Aziz Nesin'in Oyunu Macarları Gülme Krizine Soktu - Son Dakika
Dünya

Aziz Nesin'in Oyunu Macarları Gülme Krizine Soktu

Aziz Nesin\'in Oyunu Macarları Gülme Krizine Soktu

Aziz Nesin’in Macarca’ya çevrilen tiyatro oyunu Macarları gülme krizine soktu.

22.02.2015 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aziz Nesin'in Macarca'ya çevrilen tiyatro oyunu Macarları gülme krizine soktu.

Macaristan'da her yıl düzenlenen Komedi Festival çerçevesinde sahnelenen Aziz Nesin'in yazdığı "Hadi Öldürsene Canikom" isimli oyunu Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de sahnelendi.

Komedi Festivali çerçevesinde tiyatro oyunlarının gösterildiği başkent Budapeşte'nin sayılı tiyatrolarının başında gelen Thalia Tiyatrosu'nda 5 gün içinde 11 oyun sahnelendi. Aziz Nesin'in oyunu "Hadi Öldürsene Canikom" ise tamamen kapalı gişe oynadı. Macaristan'da yaşayan Türk vatandaşları oyuna bilet bulamadı.

2 bölümden oluşan oyunda Macaristan'ın ünlü tiyatro oyuncuları İldikoHüvösvölgyi, Angela Csaszar ve GaborHarsanyi rol aldı.

Yaklaşık 2 saat süren oyunda tiyatro severler adeta gülme krizine girdiler. Oyunun neredeyse tamamında gülen seyirciler, oyunun sonunda oyuncuları dakikalarca alkışladı.

Oyunu Türkçe'den Macarca'ya çeviren Prof. Dr. JuditBalazs, şimdiye dek 5 Türk tiyatro oyununu Macarca'ya çevirdiğini, 6'ncı oyunun çevirmesini de bitirdiğini belirterek, Macar seyircilerin Aziz Nesin'in oyunlarına büyük rağbet gösterdiğini, bu yıl içinde Macaristan genelinde bu oyunla turne yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Oyunun yönetmeni Roza Juhasz ise Aziz Nesin'in kaleme aldığı bu oyunun Macar seyircilere büyük izleme keyfi sunduğunu, oyundan sonra Macaristan tiyatro camiasının kendisini ve oyuncuları tebrik ettiğini, önümüzdeki dönemlerde başka Türk tiyatro eserlerinin de sahnelenmesi için çalışacağını kaydetti.

Başrol oyuncusu İldiko Hüvösvölgyi da Aziz Nesin'in Türkiye'de yazdığı bu oyunun dünyanın herhangi bir ülkesinde kolaylıkla sahneye konulabileceğini, Macar seyircilerin oyunu çok beğendiğini zaten tüm oyun içinde gözleyebildiklerini açıkladı.

Oyunun Konusu:

Oyun, bir apartmanın bodrum katında, birbirlerine "tutunarak" yaşayan iki dul, yalnız, yaşlı ve kentli kadının hikayesidir. Kah kavgaya tutuşurlar, kah büyük bir sevgi ile sarılırlar birbirlerine ve iki can yoldaşı olarak "yaşayıp giderler"... Yalnızlıklarını, yaşlılıklarını, geçmişlerindeki yaşanmamışlıkları paylaşan bu iki kadından, 68 yaşındaki Siyen, ölmüş general kocasının anılarını anlatıp durur, 72 yaşındaki Diha ise kendisine başka başka erkeklerin adıyla "gönderilen" aşk mektuplarıyla avunur.

Gazeteler ve radyo haberleri, kendisini Havagazı Memuru olarak tanıtan, ardından evine girdiği yalnız yaşlı kadınları öldüren "genç ve yakışıklı bir erkek" ile ilgili bir haber vermektedir. Bu haber iki kadını korkutur ama bir yandan da duygusal yanlızlıklarını tetikler. Bu erkeği özlemle beklemeye başlarlar... Sonunda Havagazı Memuru gelir. Ancak bu gelen, gerçek bir Havagazı Memurudur. Yaş haddinden emekli olmuş, yevmiyeli olarak çalışmayı sürdüren bu adamla, kısa bir an için "hayattan zevk alma oyunu" oynarlar. Kısa ama hakiki bir zaman diliminde, üçü de mutlu olacaktır. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Aziz Nesin'in Oyunu Macarları Gülme Krizine Soktu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement