Aziz Sancar Nobel Ödülü Aldığı Projesini Anlattı - Son Dakika
Güncel

Aziz Sancar Nobel Ödülü Aldığı Projesini Anlattı

Nobel Ödülü alan ilk Türk bilim adamı alan Prof. Dr. Aziz Sancar, yaptığı DNA onarım çalışmasıyla kanser tedavisine katkı sağlayacaklarını belirtti.

08.10.2015 01:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilen kimya dalında Nobel Ödülü, 69 yaşındaki Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'a verildi. Sancar, "Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım. Hala da çok şaşkınım" dedi.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülü alan projesini ise şöyle anlattı: "DNA onarımı hem kanser oluşumunda hem de kanser tedavisinde önemli bir unsur. O mekanizma üzerinde yıllardır çalışıyoruz. Ve bu mekanizmayı 35 yılda çözdük. Ancak hastalara ulaşması biraz zaman alabilir" şeklinde konuştu.

AMERİKALI EŞİ KONUŞTU

Nobel ödülü alan Türk asıllı ABD vatandaşı Aziz Sancar'in eşi Gwen Sancar, "Kocam, göçmenlere destek verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi." dedi.

2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen North Carolina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Aziz Sancar, Türk basınından ilk Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) sorularını cevapladı. Sancar'a ödül haberi sabah 05.00 gibi telefonda verildi.

Ödül haberini aldıktan sonra üniversitedeki odasına giden Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar, kapılarını Cihan'a açtı. Sabah 05.00 gibi telefonun çaldığını belirten Gwen Sancar, "Arayan kadın, Aziz ile görüşmek istediğini söyledi. Ben de burda sabah erken saat olduğunu ve uyuduğunu söyledim. Kim olduğunu sordum. O da Stockholm'dan aradığını, kim olduğunu söyleyemeyeceğini ve çok önemli olduğunu söyledi. Aziz ile görüşmek istediğini söyledi. Ben de Aziz'i uyandırmaya gittim. Bana birşey söylemediler. Stockholm'dan telefonun geldiğini öğrenince aklıma Nobel ödülü geldi. Daha sonra onu uyandırdım." şeklinde konuştu.

"GÖÇMENLERE DESTEK VERİLDİĞİNDE NE YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ"

Kocasının çok çalıştığını ve bu ödülü hak ettiğini belirten kadın Sancar, "Aziz'in aldığı ödül, göçmenlere şayet tam anlamıyla destek verildiğinde ve çok çalışıldığında ne yapabileceğini gösterdi" ifadelerini kullandı.

Gwen Sancar, kocasının ilk haberi aldığında inanamadığını ve Stockholm'dan aradıklarını söylediğimde 'mümkün değil' şeklinde tepki gösterdiğini aktardı.

Mardin asıllı bilim insanı Sancar ise 'İlk haberi aldığında neler hissettiniz?' sorusuna "Çok mutlu oldum. Uyanmaya çalışıyordum. Telefondaki beyfendiye teşekkür ettim." şeklinde cevap verdi.

Sabahları kocasının kedisine kahve yaptığını, bundan sonra da bunun devam edeceğini belirten Gwen Sancar, "Bu ödül hayatımızda nasıl değişiklikler yapacak bilmiyorum." diye konuştu.

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibini buldu. İsveç'teki Nobel Komitesi tarafından bugün yapılan açıklamada, Kimya Ödülü'nü ABD'de yaşayan Aziz Sancar, İngiliz Thomas Lindahl, Amerikalı Paul Modrich'e verildiği açıklanmıştı. Aslen Mardin'in Savur ilçesinden olan Prof. Dr Sancar, kanser tedavisinde 'ritmik saat' buluşunu yaparak dünya çapında üne kavuşmuştu.

Aziz Sancar Nobel Ödülü Aldığı Projesini Anlattı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Aziz Sancar Nobel Ödülü Aldığı Projesini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Erbaa'dan: Tebrik ediyorum hocam. Biz Türklere bu gururu yaşattığı için. . 3 0 Yanıtla
  • batmanli: Turkiyede okusaydi hademe olurdu iyiki didarda okumus 2 0 Yanıtla
  • Mustafa esenturk: Adam kürt asıllı kardeşim adamı Türk yaptınız hemen 1 0 Yanıtla
  • Tarafsiz: Bir kurt olarak sizinle gurur duyuyorum hocam.... 1 0 Yanıtla
  • Türkiye uyuysun: Yorum yok 0 0 Yanıtla
  • akpli: ya hala Türk bilim adamı diyorlar kürt kürt üstelik bu ülkede bu eğitimi almadiki ABD de almış ve aeam zaten uzun yıllardır orada 0 0 Yanıtla
  • tarz: Bravo Aziz hocaya. 0 0 Yanıtla
  • M3T7N: Ya türk müş, yok kürt müş, ne insanlarsınız yaaaa....ben sizin adınıza utanıyorum...yeminle söylüyorum...hem türk kürt kardeştir diyorsunuz, hem de bir adam için burda birbirinizi yiyorsunuz....afiyet olsun... 0 0 Yanıtla
  • Eskişehir gençlik devrimci: Adam Kürtür hatırlatayım 0 0 Yanıtla

Advertisement