Badem Ağaçları "Yalancı Bahar"a Aldandı - Son Dakika
Ekonomi

Badem Ağaçları "Yalancı Bahar"a Aldandı

Balıkesir'in Kepsut ilçesinde, son günlerde mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yüzünden badem ağaçları, bir ay erken çiçek açtı.

15.02.2016 11:37  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Kepsut ilçesinde, son günlerde mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yüzünden badem ağaçları, bir ay erken çiçek açtı.

Bölgedeki badem ağaçlarının büyük çoğunluğunun çiçeklenmesi nedeniyle şubat ve mart aylarındaki soğuklardan çekinen üreticiler, olası bir don olayında büyük rekolte kayıplarının yaşanmasından endişe ediyor.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, badem ağaçlarının bir ay erkenden çiçek açmasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Marmara Bölgesi'nde soğuk havanın mart ayının ortalarına kadar devam ettiğini vurgulayan Sözat, çiçek açan ağaçlardan çok az ürün alındığını, bunun üreticiye olumsuz yansıdığını anlattı.

Balıkesir ve bölgesinde badem fidanı eken çiftçilerin, geç uyanan türlerden ekim yapması gerektiğini belirten Sözat, şunları kaydetti:

"Balıkesir'in badem yönünden en büyük şansızlığı bu. Badem normalde mart ayının ortalarında çiçek açar. Ancak 2 günlük güneşe kanan ağaçlar, bir ay erken çiçek açtı. Şubat, mart arası don olayı bölgemizde çok yaygın. Mevsim ılık geçmediği takdirde bademden ürün almak mümkün değil. Bademlerin en zayıf noktası bahar havasına çabuk aldanan bir tür oluşu. Zaten bölgemizde badem eken üreticilerin çoğu vazgeçmiş durumda, farklı meyve türlerine yöneldi."

"Geç uyanan badem türleri ekilmeli"

Badem üretimi yapan çiftçilerin ağaç türü seçerken dikkatli olması gerektiğine işaret eden Sözat, şöyle devam etti:

"Aslında biraz da çiftçimizin hatası var. Hiç danışmadan badem fidanı alıp dikiyorlar. Balıkesir ve bölgesine geç uyanan badem türleri ekilmeli yoksa iki günlük güneşte çiçek açar, bir gece gelen soğuk havayla yok olur. Zaten meteoroloji özellikle şubat ve mart arasında sürekli don olayı uyarısı yapıyor. Çiftçilerimiz ürünlerini seçmeden önce Ziraat Odasına veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne danışsa, bu tür durumlarla karşı karşıya kalmaz. Sonuca bakarsak bu yıl bölgemizde çiçek açan badem ağaçlarından ürün toplayamayacağız."

"Bu yıl bütün ağaçlar çiçek açtı"

Kayacıklar Mahallesi'ndeki badem üreticilerinden Yusuf Özder de çiçek açan ağaçların çevreye bahar görüntüsü verdiğini ancak ürün alamayacakları için üzüntülü olduklarını söyledi.

Bu yıl badem ağaçlarından ürün almak için havaların bir ay ılık geçmesi gerektiğini belirten Özder, "Ağaçlar bir ay erken çiçek açtı. Mahalle rengarenk. Aslında görünce seviniyoruz ama badem alamayacağız gibi. Aslında her yıl böyle olmuyor. Mart ayından önce pek şahit olmadım bademin çiçek açmasına. Bazen birkaç ağaç açıyordu ama bu yıl bütün ağaçlar çiçek açtı" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Badem Ağaçları 'Yalancı Bahar'a Aldandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement