Bakan Albayrak: "Nükleer Olmazsa Olmaz" - Son Dakika
Sektörel

Bakan Albayrak: "Nükleer Olmazsa Olmaz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan ile bir söyleyişi gerçekleştirdi.

22.04.2016 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan ile bir söyleyişi gerçekleştirdi. Rusya ile enerji ilişkilerine de değinen Albayrak, Türkiye'de nükleer enerji karşıtı bir lobi olduğunu belirterek, "Nükleerle ilgili daha somut bir algı yönetimi izleyeceğiz. Nükleer olmazsa olmaz bizim için." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin nükleer enerji politikasıyla ilgili soruya Albayrak şöyle yanıt verdi: "Nükleer karşıtı bir lobi var. "Nükleere karşıyız, kömüre karşıyız." İstemezükçü yaklaşım var. Mesela kömür Türkiye'nin yerli enerji portföyünde yüzde 12. Kişi başı emisyonda Avrupa ülkelerinin 2'de, 3'de 1 düzeyinde olan bir ülkeyiz. Türkiye'nin bu yatırımların hepsini yapması lazım. İstemezükçülere bir tavsiyem var. Gelişmiş ülkelere gidin, termik santrallere bakın Avrupa'da. Bizim hem filtreleme hem de karbon emisyonlarına bakıldığında bazıları doğalgazdan daha çevreci. Şimdi yeni teknolojilerle düşük kalorili kömürleri bile randımanlı üretebiliyoruz. Nükleerle ilgili daha somut bir algı yönetimi izleyeceğiz. Nükleer olmazsa olmaz bizim için."

Bütün dünya nükleer enerji kullanıyor

Bütün dünyada 450'den fazla nükleer santral işletildiğini, 100'den fazlasının inşaatının sürdüğünü hatırlatan Albayrak, "Türkiye'nin nükleeri kullanmamasının ve sözde çevreci söylemlerle yapılmamasının hiçbir rasyonel tarafı yok. Fukuşima sonrası birçoğu ek güvenlik tedbirleri de ortaya konularak yapıldı. Fukuşima'ya rağmen bu kadar nükleer santral inşa ediliyor olması gözardı edilemez. Türkiye'yi gelecekteki durumlara hazırlamamız için nükleerden vazgeçemeyiz." dedi.

Rusya ile sorun yok

Rusya ile devletlerarası sözleşme ve karşılıklı sorumluluklar olduğunu söyleyen Albayrak, her iki tarafın da sorumluluklarını yerine getirdiğini, bundan sonrasında yatırımcının gerekli yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini ifade etti. Bakan, "Kim bunu yerine getirmezse bedelini öder, maliyetine katlanır. Oluşacak olumsuzluk süreç içinde değerlendirilir. Şu an için öyle birşey yok." diye belirtti.

3. nükleer santral ihalesi

Üçüncü nükleer santral konusunda Çin'i işaret eden Albayrak, Çin seyahatinin çok önemli olduğunu vurguladı. Albayrak 3. santral için "Westinghouse; dünyanın en büyük firması. Japon sahipliğinde ABD menşeili, Çin'le de ortaklığı olan bir konsorsiyum. Üçüncü santralin yeriyle ilgili seçenekleri 10-15'e indirdik. 18 kritere göre karar veriyorsunuz. Türkiye'nin bir ucundan diğerine taşımanın da maliyeti var. Önceliğimiz iki santralin mevcut içerisindeki yolunu açarak, çevresel, yasal olarak hızlı şekilde tamamlamak. İkinci santralde Japonlarla ilgili bize ulaşan bir süreç yok. Reaktörle ilgili taleplerimiz oldu, ilgili yazıyı yazdık. Bu yıl içerisinde ortaklık sözleşmesini imzalayıp yolumuza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Enerji kaynak çeşitliliğini çözmemiz gerekiyor

Doğalgazda son durum ve Rusya ile yaşanan sorunlara değinen Albayrak şu ifadeleri kullandı:

"Biz güvenli bir partner olarak ödemelerimizi zamanında yaparak yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Arada ufak tefek teknik sorunlar yaşansa da kış aylarında bir problem yaşamadık. Enerji arz güvenliği, kaynak çeşitliliği Türkiye'nin çözmesi gereken konular. Çeşitli adımlar atıyoruz. Bölgemizde yoğun bir gaz potansiyeli var. Bunun oluşturduğu alt yapı, nakil yolları açısından Türkiye özellikli konumda. Bölgede çok sayıda gaz oyuncusuna dayalı bir süreç var. Türkiye bölgedeki en güvenilir partnerlerden bir tanesi. Öyle bir vizyon planlamalısınız ki bir bakarsınız Türkiye 10 sene sonra enerji ithal eden değil, ihraç eden, gaz ihraç eden bir ülke konumuna gelmiş olsun."

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Bakan Albayrak: 'Nükleer Olmazsa Olmaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement