Babasının Anlattığı Olaylara Üzüldü "Motokask"I Geliştirdi - Son Dakika
Güncel

Babasının Anlattığı Olaylara Üzüldü "Motokask"I Geliştirdi

Babasının Anlattığı Olaylara Üzüldü "Motokask"I Geliştirdi

Niğde'de 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi, motosikletin kask takılmadan çalışmasını engelleyen düzenek geliştirdi.

29.11.2016 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde'de 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi, motosikletin kask takılmadan çalışmasını engelleyen düzenek geliştirdi.

Akşemseddin Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Dilek Öykü Ahraz, olay yeri inceleme şube müdürlüğünde görevli polis memuru babasının, ölümle sonuçlanan motosiklet kazalarından sonra eve üzgün gelmesine çok üzüldüğü için proje hazırladı.

Ahraz, motosiklet kazalarında can kaybını engellemek için haftada 2 gün eğitim gördüğü BİLSEM'de grup arkadaşı Efe Gündeğer'in desteğiyle kask takılmadığında uyarı veren ve motosikletin çalışmasını engelleyen bir düzenek geliştirdi.

Projeye "motokask" adını veren Ahraz, babasının çoğunlukla motosiklet kazalarına gittiğini ve yaşanan ölümler nedeniyle eve morali bozuk geldiğini belirterek, "Ben de bu kazalarda can kaybını nasıl azaltabilirim diye düşündüm. Bu kazalarda en büyük darbe kafadan alınıyor ve sürücü hayatını kaybedebiliyor. Babam da olayları anlatırken çok üzülüyordu. Bu nedenle böyle bir proje yapmak istedim." dedi.

Proje fikrini okul arkadaşı Efe Gündeğer'le paylaştığını aktaran Ahraz, Gündeğer'e desteğinden dolayı teşekkür etti.

Gündeğer ise düzenek hakkında şu bilgileri verdi:

"Kaskın içine dokunma sensörü yerleştirdik. Sürücünün kaskı takıp takmadığı bu sayede belli oluyor. Kaskın içerisindeki sensör motordaki kartımıza mesaj gönderiyor. Sürücü kaskı takmayıp kontağı çevirdiğinde sistemimiz 'lütfen kaskı takınız' şeklinde sesli uyarı veriyor. Sürücü kaskı takıp kontağı çevirdiğinde motor çalışıyor. Bu sayede motosiklet sürücülerine kask takma alışkanlığı kazandırmış oluyoruz."

Okulun teknoloji ve tasarım öğretmeni Ertuğrul Özar da öğrencilerden çok farklı proje fikirleri geldiğini dile getirerek, "Bunlardan biri de 'motokask' oldu. Bu sistem arabalardaki sisteme benzer. Arabalardaki anahtarsız çalıştırma sisteminin motosikletlere uygulanması." dedi.

Projeyi, "Samsung Geleceğin Mucitleri" bilim yarışmasına gönderdiklerini aktaran Özar, vatandaşlardan halk oylamasında destek beklediklerini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Babasının Anlattığı Olaylara Üzüldü 'Motokask'I Geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement