Bahtiyar Aydın Davasında Sanıklar Gelmediği İçin İddianame Okunmadı - Son Dakika
Güncel

Bahtiyar Aydın Davasında Sanıklar Gelmediği İçin İddianame Okunmadı

Bahtiyar Aydın Davasında Sanıklar Gelmediği İçin İddianame Okunmadı

Bahtiyar Aydın davasında sanıklar gelmediği için iddianame okunmadı Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan ve güvenlik nedeniyle İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın üçüncü duruşması yapıldı.

01.06.2015 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bahtiyar Aydın davasında sanıklar gelmediği için iddianame okunmadı

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan ve güvenlik nedeniyle İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın üçüncü duruşması yapıldı. Müştekilerin avukatları, sanıklar olmadan iddianamenin okunma istemine karşı çıktı. Mahkeme başkanı, duruşmaya sağlık sorunları nedeniyle mazeret bildirerek katılmayan tutuksuz iki sanığın, bir dahaki duruşmaya gelmemeleri durumunda, haklarında yakalama kararı çıkartılacağını belirtip, duruşmayı erteledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında, 'taammüden öldürme', 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi.

Güvenlik gerekçesiyle daha önce Eskişehir'e nakledilen dosya, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne geri gönderildi. Yargıtay davanın İzmir'de görülmesine karar verdi. İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, sanık avukatının talebi üzerine 'soruşturma izni alınması' için yargılama durduruldu, dosya Adalet Bakanlığı'na gönderildi. HSYK, soruşturma izni verilmesine gerek olmadan yargılamanın yapılabileceği yanıtını verdi.

İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın son duruşmasına, haklarında 'taammüden öldürme', 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istenen tutuksuz sanıklar Eşref Hatipoğlu ile Tünay Yanardağ, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yine katılmadı. Müştekiler Ahmet Bayar, Raziye Bayar ve Muhammet Bayar ile tarafların avukatları Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ile birlikte 22 avukat hazır bulundu. Olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları ile HDP İzmir milletvekili adayları Eylem Yıldız ve Ertuğrul Kürkçü de duruşmayı izledi.

Mağdur avukatlarından Zeynep Sedef Özdoğan, iddianameyi okuması için davet edilen TRT spikerinin kürsüde oturduğunu, ancak bunun anayasının 9'uncu maddesine aykırı olduğunu ve spikerin kürsüden inmesi gerektiğini söyledi. Avukat Tahir Elçi, sanıklar duruşmaya getirilmeden yargılamanın başlayamacağını, yasal hükümlere göre duruşma salonunda sanıkların açık kimliklerinin saptanması, iddianamenin sanıkların yüzüne karşı okunması ve sanıklar hakkında yakalama kararının verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Neden yakalama müzekkeresi çıkarmıyorsunuz? Gerçekten hastalar mı? Devletin panzerine taş atsa emin olun tutuklanacaklardı. Sanıklar, biri arkadaşları olmak üzere 16 kişinin öldürülmesi, bir ilçenin yakılıp yıkılması nedeniyle yargılanıyor, fakat siz getirme kararı bile veremiyorsunuz. Sizin bu tutumunuzla, hoşgörünüzle emin olun yargılama bile yapılamayacak."

Avukat Yunus Murathan, insanlar en ufak hakaret suçundan tutuklanırken bu davada ortada sanığın olmamasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, 'Getirin, en azından yüzleşelim. Evimizi kim yakmış, komşumuzu kim öldürmüş görelim. Evimiz yandığında ben ilkokula gidiyordum. Bizler 1500 kilometre uzaktan geliyoruz. Bazı müvekkilerim yol parasını bile zor denk getirip, buraya geliyor" dedi.

Avukat Nergiz Tuba Arslan ise, iddianamenin mahkeme salonunda okunurken kayıt edilip, banttan sanıklara dinletilemeyeceğini, Ankara'da yaşayan sanık Eşref Hatipoğlu'nun Manavgat'a gidip rapor alabiliyorsa İzmir'e de gelebileceğini söyledi.

Sanık Tünay Yanardağ'ın avukatı Hikmet İşler'in, kendisinin taraf olmadığını belirterek, mağdur avukatlarına, 'Siz tarafsınız, kavga etmeye gelmişsiniz" dedi. Bunun üzerine mağdur avukatlarıyla arasında sözlü tartışma yaşandı. İşler, müvekkilinin yargılanmasının bir hukuk skandalı olduğunu, "bir yapı" tarafından, çağdaş bir insan olduğu için önünün kesilmeye çalışıldığını, haksız bir isnatta bulunulduğunu söyledi.

Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür'ün, 'Müvekkiliniz gelsin ifade versin" sözleri üzerine avukat Yunus Murathan, 'Mahkeme avukattan böyle bir ricada bulunmaz, sanıkları getirtir, mahkemeye yakışmamaktadır" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Şenol Dağ, iddianamenin sanıklar duruşmaya gelmeden okunması, kaydedilerek sanıklara dinletilmesi yönünde talepte bulundu.

Mahkeme heyeti, sanıklar duruşmada hazır bulunmadığından, iddianamenin okunmasına yer olmadığına, mazeretinin son kez kabulüne, gelecek celse mutlaka duruşmada hazır bulunmalarına, gelmedikleri taktirde yakalama kararı çıkarılmasına karar vererek duruşmayı 7 ve 8 Ekim günlerine erteledi.

Duruşmanın ardından 'Hakikatler Araştırılsın Failller Yargılansın' pankartı açan Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri, mağdur taraf ve avukatları, basın açıklaması yaparak sanıkların duruşmaya gelmemesini protesto etti. HDP Mersin Milletvekili ve İzmir milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, 22 yıl önce yaşanan olayın mağdurlarının adalet arayışının devam ettiğini, ancak üç celsedir sanıkların duruşmaya getirilmemesinin bu arayışı zedelediğini, bu davanın olması gerektiği şekilde sonuçlanamsı için arkasında güçlü siyasi iradenin bulunması gerektiğini belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bahtiyar Aydın Davasında Sanıklar Gelmediği İçin İddianame Okunmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.


Advertisement