Babacan: Avrupa Merkez Bankası, Tarihinde Görülmemiş Miktarda Para Basıyor - Son Dakika
Ekonomi

Babacan: Avrupa Merkez Bankası, Tarihinde Görülmemiş Miktarda Para Basıyor

Babacan: Avrupa Merkez Bankası, Tarihinde Görülmemiş Miktarda Para Basıyor

Ali Babacan,"Bu kadar karşılıksız para basmaya rağmen, bu kadar likidite piyasaya sürmeye rağmen o likidite dönüyor dolaşıyor bir yerlerde patlıyor." dedi.

16.05.2015 14:28  Güncelleme: 14:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Babacan, sabah saatlerinde geldiği Kahramanmaraş'ta bir düğün salonunda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

MERKEZ BANKALARININ YAPTIKLARI 3 TANE TUŞA BASMAK

Konuşmasında dünya ve Avrupa ülkelerinde güven olmadığı için merkez bankalarının piyasaya sürdüğü paraların dönüp dolaşarak yine kendi hesaplarına geldiğini savunan Babacan, şunları söyledi:

"Bakın Avrupa Birliği şu anda Avrupa Merkez Bankası tarihinde görülmemiş miktarda likiditeyi, parayı basıyor piyasaya sürüyor, trilyonlarca Euro. Japonya'da, Japon Merkez Bankası yüzlerce trilyon Yen basıyor, piyasaya sürüyor. Eskiden para basmanın bir maliyeti vardı. Bir banknot yaklaşık 6-7 sente mal oluyor. Biz Merkez Bankası'nda gördüğümüz için operasyonu; üzerinden 100 dolar da yazsa, 100 Euro da yazsa, 500 Euro da yazsa onun maliyeti 7 senttir; kağıt, mürekkep, baskı. Fakat şimdi elektronik para çok yaygın olduğu için artık 7 sentlik maliyet de yok.

"BİR YERDE PATLIYOR"

Merkez bankalarının yaptıkları 3 tane tuşa basıp enterliyorlar, bitti. Para piyasaya sürüldü. Elektronik ortamda üretiliyor. Bu kadar karşılıksız para basmaya rağmen, bu kadar likidite piyasaya sürmeye rağmen o likidite dönüyor dolaşıyor bir yerlerde patlıyor. Gecelik sıkışan bankalar alıyor parayı, yükümlülüklerini yerine getiriyor. Ama fazla parası olan da gidiyor Merkez Bankası'na yatırıyor ne olur ne olmaz diyor. Merkez Bankası'nın gönderdiği, pompala nakit, dönüyor dolaşıyor tekrar Merkez Bankası'nın kasasına, hesaplarına giriyor. Niye? Çünkü güven yok. Biz Türkiye olarak geçmişimizde sömürgecilik yapmış bir ülke değiliz. Başkalarının hazır kaynaklarına el koymuş, onunla servet oluşturmuş bir ülke de değiliz. Avrupa'da çok öyle ülke var; isim vermek istemiyorum."

Babacan, konuşmasının ardından kent merkezindeki esnafları ziyaret etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Babacan: Avrupa Merkez Bankası, Tarihinde Görülmemiş Miktarda Para Basıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • AZIZ : Bye bye AKaP. 26 15 Yanıtla
  • halil: ak sın güzelsin cenabı allah seninle seninle olsun amin 6 3 Yanıtla
  • Je suis charlie: He ya asya ortadoguda turkiyede na adeletli liderler vardir. Hadi ordan defol be, bulmussunuz zavalilari kendinizi adam biliyorsunuz. 1 4 Yanıtla

Advertisement