Azeri Milletvekili Paşayeva: "Hocalı Soykırımı, Türk Olduğunu Söyleyen Herkesin Sorunudur" - Son Dakika
Güncel

Azeri Milletvekili Paşayeva: "Hocalı Soykırımı, Türk Olduğunu Söyleyen Herkesin Sorunudur"

Azeri Milletvekili Paşayeva: "Hocalı Soykırımı, Türk Olduğunu Söyleyen Herkesin Sorunudur"

Azerbaycan’ın Hocalı kentinde 23 yıl önce öldürülen 613 Azerbaycan vatandaşı Antalya’da anıldı.

02.03.2015 21:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 23 yıl önce öldürülen 613 Azerbaycan vatandaşı Antalya'da anıldı. Katliam yerine soykırım kelimesini her yerde kullandığını belirten Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, "Hocalı'da soykırım yaptıklarını Ermenilerin bazıları yazmıştır. 'O insanları Türk oldukları için katlettik' diyorlar. Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan Türklerinin değil, 'Ben Türk milletinin mensubuyum' diyen herkesin sorunudur" dedi.

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde Ermeni askerlerince 1992 yılında 613 Azeri vatandaşının öldürülmesi 23'üncü yılında Antalya'da düzenlenen "Hocalı Soykırımı'nı unutma" konferansıyla anıldı. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) düzenlenen konferansta Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, soykırıma ilişkin bilgiler paylaştı.

Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Gadimli, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, Azerbaycan milli marşı ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Hocalı'da öldürülen Azeri vatandaşlarının durumunu sergileyen bir kısa film gösterildi.

"ERMENİSTAN, HOCALI'DAN ÖNCE DE SOYKIRIM YAPTI"

Öldürülen Azerilerin içler acısı durumunun ve etrafa saçılan cesetlerin gösterildiği kısa filmin ardından konuşan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Hocalı'da çok acımasız bir şekilde soykırım yapıldığını söyledi. Ermenistan'ın Hocalı'dan önce şubat ayında başka bir soykırım daha yaptığını belirten Paşayeva, "Gördüğünüz belgesel zaten her şeyi anlatıyor. Ermenistan Azerbaycan'ın Hocalı kentinde bir soykırım yaptı. O güne kadar da başka soykırımlar yapmıştı. Karadağlı köyünde de bir soykırım yapmıştı. Ancak Hocalı daha büyük olduğu için daha çok ses getirdi. Ermenistan işgal ettiği yüzde 20 Azerbaycan topraklarında çok acımasız bir soykırım yaptı" dedi.

"HOCALI SOYKIRIMI, TÜRK OLDUĞUNU SÖYLEYEN HERKESİN SORUNUDUR"

Özellikle her yerde katliam yerine soykırım kelimesini kullandığını ifade eden Paşayeva, soykırım kelimesinin anlamının uluslararası alanda tespit edildiğine dikkat çekti. Hocalı'da soykırım yapan Ermeniler'den bazılarının, "O insanları Türk oldukları için katlettik" ifadesini kullandığını hatırlatan Paşayeva, o yüzden Hocalı soykırımının Türk olduğunu söyleyen herkesin sorunu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Katliam değil soykırım kelimesini her yerde kullanıyorum. 1948 sözleşmesinde soykırımın açıklaması uluslararası alanda tam tespit edildi. Öldürülenlerin sayısı da esas değil. Bir grup insanın etnik kimliğine maksatlı olarak acımasızca katledilmesi soykırımdır. Hocalı'da soykırım yaptıklarını Ermenilerin bazıları yazmıştır. 'O insanları Türk oldukları için katlettik' diyorlar. Bakın o insanlar Azerbaycan vatandaşı oldukları için değil, önüne Türk oldukları için ifadesini getiriyorlar. Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan Türklerinin değil, 'Ben Türk milletinin mensubuyum' diyen herkesin sorunudur."

"KATLEDİLENLER TÜRK VE MÜSLÜMAN OLMASAYDI TEPKİLER DAHA FARKLI OLURDU"

Yapılanların insanlık aleyhine bir suç olduğunu vurgulayan Paşayeva, Avrupa'nın birçok yerinde bulunduğunu ve Hocalı'da soykırıma uğrayanların Hıristiyan olmaları halinde tepkilerin daha farklı olacağına değinerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yapılanlar insanlık aleyhine bir suçtur. Hayatımın birçok yılını Avrupa'nın birçok yerinde geçirdim. Çok açık bir şekilde söyleyebilirim ki o insanlar Türk ve Müslüman olmasaydılar, Hıristiyan olsalardı başka tepkiler olurdu. Türk ve Müslüman oldukları için gereken tepki verilmedi. Üzülerek söyleyebilirim ki maalesef dünyada adalet dediğimiz anlayış da uluslararası hukuk da çökmüş durumdadır."

Konuşmasının sonunda Paşayeva, salondaki gençlere tarihlerini iyi okumalarını ve araştırmacı olmaları konusunda uyardı. Gençlerden sosyal medyayı da etkin bir biçimde kullanmasını isteyen Paşayeva, Hocalı soykırımını herkese delilleri ile sosyal medya üzerinden anlatmalarını istedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Azeri Milletvekili Paşayeva: 'Hocalı Soykırımı, Türk Olduğunu Söyleyen Herkesin Sorunudur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.


Advertisement