Bakan Avcı: Daha da İleri Adımlar Atılacağını Ümit Ediyorum - Son Dakika
Güncel

Bakan Avcı: Daha da İleri Adımlar Atılacağını Ümit Ediyorum

Bakan Avcı: Daha da İleri Adımlar Atılacağını Ümit Ediyorum

* Kültürve Turizm Bakanı Nabi Avcı;"Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilindeki kültür varlıklarımız için nasıl bir hassasiyet taşıyorsak Suriye'nin, Irak'ın ve komşu ülkelerin kültür varlıkları ve onların muhafazası için de aynı hassasiyeti taşıyoruz""Rusya'daki muhataplarımız ve Türkiye'deki muhataplar da bu konuda bir anlayış birliği içinde olduklarını gösteren açıklamalar yapıyor.

28.06.2016 02:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* Kültürve Turizm Bakanı Nabi Avcı;

"Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilindeki kültür varlıklarımız için nasıl bir hassasiyet taşıyorsak Suriye'nin, Irak'ın ve komşu ülkelerin kültür varlıkları ve onların muhafazası için de aynı hassasiyeti taşıyoruz"

"Rusya'daki muhataplarımız ve Türkiye'deki muhataplar da bu konuda bir anlayış birliği içinde olduklarını gösteren açıklamalar yapıyor. Bunlar memnuniyet vericidir. Sadece Türkiye ve Rusya münasebetleri bakımından değil, bölge ve dünya bakımından da bunlar olumlu gelişmelerdir"

"Yaşanan terör olayları ve çatışmalar bölgemizde, hoyratça kültürel mirasa zarar veriyor. Türkiye'nin bu alandaki merkezi konumu, dünya mirasına, insanımıza, bölgemize karşı sorumluluğumuzu daha da artırıyor"

Haber-Kamera: Yaşar KAÇMAZ/ İSTANBUL DHA

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı,10-20 Temmuz'da İstanbul'da düzenlenecek UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin (DMK) 40. Oturumuna ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuştu. Bakan Avcı, "UNESCO, Birleşmiş Milletler kuruluşları içinde, hatta tüm uluslararası kuruluşlar içinde Türkiye'ye, özellikle İstanbul'a en yakışan uluslararası kuruluş. Hangi fonksiyonu açısından bakarsanız bakın, ister eğitim,ister bilim, ister kültür açısından UNESCO Türkiye'ye, Türkiye de UNESCO'ya göre.İnşallah 40. Dünya Miras toplantımız da İstanbul'da gerçekten istisnai bir toplantı olarak tarihe geçecek" diye konuştu.

"DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE BİN 31 VARLIKTAN 15'İNİN TÜRKİYE'DE"

Toplantının sadece Dünya Miras listesindeki eserlerin tanıtımına değil, Türkiye'nin ve İstanbul'un tanıtımına da bir katkı da bulunacağını ifade eden Avcı, "Bu toplantıda dünya miras listesindeki alanlardan 156'sının durumu gözden geçirilecek. Yani hemen hemen her ülkenin bu listede yer alan eserlerinden birilerinin durumları gözden geçirilecek. Tehlike altındaki dünya miras listesinde bulunanların son durumları gözden geçirilecek. Ayrıca ülkemiz açısından sevindirici bir şey, geçici listeye de ülkemiz adına 17 alan kaydedilecek. Dünyada bu yeni geçici listeye 29 yeni adaylık başvurusu var.Bunları da inceleyeceğiz. Ayrıca ülkemizin daimi listeye sunduğu Ani arkeoloji alanı da bu 29 eserden biri olacak" dedi. Dünya Miras listesinde bin 31 varlıktan 15'inin Türkiye'de olduğunu belirten Avcı, "Bu bizim için bir övünç kaynağı ama yeterli mi, değil. Daha da inşallah bunları artıracağız. 163 ülke arasında Türkiye Dünya Miras listesindeki sırası itibarıyla 17. sırada." dedi.

"SURİYE'NİN, IRAK'IN VE KOMŞU ÜLKELERİN KÜLTÜR VARLIKLARI VE ONLARIN MUHAFAZASI İÇİN DE AYNI HASSASİYETİ TAŞIYORUZ"

Son dönemde DAEŞ'in Suriye'de kaçak kazılar ve kültür varlığı kaçakçılığı vasıtasıyla kendisine finansman sağladığı ve bu konuda Türkiye'nin etkisiz kaldığı şeklinde haksız ve çirkin iddiaların gündeme getirildiğini belirten Avcı, "Bizim ortak tarihi ve kültürel mirası paylaştığımız Suriye, Irak ve bölgedeki diğer ülkelerin kültür varlıkları konusunda, kendi kültür varlıklarımız, bugün Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilindeki kültür varlıklarımız için nasıl bir hassasiyet taşıyorsak Suriye'nin, Irak'ın ve komşu ülkelerin kültür varlıkları ve onların muhafazası için de aynı hassasiyeti taşıyoruz. Bugün ve bugüne kadar yaptıklarımız da bunun en somut kanıtıdır. Nitekim, 2012 yılından beri başlattığımız pek çok girişim de bu mirasın korunması konusunda önemli adımlar atılmasına Türkiye öncülük etmiştir. Suriye kökenli kültür varlıkları için ülkemizin bir pazar, bir geçiş ülkesi olmasının önlenmesi ve şüpheli durumlarda gerekli araştırılmaların yapılabilmesi amacıyla sınır illerimizde kolluk ve gümrük birliklerimizi teyakkuza geçirdik. Bu konuda ciddibir eğitim süreci başlattık. Uyarılarımız, bu konuda bütün birimlerimizi hassas davranmaya yönlendirmiş durumda" ifadelerini kullandı.

"YAŞANAN TERÖR OLAYLARI HOYRATÇA KÜLTÜREL MİRASA ZARAR VERİYOR"

Terör olaylarına da değinen Avcı, "Yaşanan terör olayları ve çatışmalar bölgemizde, hoyratça kültürel mirasa zarar veriyor. Türkiye'nin bu alandaki merkezi konumu, dünya mirasına, insanımıza, bölgemize karşı sorumluluğumuzu daha da artırıyor. Ben 40. toplantının bütün bu konuların enine boyuna konuşulacağı, duyarlılıkların pekiştirileceği ve uluslararası camia olarak, ne tür ek tedbirler alabileceğimiz konusunda ışık tutacak bir organizasyon olacağına inanıyorum" dedi.

Toplantının ardından Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik soruyu cevaplandıran Bakan Avcı, "Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız da yaptığı açıklamada, o günkü koşullar itibarıyla iki büyük komşu ülkenin münasebetlerindeki bu düzeyin, tarihi derinliğimize ve komşuluğumuza yakışmadığını, bunun daha ileri düzeylere taşınması gerektiğini özellikle vurgulamıştı. Bugün de bunun en somut tezahürlerinden biri gerçekleşiyor. Rusya'daki muhataplarımız ve Türkiye'deki muhataplar da bu konuda bir anlayış birliği içinde olduklarını gösteren açıklamalar yapıyor. Bunlar memnuniyet vericidir. Sadece Türkiye ve Rusya münasebetleri bakımından değil, bölge ve dünya bakımından da bunlar olumlu gelişmelerdir. Daha da ileri adımlar atılacağını ümit ediyorum. Bunlara sadece şantiye veya plaj olarak bakmıyoruz. Aynı zamanda halkların dostluğu anlamında bunlar önemli adımlardır. İlkesel olarak da doğru adımlardır. Bunların daha ileri taşınacağını hep birlikte göreceğiz inşallah" ifadesini kullandı.

Avcı, "Turizme de halklarımız arasındaki kültürel ilişkilere de olumlu yansımaları olacaktır. Bunlar, komşu ülkelere yakışan bir düzeye çıkmasına, münasebetlerimizin daha yukarılara taşınmasına vesile olacaktır. Dolayısıyla turizm açısından da kültür açısından da olumlu gelişmelerdir. Sadece Türkiye açısından değil, muhataplarımız açısından da olumlu gelişmelerdir" diye konuştu.

TOPBAŞ: "MOSKOVA'YA BİR ZİYARET YAPACAĞIM"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, da "Önemli birtoplantının arifesindeyiz. İstanbul esasında bunu hak ediyor. Bu konuda gerçekten yoğun bir çaba sarf edildi ve İstanbul kendini gösterdi. Tarihi çeyiz sandığı diyoruz. 3 büyük imparatorluğun katmanlarında izleri var bu şehirde. Her bir noktası çok farklı güzellikler yansıtmakta dünyaya ve heyecan verici bir kimliğe sahip. 9 bin 500 kilometrelik İpek Yolu'yla, 16 bin kilometrelik antik Roma Yolu'nun kesiştiği bir kent. Doğuyla batının buluştuğu kent. Her sabah Asya ve Avrupa'ya güneşin aynı anda doğduğu bir şehirde bu güzelliklerin medeniyetin izlerini taşımakta" dedi.

Kadir Topbaş, geçen yıl kendisini ziyaret eden Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'e iadeyi ziyarette bulunacağını belirterek, "Geçen ay itibarıyla Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'ın Kazan kentinde uluslararası bir toplantıya katıldık. Orada da görüşmelerimiz sırasında biz yerel yöneticiler olarak özellikle ülkelerin yakın ilişki içinde olmasını, dilediğimizi söyledik. Özellikle Türkiye ve Rusya ilişkilerinin gelişmesinden yana olduğumuzu, bu sıkıntılı dönemin ne Rusya'ya ne Türkiye'ye fayda getirmediğini, halklarımızın da bunu istemediğini söyledik. Sayın Moskova Belediye Başkanı'na da bir mektup gönderdik kendilerine iadeyi ziyaret yapmak hususunda. Kendilerinin programlarımüsait olduğu zaman Moskova'ya bir ziyaret yapacağım. Çünkü biz yerel yönetimler ve yöneticiler olarak, yerel ilişkiyi, yerel diplomasiyi çok önemsiyoruz ve bunun barışa önemli bir katkı sunacağını biliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Avcı: Daha da İleri Adımlar Atılacağını Ümit Ediyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Niğde'de 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı
    18:33 Niğde'de 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı

    Niğde'de yapılan bir operasyonda, bir kamyonda yapılan aramada 99 ruhsatsız tabanca ele geçirildi ve 1 şüpheli tutuklandı. Niğde Valisi Cahit Çelik, operasyonu gerçekleştiren polislere teşekkür ederek, il genelinde kaçakçılık suçlarına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı
    18:29 Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı

    Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, ziyaretçiler el işi ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, spor etkinliklerine katıldı ve yöresel yemeklerin tadını çıkardı. Karnaval, 21 Nisan'a kadar devam edecek.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Mersin Çamlıyayla'da kaçak kazı yapan 2 kişi gözaltına alındı
    18:28 Mersin Çamlıyayla'da kaçak kazı yapan 2 kişi gözaltına alındı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde, izinsiz kazı yapıldığı tespit edildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bölgeye yönlendirilerek 2 kişiyi suçüstü yakaladı. Gözaltına alınan şüpheliler jandarmaya teslim edildi.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    18:24 Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Fethiye'de düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL'den satışa sunuldu.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Myanmar'da Darbe Karşıtı İsyancılar Ordu Birliklerine Pusu Kurdu
    18:24 Myanmar'da Darbe Karşıtı İsyancılar Ordu Birliklerine Pusu Kurdu

    Myanmar'da askeri darbe karşıtı silahlı isyancılar, ordu birliklerine pusu kurdu. Sosyal medyada servis edilen görüntülerde Myanmar ordusuna ait çok sayıda kamyonun yaylım ateşi arasında kaldığı görüldü. Pusu anları saniye saniye kameraya yansıdı.


Advertisement