Babacan: "Büyüme hedefimiz yüzde 4" - Son Dakika
Güncel

Babacan: "Büyüme hedefimiz yüzde 4"

Babacan: "Büyüme hedefimiz yüzde 4"

"2013 yılında yüzde 4' lük bir büyüme hedefliyoruz.Haber."

11.04.2013 17:02  Güncelleme: 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İtalyan Girişimciler Derneği'nin Four Seasons Otel'de düzenlenen yemekli toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Babacan, Türk ve İtalyan şirketlerinin gücünün birleştirilmesi durumunda kazan - kazan ilkesinin ön plana çıkacağı bir işbirliğinin oluşacağına vurgu yaptı.

"KAZAN KAZAN İLKESİ DOĞRULTUSUNDA SONUÇ ELDE EDECEĞİZ"

Babacan, " Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkileri tanımlamamız gerekirse tek bir sözcük kullanmamız gerekirse bunu harika sıfatıyla tanımlayabiliriz. Bunu bir bakan olarak Dışişleri Bakanlığı yapan biri olarak iki ülkenin ilişkilerini değerlendirdiğimde harika olduğunu söyleyebilirim. Dost ülkeleriz. İtalya Türkiye'nin AB' ye üyelik sürecinde çok önemli bir destekçisi olagelmiştir. Aynı zamanda Türkiye ve İtalya arasındaki ekonomik ilişkiler de son derece hızlı bir şekilde gelişmekte. İş yatırım ticaret alanında her zaman iki ülke ortak ülke olmuştur. Turizm alanında da İtalya'dan daha artan sayıda ziyaretçiler Türkiye'ye gelmektedir. Özelikle 2008 - 2009 sonrasında birçok Avrupa ülkesi yeni bir güç arayışına girdi. İtalyan markalarını değerlendirdiğimizde çok güçlü bir pozisyona sahipler. Türk şirketleri düşük maliyetli yüksek kaliteli üretim sağlamada önemli bir potansiyele sahip. Bu iki ülkenin iki özelliğini biraraya getirdiğimizde kazan kazan ilkesi doğrultusunda sonuçlar elde edeceğiz. Türk ve İtalyan şirketleri gelecekte birbirini tamamlayan bir yapı içinde geniş hacimli işler ortaya koyacaklar. İtalyadan çok sayıda şirket Türkiye'de yatırım yapmış durumda. Ortak girişimlerin sayısı da son derece fazla " şeklinde konuştu.

"UZUN VADEDE İSTİKRARI HEDEFLEMEMİZ GEREKİR" Euro bölgesinin içinden bulunduğu duruma da değinen Ali Babacan, İtalyan girişimcilere çeşitli tavsiyelerde de bulundu. Babacan, " Bütün bir avro bölgesi adına genel olarak önemli adımlar olumlu adımlar atıldığını düşünüyorum. Siyasi çevrelerde bu dönemlerde bazı fırsatçı yaklaşımlar görebiliriz. Bazı şeyleri olumlamak kolay gelebilir. Hızlı bir çözüm sunacak mesajlar aktarmak da kolay gelebilir ama uzun vadede bu kısa vadeli çözümler ülkelere zarar verir. Kendi pozisyonumuzu net bir şekilde belirleyip, uzun vadede istikrarı hedeflememiz gerekir. Makekonomik dengeleri gözönüne alırsak, kısa vadede cennet yaratmak kolaydır. Dolayısıyla uzun vadeli bir yaklaşıma sahip olmanız son derece önemlidir" dedi. Türkiye'nin bulunduğu noktaya bütçeye bağlı kalarak geldiğini aktaran Ali Babacan, " Bütçemize sıkı sıkıya bağlı kaldık. Hükümet harcamalarının Türkiye genelindeki büyümemizde herhangi bir etkisi olmadı. Son 3 yılda 4.7 milyon ek işgücü yarattık. Bunun hükümet tarafına katkısı yalnızca 200 bindir. 4.5 milyon özel sektör tarafından yeni iş imkanı yaratıldı. Bu, bizim temel politikamız olarak devam edecektir. Bu yaklaşım doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Hükümetin özel sektöre kapıları açması bariyerleri ortadan kaldırması büyüme odaklı olarak özel sektörün çalışması önemlidir. Ama özel sektörün bunu yapması için güven gereklidir. Siz ne kadar mali canlandırma sunarsanız sunun ne kadar para basarsanız basın eğer güven yoksa yaptıklarınız işe yaramayacaktır" diye konuştu.

" ÖNÜMÜZDEKİ YIL BU HEDEF YÜZDE 5 OLACAK "

Türkiye'nin 2013 yılından hedeflediği büyüme rakamının yüzde 4 olduğunu söyleyen Babacan, "2013 yılında yüzde 4' lük bir büyüme hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl bu hedef yüzde 5 olacak belki daha sonra da potansiyel büyüme hedeflerimize ulaşacağız. Peki AB ekonomik gerilemeden ne kadar etkilenecek ' Bu bağlamda neler yapıyoruz ' İhracat pazarlarımızı çeşitlendiriyoruz. İhracatımızın yüzde 60'ı AB pazarlarını kapsıyordu. Bu yıl itibariyle bu, yüzde 38. İhracatın yüzde 36' sı Kuzey Afrika ülkelerine gitmekte. Ortadoğu önem kazanmakta, AB ve Kuzey Afrika ile Ortadoğu'ya yaptığımız ihracatlar başa baş gidiyor " diye konuştu. Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Babacan: 'Büyüme hedefimiz yüzde 4' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada Konteyner Yangını
    16:26 Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada Konteyner Yangını

    Bartın Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir fabrikanın bahçesindeki konteynerde çıkan yangın paniğe neden oldu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle alevler söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Minibüsle ezilen kişi hayatını kaybetti, olay anları kameraya yansıdı
    16:25 Minibüsle ezilen kişi hayatını kaybetti, olay anları kameraya yansıdı

    Antalya'da bir iş yerinden çıkan ve tartıştığı kişileri minibüsüyle ezerek kaçan sürücü, olay yerine geri dönüp direksiyonu tekrar kalabalığın üzerine sürdü. Bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi yaralandı. Olay anları güvenlik kamerasına yansıdı. Minibüs sürücüsü gözaltına alındı.

  • Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları başladı
    16:24 Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları başladı

    Uluslararası araştırma geliştirme (AR-GE) destek programı Eureka'nın 2023-2024 dönemi 2. Genel Kurul toplantıları, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde başladı. Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü Eureka'nın ilçedeki bir otelde düzenlenen Genel Kurul toplantılarına 30'u aşkın ülkeden temsilci katıldı. Eureka'nın dünyanın en büyük kamu AR-GE ve inovasyon ağı olduğunu aktaran Doğan, Türkiye olarak 3. kez dönem başkanlığını yürüttüklerini söyledi.

  • Aksaray'da alacak verecek tartışması kavgaya dönüştü: 2 genç bıçaklandı
    16:24 Aksaray'da alacak verecek tartışması kavgaya dönüştü: 2 genç bıçaklandı

    Aksaray'da iki grup arasında çıkan alacak verecek tartışmasının kavgaya dönüşmesi sonucu 2 genç bıçaklanarak yaralanırken, gözaltına alınan yabancı uyruklu 3 şahıs adliyeye sevk edildi. Olayda yaralanan gençlerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • KTÜ Öğrencileri ABD'de Sismik Tasarım Yarışması'nda Mansiyon Ödülü Kazandı
    16:23 KTÜ Öğrencileri ABD'de Sismik Tasarım Yarışması'nda Mansiyon Ödülü Kazandı

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencileri, ABD'de düzenlenen 21. Sismik Tasarım Yarışması'nda mansiyon ödülü kazandı. KTÜ'yü temsilen yarışmaya katılan İnşaat Mühendisliği ve İç Mimarlık bölümü öğrencileri, başarılı bir performans sergileyerek mansiyon ödülüne layık görüldü. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğrencileri tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yeni İlçe Belediye Başkanlarını Ziyaret Etti
    16:22 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yeni İlçe Belediye Başkanlarını Ziyaret Etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası seçilen yeni ilçe belediye başkanlarına 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Seçer, Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ve Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız'ı ziyaret ederek görevlerinde başarılar diledi. Ayrıca, Akdeniz Belediyesini de ziyaret eden Seçer, yeni dönemde işbirliği içerisinde hizmetlerin devam edeceğini belirtti.

  • MSB: Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan 2'si terör örgütü mensubu 4 kişi yakalandı
    16:21 MSB: Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan 2'si terör örgütü mensubu 4 kişi yakalandı

    Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'den Yunanistan'a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 2'si terör örgütü mensubu 4 kişinin yakalandığını duyurdu. Yakalanan şahıslardan birinin PKK, birinin de DHKP-C terör örgütü mensubu olduğu belirlendi.

  • Manavgat Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri Hazırlıkları Başladı
    16:21 Manavgat Belediyesi Yağlı Pehlivan Güreşleri Hazırlıkları Başladı

    Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, CW Enerji Türkiye Yağlı Güreş Ligi'nin hazırlık çalışmalarını inceleyerek bilgi aldı. Başkan Kara, organizasyonun Manavgat'a ve ata sporuna yakışır bir şekilde gerçekleşeceğini belirtti.

  • Özgür Özel:
    16:21 Özgür Özel: "Hatay Halkının İradesine Sahip Çıkmaya Bu İşin Peşini Bırakmamaya Devam Edeceğiz" (3)

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerin ardından TBMM'de ilk grup toplantısını yaptı. Özel, seçim sürecinde partisini birinci parti çıkarmada emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Hatay'da seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya yaptıkları ''tam kanunsuzluk'' başvurusuna da değinen Özel, "Bu itirazları reddedenler şimdi tam kanunsuzluğun daniskansına bakalım ne cevap vereceklerdir. Halkın iradesi sakatlanmıştır. Hatay halkının iradesine sahip çıkmaya bu işin peşini bırakmamaya devam edeceğimizin altını bir kez daha kalın çizgilerle çiziyorum. Hatay bizim kişisel, milli meselemizdir" dedi.

  • YSK, Siyasi Partilerin İtirazlarını Reddetti
    16:20 YSK, Siyasi Partilerin İtirazlarını Reddetti

    YSK, AKP, MHP, CHP, İYİ Parti, DEM Parti, TİP, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin toplam 2 il ile 18 ilçe ve beldede yaptığı itirazları reddetti. YSK, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri çerçevesinde siyasi partilerin yaptığı itirazları değerlendirmeye devam ediyor.


Advertisement