktır. Her iki taraftan da böyledir."

Azerbaycan'ın 25 yıllık genç bir devlet olarak, siyasal ve ekonomik açıdan günden güne güçlendiğine de vurgu yapan Murtuzov, "Dünyada artık öz sözü söylemiştir ve dünya devletleri tarafından tanınmıştır ve en büyük bugünkü problemimiz bizim 'Dağlık- Karabağ' işgalidir. Bu konuda da dilerim ki Türkiye bize gerekli desteği vermeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Etkinlikte söz alan "Azerbaycan Nadir Afşar Devleti" kitabının yazarı Prof. Dr. Cahangir Afşar Hüseynov, 21. yüzyılda Doğu'da ve Batı'da çok çetin terör olaylarının yaşandığına dikkati çekerek, "Suriye ve Irak'ta olan olayların yanı sıra Karabağ'da yaşanan hadiseler de unutturulmamalı. Biz hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız" diye konuştu.

"Sözde 'Büyük Ermenistan' Olgular ve Kanıtlar" kitabının yazarı Sabir Şahtaxtı ise kitapların önemli meselelerde en itibarlı kaynak olduğuna vurgu yaparak, "Benim ve Prof. Dr. Cahangir Afşar Hüseynov'un kaleme aldığımız kitaplar Azerbaycan için ve Türkiye'nin ortak tarihi için çok önem taşımaktadır" dedi.

Etkinlikte, Azerbaycan'da 20 Ocak 1990'da katledilen Azerileri konu alan "Yanvar Faciası" belgeseli ve Azerbeycan'ı tanıtan videolar gösterildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Azerbaycan Nadir Afşar Devleti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement