Babacan, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Babacan, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması

(BES'e ilişkin düzenleme) Kesintilerle ilgili vatandaşların lehine bir düzenleme gelecek.

16.01.2015 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintileriyle ilgili vatandaşların lehine bir düzenleme yapılacağını belirterek, "Düzenleme, 1 hafta, 10 gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanır" dedi.

Babacan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bireysel Emeklilik Sistemi kesinti oranlarına ilişkin soru üzerine Ali Babacan, BES'in en önemli özelliğinin devlet desteğinin olması olduğunu söyledi. Teşvik edilen bu sistemin gönüllülük esasına dayandığını anımsatan Babacan, "Mecburi hale getirdiğinizde, bu teşvik unsuruna ihtiyaç kalmaz. Devletin düzenleme gücüyle dersiniz, herkes mecburen gelecek, o zaman teşvik niye olsun, yüzde 25 destek veriyoruz. Dolayısıyla bu gönüllülük kuralını bozmayacağız asla. Yani sektörden, çevreden talepler geliyor ama yüzde 25'lik devlet desteğini vatandaş kendi rızasıyla ve kendi seçeneği olarak gitsin buraya kaydolsun diye kurduk ve çok da faydalı oldu" diye konuştu.

Sistemin başlayalı iki yıl olduğunu, iki yılda katılımcı sayısının 3,1 milyondan 5,1 milyona, toplam fonun ise 20 milyardan 37 milyara çıktığını anlatan Babacan, trendlerin bu şekilde devam etmesi halinde sistemin hedefine ulaşacağını, çok fazla yeni arayış içinde olunmaması gerektiğini ve sistemin ruhuna dokunmamak gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de tasarruf oranlarının düşüklüğünün büyük bir problem olduğunu, tasarruf oranlarını artırmak için devlet katkısı getirdiklerini ifade eden Babacan, "Türkiye'nin toplam risk algısına faydası o harcadığımız devlet katkısından çok daha fazla" dedi.

BES'te yeni düzenleme yolda

Babacan, kesintiler konusunun önemli olduğunu belirterek, "Kesintilerle ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Geçen hafta bir araya geldik. Hazine Müsteşarlığında düzenleme yetkisi. Kesintilerle ilgili yeni düzenleme, vatandaşların lehine bir düzenleme gelecek" diye konuştu.

Kesintilerin biraz fazla olduğunu, özellikle sistemden çıkışın çok pahalı olduğuna dikkati çeken Babacan, "Onu daha makul hale getirecek düzenleme, 1 hafta, 10 gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanır ama sektörle istişareler bitsin ki son halini yapalım. Biz her kararda, her adımda etkileyecek çevrelerle önce konuşuyoruz, nihai karardan önce" dedi.

Sektörden gelecek itirazın sebebinin önemli olduğunu anlatan Babacan, "İtiraz haklı bir itirazsa tamam ama başka bir şeyse gereği neyse... Düzenleme devletin, onu da devlet, usule uygun, sektörün önünü açıcı, sistemi büyütücü yönünde kullanması lazım" diye konuştu.

"Altına dayalı bankacılık sisteminde altın ekonomiye kazandırılıyor"

Altın bankacılığına ilişkin soruyu yanıtlarken de Babacan, altının Türk halkının geleneksel tasarruf aracı olduğunu belirtti. Özellikle ekonomide istikrarın olmadığı, dalgalanmanın büyük boyutta olduğu, Türk Lirası'nın hızlı değer kaybettiği dönemlerde vatandaş için altının emniyetli liman olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'de bir miktar üretimi olan altının, ithal edilen bir ürün olduğunu söyledi.

Yastık altına konulan altının, ithalatı ve cari açığı artırdığını bildiren Babacan, makro dengeler açısından çok büyük faydasının olmadığını kaydetti. Altına dayalı bankacılık sisteminde altının ekonomiye kazandırıldığını ifade eden Babacan, açılan altın hesabında, bankanın altını kullandığını ve küçük de olsa onun üzerine nema geldiğini belirtti.

Altının alım satımı arasındaki farkın büyük olduğunu ancak bu alım satımın banka üzerinden yapıldığında aradaki farkın çok düşük olduğunu dile getiren Babacan, "Hem altın yine altındır, hem yastık altı gibi riskli bir yer değil, banka gibi emniyetli bir müessesedir hem de ülke ekonomisine döner ve faydası olur. Biz, bunun için altın bankacılığını önemsedik. Son birkaç yılda önemli bir artış oldu, bankalardaki altın mevzuatında. Bunun böyle olmasını ve devam etmesini arzu ediyoruz. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz, evde, yastık altında riskli ortamlarda altın tutmak yerine, bankada altın hesabı açması ya da katılım bankalarında altın bazlı katılım hesabı açması ve birikimlerini oralarda değerlendirmesi" diye konuştu.

- Öncelikli dönüşüm programları

Babacan, öncelikli dönüşüm programları eylem planlarına ilişkin soruyu yanıtlarken, söz konusu programların Türkiye açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Büyüme ve istihdamın, potansiyel büyümenin artırılarak gerçekleştirileceğini anlatan Babacan, "Yani saman alevi gibi büyüme değil ki bunun metotları var. 6 ay, 1 yıl gibi bir sürede ekonomiyi suni olarak büyütebilirsiniz ama temeller sağlam değilse o saman alevi gibi olur, geriye kül kalır, daha kötü duruma da memleket düşebilir. Potansiyel büyümemizi artırmak için yapısal reformlar olmazsa olmaz konular" dedi.

Babacan, 25 ayrı dönüşüm programı ve 1300 eylem planının bulunduğunu ifade ederek, şu anda G20 ülkeleri içinde hiçbir ülkenin bu kadar detaylı eylem planı ortaya koyamadığını bildirdi. Söz konusu eylem planlarının üçte ikisinin tamamlandığını anımsatan Babacan, "Geriye 3. paket kaldı. Burada çok önemli konular var. Hem ikinci pakette açıklanmayan üçüncü pakete bırakılan kayıt dışı ekonominin azaltılmasıyla ilgili konu var. Ama aynı zamanda temel ve mesleki becerileri geliştirme programı son derece önemli" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından son paketin muhtemelen ocak ayının son haftasında kamuoyuyla paylaşılacağını bildiren Babacan, şöyle devam etti:

"Böylece 25 programın açıklanması tamamlanmış olacak. Türkiye için son derece önemli, yeter ki bunların uygulaması yapılsın. Her üç ayda bir bunun ilerleme değerlendirmesi yapılacak. Yani ne söz verdik, hangi tarihlerde neler yapılacaktı, onlar yapılabildi mi, aksama var mı? Bununla ilgili takip mekanizması kuruyoruz ki bütün kuruluşlarımız, bakanlıklarımız olanca ciddiyetiyle bu takvimi uygulasınlar."

"Komitenin amacı genel arz talep dengelerini izlemek"

Gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkilerinin azaltılması için yapılan çalışmalarla ilgili soruya Babacan, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesinin kurulduğunu ve ilk toplantısını yaptığını belirtti.

Amacın, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğini kontrol etmek olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Temel gıda ürünlerinin piyasada bol miktarda olmasını sağlamak. Hiçbir üründe bir kıtlık olmamasını garanti etmek. En önemli amaçlardan biri o. Bunun yanında ürün miktarı, iyi planlanırsa o zaman fiyatlar da daha istikrarlı seyredecek. Ne zaman ki bir üründe arz tarafında azalma olsa hemen o ürünün iç piyasadaki fiyatları artıyor. Bunlar halkın temel ihtiyaç kalemleri. Halkımızın en çok tükettiği temel ihtiyaç kalemlerindeki fiyatların makul seviyelerde seyretmesi gerekiyor ve aşırılıkları önlememiz gerekiyor. Bunu iş olup bittikten sonra ele almak yerine önleyici tedbirler almak önemli. Bu komitenin de en önemli vazifesi bu olacak."

Babacan, Komitenin amacının genel arz talep dengelerini izlemek, arz talep dengesinde oluşacak sıkıntıları önleyici tedbirlerle çözerek fiyatlara istikrar kazandırmak olduğunu söyledi. Babacan, bundan temel gıda ürünlerinde fiyat aşırılıklarının önlenmesiyle vatandaşın istifade edeceğini, makro ekonomi açısından enflasyonun daha makul seyretmesinin sağlanacağını kaydetti. Babacan, bu yapının, temel gıda maddelerinin raflarda ve depolarda her an bol miktarda olmasını sağlayacağını ifade etti.

- Merkez Bankasının faiz politikaları

Merkez Bankasının faiz politikalarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Babacan, bankanın piyasa gelişmelerini çok yakından izlediğini ve bütün görüşleri de dinleyerek dikkate aldığını belirtti.

Babacan, Merkez Bankasının elindeki veri setinin başka hiçbir kuruluşta olmadığına dikkati çekerek, resmin tümünü detaylı olarak görebilen bir kurul ve operasyonel bağımsızlığa sahip olduğunu ifade etti.

Dolayısıyla Merkez Bankasının ne yapması gerektiği konusunda herhangi bir şeyi prensip olarak söylemediklerinin altını çizen Babacan, "Bu yeni de değil, benim 12 yıldır Merkez Bankası ile ilgili 'şöyle yapsın, böyle yapsın' gibi bir ifadem olmadı. Bunun mutlaka ruhuna da dikkat etmek lazım. Para Politikası Kurulumuz bütün bu gelişmeleri eminim ki dikkate alır, değerlendirmelerini yapar, karar günü geldiği zaman da kararını açıklar" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Babacan, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    14:10 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı Mahallesi'nde çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da çiftçilere destek verdiklerini belirtti.

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:59 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Forum, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konularında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.


Advertisement