Bağlama Ustası Devleti Dava Etti Vergiden Muaf Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Bağlama Ustası Devleti Dava Etti Vergiden Muaf Oldu

Sivas Vergi Mahkemesi, bağlama ustası Şentürk İyidoğan'ın açtığı dava kapsamında, bağlama imalatının vergiden muaf tutulmasına karar verdi.

03.02.2016 12:44  Güncelleme: 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

El dokuma işleri, bakır işlemeciliği gibi bazı el sanatlarının vergiden muaf tutulması, bağlama imalatının ise bunun dışında olması nedeniyle Sivas Vergi Mahkemesine başvuran bağlama ustası Şentürk İyidoğan, davayı kazanarak bağlama ustalarının vergiden muaf tutulmasının yolunu açtı.

EMSAL OLACAK

2012 yılından bu yana yaklaşık 15 bin lira vergi ödediğini belirten İyidoğan, bu kararla emsal oluşturacak davayı kazandı.

Mahkeme kararında, "Davacı tarafından gerçekleştirilen bağlama imalatı faaliyetinin Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri bulunan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarından biri olarak esnaf muaflığı kapsamında bulunduğu sonucuna ulaşıldığından tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunamamıştır" ifadesine yer verildi.

İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkeme kararıyla Türkiye'de ilk kez bağlama imalatının resmiyet kazandığını söyledi.

KARARNAME VAR

Dört yıl önce çıkarılan kararnameye göre kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösterenlerin vergi muafiyetinden yararlandığını hatırlatan İyidoğan, "Çok geç olsa da mahkemenin verdiği kararla bağlama imalatına vergi muafiyet belgesi verilmiştir" dedi.

İyidoğan, bağlama yapımının geç de olsa mahkeme kararıyla bu statüde yer almasının kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

"EL EMEĞİ İLE BAĞLAMA YAPANLAR VERGİDEN MUAF SAYILACAK"

El emeğiyle bağlama yapanların bundan böyle vergiden muaf sayılacağına dikkati çeken İyidoğan, şöyle konuştu:

"Amacımız vergi vermemek değil, biz demiyoruz ki seri imalatta çalışanlar, büyük şehirlerde günlük 300-500 bağlama çıkaranlar vergiden muaf olsunlar, onlar tabii ki vergisini versinler. Ama bizim gibi kendi yaptıkları ürünleri satıp buradan geçimini sağlamaya çalışanların vergiden muaf olmasını istiyorduk."

MÜCADELEYE DEVAM

Birçok insanın Anadolu topraklarında 12. yüzyıldan beri çalınan bağlamayla büyüdüğünü anlatan İyidoğan, bu enstrümanın yaşatılması için mücadele etmeye her zaman hazır olduklarını kaydetti.

İyidoğan, bağlamaların geleneksel şekilde yapımının devamı için önemli bir dava kazandığını sözlerine ekledi.


Bağlama Ustası Devleti Dava Etti Vergiden Muaf Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bağlama Ustası Devleti Dava Etti Vergiden Muaf Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ressam: baglama saz caz vs,,ömrü heba etmekten baska bir sey degildir,,lüzumsuz seylerdir,,cok yazzzzik adama,,bu adami birisi ikaz etsin,,yokmu sivasta bir baba yigit acaba,,? 10 39 Yanıtla
  • T.C: adamın 10tane sazı var zati200.tl den2binlira.%20si vergi kalanın 3te biri kira eletirik derken zor geçinir bu adam bir de mahkeme avukat bu adam şimdiye kadar ödediyse geri alabilecekmi.bn oraya takıldım aslında masraflarıyla birlikde devlet ödemeli hakkını adamın.terörist e uçak ambulans gönderdiğine göre devlette var para 8 1 Yanıtla
  • Yandaş: İyi ki simit satmıyor... Vergi V A R dan alınmalı.. 3 0 Yanıtla

Advertisement