Bağımsız İzmir Milletvekili Günay Açıklaması - Son Dakika
Politika

Bağımsız İzmir Milletvekili Günay Açıklaması

Bağımsız İzmir Milletvekili Günay Açıklaması

"Yeni siyasi parti kurma konusunda kişisel veya grup olarak verilmiş kararımız yok" "30 Mart seçimlerinde mevcut bir siyasi parti toplumun umutlarını devşirebilir, yepyeni çınar filizlendirebilirse destekleriz. Ama yeni umut çıkmazsa toplumsal talep var mı, yok mu irdeleriz"

25.03.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, yeni bir siyasi parti kurma konusunda kişisel veya grup olarak karar vermediklerini, buna yerel seçimden sonra karar verebileceklerini belirterek, "30 Mart seçimlerinde mevcut bir siyasi parti toplumun umutlarını devşirebilir, yepyeni çınar filizlendirebilirse destekleriz. Ama yeni umut çıkmazsa toplumsal talep var mı, yok mu irdeleriz" dedi.

Günay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "kuş sesleri ovalara yayılır" şarkısını dinleterek, bu şarkının sosyal paylaşım sitesi twitter'a erişimin engellenmesi kararını deldiğini söyledi.

Bazı gazetelerin geçen hafta, Antalya'nın Demre ilçesindeki evinin SİT alanını ihlal ettiğine yönelik haberler yaptığını anımsatan Günay, başvurusu üzerine Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, evinin ve evinin önündeki alanın SİT alanı dışında olduğuna dair cevabi yazısını gazetecilere dağıttı.

Kamunun siyasetçilerle ilgili her şeyi sorgulama hakkı olduğunu kaydeden Günay, "Sosyal medyayı, basını yasaklamak, basına müdahale etmek, demokrasiye, saydamlığa, katılımcılığa, hukuk devletine inanan siyaset adamlarının yapacağı iş değil. Hayatının her kuruşunun hesabını veremeyecek olanların, toplumun karşısına çıkıp vekalet istediği son seçimdir bu seçim" diye konuştu.

Günay, siyaset adamının kişisel servet değil, milletin sevgisini kazanmaya çalışması gerektiğini dile getirerek, "Siyaset adamı tamahkar olmayacak, kanaatkar olacak. Milletin sırtından siyasetçinin servet kazanma anlayışını tarihin çöplüğüne koyacağız" dedi.

Türkiye'nin sınırlarında birkaç yıldır yangın olduğunu belirten Günay, "Bize sıçraması tehlikesi seçime birkaç gün kala tekrar gündeme getirildi, sanki ülkeyi yönetenler tarafından sıçrasın da isteniyor. Güneydoğu'da ne olup bittiği konusunda çok fazla bilgimiz yok. Türkiye'de neyin nasıl çözüldüğünü hepimiz bilmeliyiz. Kendini kurtarmak için devletin kurumlarını yıkmaya kalkmak, milleti ateşe sürüklemek yanlış politikadır. Bunun örneklerini yakın tarihimizde, yakın coğrafyamızda bulabiliriz" diye konuştu.

-"Şiddetle kınarım"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Günay, geçen günlerde yeni siyasi oluşum sinyali verdiği hatırlatılarak, "Cemaat partisi mi geliyor" sorusunu, "Bu tartışmaları ve benzetmeleri şiddetle reddederim" diye yanıtladı.

Yerel seçimde taraf tutmadıklarını, demokrasiden yana partilerin güçbirliğinin kazanmasını istediklerini anlatan Günay, şunları söyledi:

"Kişisel egemenliğe dayalı baskıcı rejim mi, çoğulcu demokrasi mi? Bu eşikteyiz. Bu seçimde demokrasiye inanan partiler arasında hangisi güçlüyse onda buluşulmasını doğru buluyoruz. Yeni siyasi parti kurma konusunda kişisel veya grup olarak verilmiş kararımız yok. Türkiye'nin siyasi yapısını doğru tahlil etmeye çalışıyoruz. 30 Mart seçimlerinde mevcut bir siyasi parti toplumun umutlarını devşirebilir, yepyeni çınar filizlendirebilirse destekleriz. Ama yeni umut çıkmazsa toplumsal talep var mı, yok mu irdeleriz. Bu 30 Mart'tan sonra verilecek karardır. Yeni bir siyasi hareket ortaya çıkacaksa, herhangi bir çevreyle özel bağ kurmak baştan kendinizi daraltmaktır. Bunlar çerçeveleyici, şimdiden mahkum etmeye çalışan polemiklerdir. Cevap vermeyi bile değerli bulmam."

Günay, bir gazetecinin, "Seçimlerden sonra mevcut bir partiye geçeceğiniz izlenimi edindik" sözlerine, "Hayır. İstifa ederken siyasi parti hesabı yapmadık. İddiaları ortaya atanlar yerine yolsuzlukla mücadele edelim anlayışında olduk" karşılığını verdi.

Yerel seçimden sonra kararlarını oy oranlarının mı belirleyeceğinin sorulması üzerine Günay, milletin bir yere yönelmesi ya da yönelmemesinin gözden kaçırılmaması gerektiğini, kişisel beklentiyle, bireysel kararla parti kurmak gibi bir hakkı olmadığını söyledi. Günay, bu aşamada herhangi bir siyasi partinin oy oranını etkileyecek açıklamada bulunmak istemediğini dile getirerek, "Parti kuracağım diyerek parti kuramazsınız. Toplum yeni bir hareket beklediğini hissettirmeli" diye konuştu.

Günay, başka bir soru üzerine, AK Parti iktidarının hukuk mekanizmalarına karşı uyguladığı yönteme bakılınca, seçim güvenliğinin tehlikede olduğunu savunarak, herkesin sandığa sahip çıkması tavsiyesinde bulundu.

Ertuğrul Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bağımsız Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin'in, AK Parti'den "paralel yapının şantajıyla istifa ettiği" açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Demek kimin hakkında, kendisi hakkında ne var, ne yok biliyor. Son zamanlarda yaptığı bütün açıklamaları telaş ve akıl karışıklığı içinde yapılmış açıklama olarak görüyorum" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bağımsız İzmir Milletvekili Günay Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement