Azerbaycan-Türkiye Tarım Iş Forumu - Faruk Çelik - Son Dakika
Güncel

Azerbaycan-Türkiye Tarım Iş Forumu - Faruk Çelik

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal ithalatlarına bakıldığında Türkiye ile Azerbaycan'ın öncelikle birbirleriyle alışveriş yapması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu, Azerbaycan'ın ise Rusya ve Orta Asya pazarlarına erişimi dikkate...

23.02.2017 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal ithalatlarına bakıldığında Türkiye ile Azerbaycan'ın öncelikle birbirleriyle alışveriş yapması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu, Azerbaycan'ın ise Rusya ve Orta Asya pazarlarına erişimi dikkate alındığında birlikteliğimizi bölgemizin ötesine taşıma potansiyelimiz oldukça yüksektir." dedi.

Çelik, Azerbaycan-Türkiye Tarım İş Forumu'nun açılışında, iki ülkenin kardeşiliğini bozmaya çalışanların her zaman hüsrana uğradığını vurgulayarak, Karabağ'ın işgali, Hocalı Katliamı, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle karşı karşıya bırakılmanın, iki ülkenin gelişmesinin önüne konan engeller olduğunu söyledi.

Siyasi ilişkilerdeki yüksek seviyeyi tarım alanına da yansıtmak için Bakü'de Azerbaycan-Türkiye Tarım İş Forumu düzenlediklerini belirten Çelik, 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede ise suya erişimde sıkıntılar yaşandığına, dünyada her yıl 12 milyon kilometrekare tarım arazisinin yok olduğuna dikkati çekti.

Dünya nüfusunun arttığını, tarımda yaşanan sorunların gelecekte gıda eksenli çatışmaların kapısını aralayacağını dile getiren Çelik, Türkiye'nin 3 milyon tarımsal işletmeye, 24 milyon hektar tarım arazisine, 60 milyon dolar tarımsal hasılaya ve 17 milyar dolar tarımsal ihracata sahip olduğunu, 5 milyon kişinin bu tarımda istihdam edildiğini bildirdi.

Petrolün istikrarsızlık unsuru olduğu bir dönemde Azerbaycan'ın bu süreci sağlıklı bir şekilde yürüttüğüne işaret eden Çelik, Türkiye ve Azerbaycan'ın bugün tarımsal ticarette yeni bir dönem başlattığını dile getirdi.

Çelik, "İkili ticaret hacmimiz 1,6 milyar dolar ve bunun sadece 120 milyon dolarlık kısmı yani yüzde 8'ini tarımsal ticaret oluşturuyor." diyen Çelik, iki ülke cumhurbaşkanlarının 2023'e kadar 15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduğunu hatırlattı. Çelik, "Azerbaycan'ın tarımsal ithalatı 1,3 milyar dolar, Türkiye'nin tarımsal ithalatı 11 milyar dolar. Tarımsal ticaretimizde ne alıp satacaksak öncelikle birbirimize satmamız gerekiyor." ifadeleri kullandı.

Tarım İş Forumu'na 150 iş adamıyla katıldığına işaret eden Çelik, iş adamlarına korkmadan yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Çelik, Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte üçüncü pazarlara da açılabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu, Azerbaycan'ın ise Rusya ve Orta Asya pazarlarına erişimi dikkate alındığında birlikteliğimizi bölgemizin ötesine taşıma potansiyelimiz oldukça yüksektir. Mevcut tarımsal ticaretimizde yaş sebze ve meyve, işlenmiş gıda ile hayvansal ürünler öne çıkıyor. Gübre, ilaç, sulama, seracılık, organik üretim, fuarcılık ve tarım makine ekipmanları gibi diğer alanlarda da iş birliği potansiyelimiz mevcut. Güçlü ve istikrarlı iki kardeş olarak bölgede söyleyecek sözümüz ve yapacak işimiz çok. Biz bugün tarımda yeni bir açılım başlatarak gücümüze güç katmak istiyoruz. Aranızdaki güveni sarsmadan kendinizi kar hırsına kaptırmadan geliştireceğiniz işbirlikleri ve ortaklıklar bizi hedeflerimize daha da yaklaştıracaktır."

"Tecrübe paylaşımı olacak"

Azerbaycan Tarım Bakanı Haydar Asadov da forumun yüksek düzeyli iktisadi ilişkilerin seviyesini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Kardeşlik ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi için düzenlenen forumda, tecrübe paylaşımının da olacağını vurgulayan Asadov, "Sadece menfaat aranmayacak, karşılıklı çıkarlar gözetilecek. İki tarafa da yatırımlar yapılacaktır. Güçlerimizi birleştirerek diğer ülkelerde yeni iş sahalarını hayata geçirmek için bu forum önemlidir." dedi.

Azerbaycan'da özellikle tarım alanındaki yatırımlara önemli destekler verildiğini bildiren Asadov, "Azerbaycan'da birçok saha gelişiyor. Devlet iş adamlarının arkasındadır. Başta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere tüm bakanlar yatırım yapacak iş adamlarının arkasındadır. Devlet destekleri, tedbirleri hayata geçirilecektir. Önemli olan iş adamlarının sağlam ilişkiler kurmasıdır." ifadelerini kullandı.

İlaç sanayisinin geliştirilmesi için ciddi destekler sağlayacaklarını vurgulayan Asadov, "Kimya alanında öğrencilerin Türkiye'de eğitim almasını istiyoruz." dedi.

Forumun açılışından sonra Çelik ve Asadov baş başa görüşmeye geçti. İki bakan daha sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, tarımsal alanda yapılması gerekenleri değerlendirdiklerini söyledi.

Azerbaycan-Türkiye Tarım Yürütme Komitesinin 8. Toplantısı'nın protokolü imzalandı.

Forum kapsamında tarım, gıda ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren şirket yöneticileri ikili görüşmeler yaptı.

Azerbaycan-Türkiye Tarım Iş Forumu - Faruk Çelik
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Azerbaycan-Türkiye Tarım Iş Forumu - Faruk Çelik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.


Advertisement