Baharat ve Kurban Etinin Sucukta Buluşması - Son Dakika
Kültür Sanat

Baharat ve Kurban Etinin Sucukta Buluşması

Kayseri'de Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla vatandaşlar, geleneksel ev sucuğu yapımında kullanılan baharatlara ilgi göstermeye başladı.

10.09.2016 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla vatandaşlar, geleneksel ev sucuğu yapımında kullanılan baharatlara ilgi göstermeye başladı.

Sucuk ve pastırmanın başkenti olarak bilinen Kayseri'de, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla baharat satışları da arttı.

Ev sucuğu yapmak isteyen vatandaşlar, bu geleneği devam ettirirken baharatçıların satışlarının artmasına da katkı sağlıyor.

Bayrama sayılı günler kala, kurban etini kendi damak tatlarına göre hazırlama telaşına düşen vatandaşlar, sofralarını geleneksel lezzetle çeşitlendirmek istiyor.

Baharat satıcısı Şevki Özyönüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlik sucuk geleneğinin Kayseri'de yıllardır yaşatıldığını belirtti.

Sucuk yapımında kullanılacak et ve baharatın kalitesinin önem taşıdığına dikkati çeken Özyönüm, şunları kaydetti:

"Lezzetli bir sucuk yapmak için etin sinirsiz olması lazım. Ayrıca sucuğu yoğururken baharat karışımının eksiksiz ilave edilmesi gerekiyor. 10 kilogram et için 600 gram tatlı biber, 300 gram acı biber, 1 kilogram sarımsak ve 100 gram tuzla isteğe göre 7 karışımlı baharat hazırlanır. Bunlar etle yoğrulduktan sonra yarım saat dinlendirilir. Acısı veya tuzu isteğe göre artırılabilir. Biz de, yıllardır bu şekilde evimizde kendi sucuğumuzu yapıyoruz. Bu artık aileden gelen bir gelenek halini aldı."

Özyönüm, müşterilerine sucuk yapımında dikkat edilmesi gerekenlerin yazıldığı etiket de verdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Müşterilerimize sucuk yaparken dikkat etmeleri gereken konuları anlatmak için bastırdığımız etiketlerden de veriyoruz. Burada yazanlara dikkat etmeleri durumunda ağız tadıyla sucuk yerler. Vatandaşlar bazı hataları yapabiliyor. Bu hataların başında da sucuk yaparken yoğurmayı kolaylaştırmak için sıvı yağ, su, ve kuyruk yağı ilave etmeleri geliyor. Bu durumda yoğurma kolaylaşsa da sucuğun tadında ekşilik oluşur. Ayrıca sucuğun güneş görmeden gölgede kurutulması lazım."

Baharat fiyatlarının geçen yıla göre fazla artmadığını kaydeden Özyönüm, "Baharat fiyatlarında bu yıl yüzde 10 artış oldu. Ancak bununla beraber Kurban Bayramı'nın sıcaklara gelmesiyle de satışlarımız geçen senelere göre azaldı. Bayram dolayısıyla piyasa yine de hareketlendi, satışlardan memnunuz." diye konuştu.

Özyönüm, 10 kilogram sucuk için kullanılacak baharat, sarımsak ve bağırsağı kalitesine göre 30 ila 50 liradan sattıklarını belirtti.

Şevki Özyönüm, sucuk yapımında kullanılan baharatlardan tatlı biberi Aydın'dan, acı biberi Kahramanmaraş'tan, kimyonun Gaziantep'ten, bağırsağı ise Pakistan'dan getirttiklerini sözlerine ekledi.

Baharat ve Kurban Etinin Sucukta Buluşması
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Baharat ve Kurban Etinin Sucukta Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement