Bahçeli Düğümü Çözülemiyor - Son Dakika
Güncel

Bahçeli Düğümü Çözülemiyor

MHP lideri Bahçeli'nin hükümet alternatiflerine karşı duruşu seçim akşamında başladı. Sonrasında ortaya atılan pek çok hükümet senaryosu da Bahçeli engeliyle karşılaştı.

17.08.2015 18:19  Güncelleme: 19:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Bahçeli'nin 7 Haziran seçimlerinden sonra ne yapmak istediği, kafasında nasıl bir hükümet modeli olduğu siyasi analizciler tarafından çözülemiyor. MHP lideri, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla yaptığı koalisyon görüşmelerinde AK Parti'nin sunduğu tüm önerileri geri çevirdi. Dün de 4 şart açıklayarak koalisyona sıcak bakmadığını ortaya koymuştu.

SEÇİM GECESİ SİNYALİ VERDİ

Bahçeli aslında seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından nasıl bir tavır takınacağının sinyalini şu konuşmayla vermişti, "Böyle bir yapılanma içinde MHP, şerefi ve haysiyetiyle, ilkeli ve dürüst davranışıyla, politikalarıyla, çok güzel ve Meclis'te denetimi esas alan bir ana muhalefet partisi görevini üstlenmeye de hazırdır."

Bu, Bahçeli'nin kendisi ve partisini hükümet alternatiflerinin dışına ittiği ilk açıklamaydı, sonrasında da bu çizgiyi sürdürdü. MHP Lideri Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesinde de tüm olanaklara bir bir kapıyı kapattı.

CHP-HDP-MHP KOALİSYONUNA RET

AK Parti'nin parlamentoda çoğunluğu kaybetmesinin ardından CHP ve HDP cephesinde muhalefet partilerinin bir araya gelerek bir hükümet kurması beklentisi oluştu. Ancak Bahçeli bu seçeneği henüz seçim akşamında kapı dışına itti. Bahçeli için HDP, PKK ile olan ilişkisi sebebiyle flu, yani görmezden gelinecek bir partiydi.

CHP AZINLIK HÜKÜMETİNE RET

Muhalefetin bir araya gelme ihtimalinin ortadan kalkmasının ardından CHP'nin kuracağı hükümeti MHP ve HDP'nin dışarıdan desteklemesi fikri ortaya atıldı. Ancak MHP için bu koalisyonun yukardakinden bir farkı yoktu ve aynı sebeplerle hem Bahçeli hem de kurmayları tarafından reddedildi.

BAHÇELİ'YE BAŞBAKANLIK TEKLİFİNE RET

Muhalefetin bir hükümet kurması yönünde ısrarlarına devam eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu basın üzerinden bu defa Bahçeli'ye başbakanlık teklif etti. Bahçeli bu teklifi bir 'siyasi rüşvet' olarak değerlendirdi ve özellikle basın üzerinden teklifin yapılmış olmasına tepki gösterdi. Bu, muhalefetin bir araya gelebileceğine dair son umudu da ortadan kaldırdı.

AKP-MHP KOALİSYONUNA RET

AK Parti ile CHP koalisyon masasına oturmaya hazırlanırken, AK Parti kurmayları ve AK Parti'yi destekleyen çevrelerden eğer bir koalisyon kurulacaksa bunun tabanı kendilerine daha yakın olan MHP ile olması gerektiği yönünde açıklamalar geldi. Bahçeli seçim akşamından bu ihtimale kapıyı kapatsa da tüm liderler gibi koalisyondan kaçan lider pozisyonuna düşmek istemiyordu. Koalisyonun ancak şartlı gerçekleşebileceğini belirtiyordu. Bu şartlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet ile ilişkilerini anayasal zemine çekmesi, yolsuzluk soruşturmasının yeniden başlatılması ve sonuna kadar gidilmesi, Bahçeli'nin tabiriyle "Davutoğlu'ndan bağımsız tavır beklemek ve sarayın yönlendirmesine sırtını döndüğünü tam manasıyla görmek" ve çözüm sürecinin sona ermesi. Bahçeli'nin önceki şartları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne geri dönmesi de vardı. Bu şartlar AKP'ye "Ben seninle koalisyon istemiyorum." demenin farklı bir yoluydu.

AKP AZINLIK HÜKÜMETİNE RET

Bunun ardından AK Parti'nin kuracağı bir azınlık hükümetine, ister 4 yıllık olsun ister ülkeyi seçime götürecek bir hükümet olsun, MHP'nin destek verme ihtimali gündeme geldi. MHP lideri bu ihtimali de devre dışı bıraktı. Ona göre AKP ile MHP ancak iki tarafında bakanlık düzeyinde katılımı olan bir iktidarda bir araya gelebilirdi. O da MHP'nin önceden belirtilen şartlarının tahakkuk etmesi şartıyla. Bahçeli yaptığı açıklamada "AKP ile birbirimize benzemiyoruz ama benzeyen noktalarımız var. O benzeyen noktalarımızı buluşturabilirsek kapımızı, penceremizi, damımızı açık tutuyoruz. Gelen, buyursun gelsin." dedi.

SEÇİM HÜKÜMETİNE BAKAN VERMİYOR

Tüm olanakların tıkanması durumunda anayasa gereği Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm partilerin milletvekili oranlarına göre katılımıyla bir seçim hükümetinin kurulmasını isteyecek. Bu durumda MHP asla bir araya gelmeyeceğini belirttiği HDP ile aynı kabinede bir araya gelme ile karşı karşıya gelecek. MHP, bu geçici hükümete de karşı ve bu kabineye bakan vermeyeceğini belirtiyor. Ancak bu, kısa süreli seçim hükümetinin MHP olmadan kurulamayacağı anlamına gelmiyor. (Kaynak: Aljazeera)

Bahçeli Düğümü Çözülemiyor

Son Dakika Güncel Bahçeli Düğümü Çözülemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (90)

  • che: ne emmeye geliyor ne gomeye 51 20 Yanıtla
    Olumlu: Gomemiyor malesef. Bi kız bulup everemediler. Biriktirme stresi ve sendromu yaşıyor 5 2
  • zubizaretta: sanırım baraj altı kalacak üzgünüm 21 38 Yanıtla
  • bbbb: Oy yok sana bi daha 24 34 Yanıtla
  • v: bahcelinin her istegi hakli 31 21 Yanıtla
    AB: Akp yi ipten aldınız oğlum. Sizin yüzünüzden Bilal rahat uyuyor. Sen hala istekten bahsediyorsun . 2 0
  • YZGT: DEVLET BAHÇELİNIN 3 DÖNEMDIR MILLETVEKILI MAAŞINI ŞEHİT AİLELERİNE BAGISLADIGINI BILIYOR MUYDUNUZ ? 25 25 Yanıtla
    yetkin35_5: bilmiyoz çünkü öyle bir şey yok. kendi eşi açıkladı.. 4 6
  • Hdp: Oylar hdp ye turkiye barisa bide hdp diyin bu sefer adam koltuk sevdasina ulkeyi satti be gorun artik 6 42 Yanıtla
  • Antepli: MHP bitti diyenlere Asıl siz bittiniz seçimde görusuruz oylarimizi nasıl arttıracağımızı arkanıza uzanın ve seyredin bu ülkede vatanını seven insanlar hala var boş konusmayin 30 16 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement