Bakan Ala "Bscf Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni"Nde Konuştu - Son Dakika
Güncel

Bakan Ala "Bscf Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni"Nde Konuştu

Bakan Ala "Bscf Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni"Nde Konuştu

Karadeniz'de deniz güvenliği ve seyir emniyetinin sağlanmasına katkıda bulunmak maksadıyla Türkiye'nin girişimi ve öncülüğünde 2000 yılında başlatılan ve her yıl sırasıyla Karadeniz'e sahildar bir ülkede gerçekleştirilen "Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu (BSCF) Liderler Toplantıları"nın 15'incisi Beşiktaş'taki Deniz Müzesi'nde gerçekleştirildi.

25.11.2014 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz'de deniz güvenliği ve seyir emniyetinin sağlanmasına katkıda bulunmak maksadıyla Türkiye'nin girişimi ve öncülüğünde 2000 yılında başlatılan ve her yıl sırasıyla Karadeniz'e sahildar bir ülkede gerçekleştirilen "Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu (BSCF) Liderler Toplantıları"nın 15'incisi Beşiktaş'taki Deniz Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Türkiye'nin Sınır/Sahil Güvenlik Komutanları/Başkanları ve heyetlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının basına açık yapılan açılış oturumunda, İçişleri Bakanı Efkan Ala konuşma yaptı.

"BÜYÜK BİR MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Bakan Ala, uluslararası stratejik öneme sahip olan Karadeniz Ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin bölgesel ve küresel barışın tesisi bakımından çok önemli olduğunun altını çizerek, "Bu işbirliği faaliyetlerinin başarılı olması için bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının öncelikli bir konu olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda, bölge ülkelerinin güvenlik teşkilatları arasında yakın işbirliği ve birlikte çalışma imkanlarının artırılması önem taşımaktadır" dedi.

Uluslararası güvenlik açısından hassas bir bölge olan Karadeniz'de, deniz güvenliği ve seyir emniyetinin sağlanmasının bölge ülkeleri arasındaki işbirliği kapsamında öne çıkan konulardan biri olduğunu söyleyen Ala, "Bu amaçla 2000 yılında başlatılan ve bugün 15'incisini icra edeceğimiz Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Liderleri toplantıları, 2006 yılında imzalanan 'Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları' arasında işbirliği anlaşması ile kurumsal hale gelmiştir. Bu çerçevede 'Bölgesel sahiplilik' prensibi çerçevesinde yapılan müşterek çalışmalar başarılı bir şekilde devam etmektedir. Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatlarımız arasında, iş birliği forumunun şemsiyesi altında yürütülen bu çalışmalar neticesinde, böylesine önemli ve faydalı bir iş birliği ve koordinasyon mekanizması kurulmuş olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ GELİŞMELER OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ"

Ala, şöyle devam etti:

"Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatlarımız arasında tesis edilmiş olan 'Otomatik Bilgi Paylaşım Sistemi (AIES)' bu işbirliğinin güzel bir örneğini teşkil etmektedir. Bu sistem sayesinde, Karadeniz'de meydana gelebilecek her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesine yönelik olarak, ikili ve çoklu ortamda etkin bir bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmasını da son derece yararlı görüyoruz. Ayrıca; dönem başkanlığını icra eden ülkenin ev sahipliğinde üye ülkelerin sahil güvenlik yüzer ve uçar unsurları ve personelinin katılımıyla, her yıl müştereken düzenlenen 'Black Sea Hawk' serisi deniz güvenliği tatbikat ve eğitimlerini, ülkelerimiz arasındaki işbirliği ruhunun güçlendirilmesi bakımından son derece yapıcı ve önemli gelişmeler olarak değerlendiriyoruz. Bu başarılı çalışmalar sayesinde, 'Karadeniz'in dünyadaki en güvenli ve emniyetli denizlerden biri' haline gelmesi ise bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk vesilesi teşkil etmektedir."

DEVİR TESLİM GERÇEKLEŞTİ

Daha sonra 2013-2014 yıllarında BSCF dönem başkanlığı görevini yürüten Romanya Sınır Polisi adına Romanya Sınır Polisi Genel Müfettişi Başmüfettiş Loan Buda tarafından dönem faaliyet raporu sunuldu. Romanya ile Türkiye arasında dönem başkanlığı devir teslim töreni sembolik olarak gemi çanı çalınarak gerçekleştirildi. Buda çanı bir kere çalarken, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem de çanı üç kere çalarak devir teslimi gerçekleştirmiş oldu.

Toplantı kapsamında; Forum bünyesinde teşkil edilmiş bulunan Alt Çalışma Gruplarının 2013-2014 yılları dönem faaliyet raporları sunuldu. BSCF görev alanı çerçevesinde 2014-2015 yılları döneminde müştereken icra edilecek faaliyetlere ilişkin olarak hazırlanan "Ortak Eylem Planı" kabul edilecek. "15' inci Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu (BSCF) Liderler Toplantısı'na ait toplantı sonuç tutanağı Heyet Başkanları tarafından imzalanacak. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Ala 'Bscf Dönem Başkanlığı Devir Teslim Töreni'Nde Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement