Bağlamanın Teline Dokunacak Çırak Arıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Bağlamanın Teline Dokunacak Çırak Arıyor

Bağlamanın Teline Dokunacak Çırak Arıyor

Çukurova'da aşıklık geleneğinin yaşayan son temsilcilerinden 74 yaşındaki Aşık Feymani, bağlamanın teline dokunacak usta elleri yetiştirmek için çırak arıyor.

20.10.2016 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MENDERES ÖZAT - Çukurova'da aşıklık geleneğinin yaşayan son temsilcilerinden 74 yaşındaki Aşık Feymani, bağlamanın teline dokunacak usta elleri yetiştirmek için çırak arıyor.

"Ahu gözlüm" ve "Barışmam" gibi dillerden düşmeyen çok sayıda türkü ve şarkının güftesini yapan, adına şenlikler düzenlenen Aşık Feymani, aşıklık geleneğinin uzun yıllar daha yaşamasını istiyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Azaplı köyünde yaşayan ve 1964 yılından bu yana "Aşık Feymani" mahlasını kullanan Osman Taşkaya, yetiştirdiği onlarca çırağa yenilerini eklemeyi hedefliyor.

Halk şiirlerinin sevilen türlerinden güzelleme, koçaklama, taşlama, nasihat, destan ve devriye tarzında yüzlerce şiir yazan Aşık Feymani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin birçok aşığa ustalık yaptığını ama bunun yeterli olmadığını, yeni çıraklara da ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Türk edebiyatının önemli dallarından biri olan aşıklık geleneğinin Çukurova'da devam etmesi için yeni çıraklar aradığını belirten Feymani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadolu'nun kültürel belleğinin yanı sıra kültürel çeşitlilik ve zenginliği de önemli. Zor ve meşakkatli bir gönül yolculuğu olan aşıklık geleneğinin son temsilcilerinden birisiyim. Bu mesleği Karacaoğlan ve Dadaloğlu'dan sonra büyüklerimizden öğrendik. Halkın arasından bu güzel geleneği sürdürmeye çalıştık. Aşık ve aşıklık bitmek üzere. Sazın teline dokunacak gönüllü ozan arıyorum."

Küçük yaşlarda başladığı aşıklığın meşakkatli bir gönül yolculuğu olduğuna dikkati çeken Feymani, şöyle konuştu:

" Köroğlu, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Sümmani gibi ustaların izinden giderek bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Çukurova'da yaşatılmasında katkım var. Yaşayan son temsilcilerinden birisiyim. Diğer halk ozanı arkadaşlarımız gibi kültürel mirasımıza sahip çıkacak ve sazın bam teline dokunacak ustalar yetiştirmek istiyoruz. Bu işin maddi getirisi fazla olmadığı için pek kimse yapmak istemiyor. Yetenekli gençler çok ancak aşıklık geleneğinin devam etmesi için çırak yetiştirmek şart"

Feymani, Türkiye'de aşık yetiştirmenin zorlaşmasına rağmen geleneği gelecek kuşaklara aktarmakta kararlı olduğunun altını çizerek, çırak bulması halinde en iyi şekilde eğitim alması için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bağlamanın Teline Dokunacak Çırak Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Tulu Kitap tarafından yayımlanan çocuk edebiyatı dergisi 'Kuşluk' tanıtıldı
    17:04 Ankara'da Tulu Kitap tarafından yayımlanan çocuk edebiyatı dergisi 'Kuşluk' tanıtıldı

    Ankara'da Tulu Kitap tarafından yayımlanan çocuk edebiyatı dergisi 'Kuşluk'un tanıtımı Gölbaşı Vilayetler Evi'nde yapıldı. Tanıtım programına Tulu Kitap Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalkan, Genel Yayın Yönetmeni Enes Celep, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı. Derginin ilk sayısı mart ayında piyasaya çıktı. Dergi, 2024 yılında elde edilecek abonelik gelirlerinin tamamını Gazze'ye bağışlayacak.

  • İzmir'de Türk Silahlı Kuvvetleri Sergisi Açıldı
    16:59 İzmir'de Türk Silahlı Kuvvetleri Sergisi Açıldı

    İzmir'de, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen '1923'den Günümüze Türk Silahlı Kuvvetleri Sergisi'nde, Mehmetçik'in Cumhuriyet'in ilk yıllarından bugüne kadarki 114 fotoğrafı sergilendi. Sergiyi gezen vatandaşlar, fotoğrafları inceleyerek gurur duyduklarını ifade etti. Sergi, 22 Nisan Pazartesi gününe kadar ziyaret edilebilecek.

  • İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor
    16:23 İstanbul Modern, 23 Nisan'da 'Müzede Oyun' şenliği düzenliyor

    İstanbul Modern, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel olarak üç gün sürecek olan 'Müzede Oyun' şenliğine ev sahipliği yapıyor. Çocukları sanatla buluşturmayı amaçlayan etkinlikte, çocuklar ve aileleri müzenin farklı mekanlarında sanat aktiviteleri gerçekleştiriyor. Programa 2-10 yaş arası çocuklu aileler ücretsiz kayıt yaptırabiliyor. İstanbul Modern, çocukların kendilerini sanatçı ve kaşif gibi hissetmelerini sağlamak için farklı içerikler hazırladı. Etkinlikte sergi turları, renk atölyesi, masal okuma etkinlikleri ve ebeveynlere yönelik yaratıcılık seminerleri gibi etkinlikler yer alıyor.

  • Bakan Özhaseki:
    15:37 Bakan Özhaseki: "Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak"

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Sun Fuarcılık iş birliği ile düzenlenen Kayseri Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği açılış programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Bu coğrafyada yaşamanın bedeli güçlü olmak' dedi.

  • Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi
    14:19 Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi

    Çeşme Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hayatın Anlamı Kitap Projesi' kapsamında, Alaçatı yer değirmenlerinde mekan okuma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar da kitap okuyarak eşlik etti.

  • Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi
    14:05 Adana'da Portakallı Lezzetler Yarışması düzenlendi

    Adana'da devam eden 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında "Portakallı Lezzetler Yarışması" gerçekleştirildi. Kentin önemli tarım ürünlerinden narenciyenin özel tariflerle buluşturulduğu yarışmada şefler, tatlı-pasta, soğuk-sıcak yemekler ve yöresel Adana mutfağı kategorilerinde mücadele etti. Dereceye giren şeflere ödül verilirken, etkinlikte Adana'nın öne çıkan 35 yöresel yiyeceği sergilendi.

  • İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı
    14:03 İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı

    Hükümlü ve tutukluların ürettikleri ürünlerin sergilendiği İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın katılımıyla açıldı. Can, modern ceza infaz rejiminin insanı topluma geri kazandırma anlamında en üst seviyede hizmet verdiğini belirtti. Fuarda, hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıda, tekstil, gümüş işleme, ahşap hediyelik eşya, deri çanta gibi ürünler sergileniyor.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj
    13:57 Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'dan çocuklara ilham dolu mesaj

    Alper Gezeravcı, TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde yaptığı açıklamalarda, çocuklara ilham kaynağı olmaktan gurur duyduğunu ve Türkiye'nin geleceğinin çocuklarla şekilleneceğini belirtti. Gezeravcı, Atatürk'ün vizyonuyla yürünecek yollara işaret etti ve devletin güçlü iradesiyle hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığını vurguladı.

  • Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi
    13:25 Ayşe Kulin'e Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Verildi

    Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından her yıl 10 Nisan Laiklik Günü'nün yıldönümünde verilen Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü'nü 18.si Gazeteci-Yazar Ayşe Kulin'e verildi. Ayşe Kulin, törende yaptığı konuşmada Cumhuriyet'in önemine vurgu yaparak daha çağdaş, daha aydınlık ve laik bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu
    13:09 Fallout'un Orijinal Yaratıcısı Tim Cain, Fallout Dizisinin İlk Sezonunu Olumlu Buldu

    Fallout'un orijinal yaratıcısı Tim Cain, Prime Video'nun Fallout dizisi ilk sezonunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. Cain, dizinin Fallout evrenini başarılı bir şekilde yansıttığını ve karakter çeşitliliğinin diziyi daha ilginç hale getirdiğini belirtti. Ayrıca, dizinin ikinci sezonunun onaylandığını ve hayranların beklentilerini paylaşmalarını istedi.

  • Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor
    12:56 Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti 36. Yılını Kutluyor

    Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti'nin 36. kuruluş yıldönümü kutlandı. Başkan Serkan Gürtürk, gazetecilerin kent kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti.


Advertisement