Bakan Avcı: Dil, Kültür ve Edebiyat İşbirliklerini Çoğaltmanın Yollarını Bulmamız Şart - Son Dakika
Güncel

Bakan Avcı: Dil, Kültür ve Edebiyat İşbirliklerini Çoğaltmanın Yollarını Bulmamız Şart

Bakan Avcı: Dil, Kültür ve Edebiyat İşbirliklerini Çoğaltmanın Yollarını Bulmamız Şart

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk dünyası meselesinin artık daha bilim ve kültür yoğunluklu ele almaya, Türkçe'nin üzerinde yükselecek bir işbirliği sürecini kalıcı hale getirecek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Duygusal tepkilerin işe yaramadığını, hamaset de demek istemiyorum ama bütün işbirliklerini bir kardeşlik söylemi üzerine inşa etmenin fayda vermediğini artık görmeliyiz.

29.01.2016 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türk dünyası meselesinin artık daha bilim ve kültür yoğunluklu ele almaya, Türkçe'nin üzerinde yükselecek bir işbirliği sürecini kalıcı hale getirecek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Duygusal tepkilerin işe yaramadığını, hamaset de demek istemiyorum ama bütün işbirliklerini bir kardeşlik söylemi üzerine inşa etmenin fayda vermediğini artık görmeliyiz. Türkiye'nin özellikle eğitimde, üniversite bağlamında ve uluslararası dayanışma alanında açtığı yollara yenilerini eklememiz, özellikle dil, kültür ve edebiyat işbirliklerini çoğaltmanın yollarını bulmamız şart" dedi.

Türk Dünyası Vakfı tarafından Türk Dünyası'na ait seçkin eserlerden oluşan yayınların bir araya getirildiği 'Türkname-Türk Dünyası Kitaplığı'nın tanıtım programı Bakan Nabi Avcı'nın katılımıyla yapıldı. Taksim'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda gerçekleşen programda konuşan Nabi Avcı, tarih, edebiyat, dil, kültür, tasavvuf sahalarında hazırlanmış 150'nin üzerinde eserin tanıtıldığını söyledi.

"MEDENİYETİMİZ BÜTÜN GÜCÜNÜ BESLENDİĞİ İHALİ ESASLARDAN VE İNSANLIĞA HİZMET CEHDİNDEN ALIYOR"

Aynı zamanda Türk Dünyası Vakfı'nın Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı da yapan Nabi Avcı, Türk dünyasının dünyaya yayılırken tarihi dönüştüren ve etkileyen misyonlar yüklendiğini ifade etti. Avcı, "Türkler, geldikleri coğrafyanın imkanlarını zenginliklerini ve hazır buldukları medeniyet verileriyle telif ettiler, temellük ettiler. Böylece insanlığın büyük birikimini de müktesebata katarak devletler kurdular. Devletler tarih sahnesine çıkıp, zamanı gelince de çekilebilirler. Aslolan medeniyetin ve kültürün devam etmesi, milletlerin varlıklarını bu kaynaklardan beslenerek ve onlara dayanarak sürdürebilmesidir. Türklerin kurduğu devletler kuruldu, yükseldi ve yıkıldı. Ancak inanç eksenine dayanan kültür ve medeniyetleri baki kaldı. Çünkü bu medeniyetin sınırları ve yönelişleri, bu medeniyetin dayandığı esaslar sadece bu dünyada ayakta kalmaya odaklanmış değildi. Medeniyetimiz bütün gücünü beslendiği ilahi esaslardan ve insanlığa hizmet cehdinden alıyordu" dedi.

"İŞBİRLİKLERİNİ ÇOĞALTMANIN YOLLARINI BULMAMIZ ŞART"

Türk dünyası meselesinin artık daha bilim ve kültür yoğunluklu ele almaya, Türkçe'nin üzerinde yükselecek bir işbirliği sürecini kalıcı hale getirecek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Avcı, "Duygusal tepkilerin işe yaramadığını, hamaset de demek istemiyorum ama bütün işbirliklerini bir kardeşlik söylemi üzerine inşa etmenin fayda vermediğini artık görmeliyiz. Türkiye'nin özellikle eğitimde, üniversite bağlamında ve uluslararası dayanışma alanında açtığı yollara yenilerini eklememiz, özellikle dil, kültür ve edebiyat işbirliklerini çoğaltmanın yollarını bulmamız şart" dedi.

"AMAÇ DİL, EDEBİYAT VE KÜLTÜR ÜZERİNDEN BİR YOL AÇMAK VE KÖPRÜLER KURMAK"

Avcı, hazırlan kitapların amacını "Dil, edebiyat ve kültür üzerinden bir yol açmak ve köprüler kurmak" şeklinde tanımlayarak, kitaplardan 10 tanesinin Türkçe'nin başyapıtlarından oluştuğunu dile getirdi. Avcı, "Kutadgu Bilig gibi, Divan-ı Hikmet, Dede Korkut Hikayeleri gibi 'önden gelen' eserin Rusça ve İngilizce dahil nazara verilmesi de ayrıca önemli" ifadelerini kullandı.

EBA'NIN DÜNYANIN EN BÜYÜK EĞİTİM PORTALI OLDUĞUNU AÇIKLADI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) 8,5 milyon izleyicisi ve 150 bini aşkın yardımcı ders materyaliyle örgün orta öğretim düzeyinde dünyanın en büyük eğitim portalı olduğunu bildiren Avcı, "İnşallah bu eserleri EBA'ya da yükleyerek 17 milyon ilk ve orta öğretim çocuğumuzun ve bütün üniversitelerimizin hizmetine sunmuş olacağız. Birden okuyucu ve takipçi sayımız katlanmış olacak" diye konuştu.

Bakan Nabi Avcı, konuşmasının ardından Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile birlikte Türkname-Türk Dünyası Kitaplığı'nın açılışını kurdele keserek yaptı. Bakan Avcı daha sonra kütüphaneyi gezerek hazırlanan kitapları inceledi.

TÜRKNAME-TÜRK DÜNYASI KİTAPLIĞI

İçinde Türkçe yazılan ilk siyasetname olan Kutadgu Bilig'den Türkçe ilk Kur'an-ı Kerim tercümelerine, Yunus Emre Divanı'na, Katip Çelebi'nin Cihannümasından Evliya Çelebi'nin Atlası'na, dünyaca ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov'un eserlerine, Manas Destanı'ndan Dede Korkut Masalları'na kadar onlarca kaynak eserin yanı sıra Çağdaş Türk Edebiyatı eserleri ile araştırma ve inceleme kitaplarının bulunduğu yayınlar, 120 ülkede 40 bine yakın satış ve dağıtım noktasında dünya okuyucusuyla buluştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Avcı: Dil, Kültür ve Edebiyat İşbirliklerini Çoğaltmanın Yollarını Bulmamız Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement