Bakan Avcı: Ece Ayhan'ın Kulaklarını Çınlata Çınlata Yürüyoruz. - Son Dakika
Güncel

Bakan Avcı: Ece Ayhan'ın Kulaklarını Çınlata Çınlata Yürüyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün itibariyle Türkiye genelinde 936 Anadolu İmam Hatip Lisesi, bin 355 imam hatip ortaokulu olduğunu belirterek, Ankara'da ciddi bir kız imam hatip lisesi talebi olduğunu da vurguladı.

19.07.2014 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün itibariyle Türkiye genelinde 936 Anadolu İmam Hatip Lisesi, bin 355 imam hatip ortaokulu olduğunu belirterek, Ankara'da ciddi bir kız imam hatip lisesi talebi olduğunu da vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başkent Öğretmenevi'nde eğitim muhabirleri için düzenlenen iftar yemeğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nda sınav soruların açıklanmasıyla ilgili talimat verdi mi? Adalet Bakanı Sayın Bozdağ açıkladı" sorusu üzerine Bakan Avcı, şöyle dedi:

"Yanlış anlaşılmış olabilir. Böyle bir talimat söz konusu değil. Şu tarafı doğru. Bu Bakanlar Kurulu'nda konuşuldu ve bununla ilgili niye açıklanmıyorlar ilgili Bakanlar Kurulu'nda bilgi verildi. "Bunu çalışalım' denildi sadece. Yani öyle hemen açıklayalım hemen denilmedi. Biliyorsunuz yasada var, Bilgi Edinme Yasası'na dahil değil. Bu da bir şeyleri gizlemek için falan alınmış bir karar değil. Çünkü bu daha önce planlanan bir süreç. Ömer Dinçer zamanında başlatılmış bir çalışma var."

Bakan Avcı, TOEFL sınavlarına her zaman girilebildiğini hatırlatarak, bu sınavda binlerce soru bulunduğunu, bir sınavdaki sorunun bir süre daha sorulmadığını vurguladı. Bu sınavda alınan en yüksek puanla öğrenci kabul eden kurumlara başvuru yapılabildiğini belirten Bakan Avcı, benzer bir sitemin üniversiteye giriş için tasarlandığını ifade etti.

-"SINAV KAĞIDINIZDAN EMİNSENİZ KAĞIDINIZIN İNCELENMESİ TALEBİNDE BULUNABİLİYORSUNUZ"-

"Sınav sorularının yayımlanmamasının en çok eleştirilen kısmı "biz doğru yanıtların ne olduğunu bilmiyoruz. Dolayısıyla ÖSYM'ye nasıl itiraz edeceğiz. Kontrol etme şansımız olmuyor' yönünde. Bu yıl ilk kez ÖSYM'nin yaptığı sınava itiraz gelmedi" sorusuna da Bakan Avcı, "Siz, yaptığınız sınavdan çok eminseniz ve yanlış değerlendirildiğini düşünüyorsanız kağıdınızın incelenmesi talebinde bulunabiliyorsunuz. Sizin kağıdınızın doğru ya da yanlış olduğu değerlendirilebiliyor" şeklinde konuştu.

Bakan Avcı gazetecilerin bir sorusu üzerine de TEOG sınavında mahkemece iptal edilen 4 soruyu kendisinin de incelediğini belirterek, "İptal edilen sorularımız yanlış değil" dedi.

-"BİZ TÜZÜKLERLE ÇARPIŞARAK BÜYÜDÜK"-

SBS'de yürütmeyi durdurma kararının 15 Ocak'ta verildiğini hatırlatan Bakan Avcı, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sebeple TEOG'da iptal edilen sorular için yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmedik. Çünkü biliyoruz ki 6 ay sonra benzer bir karar çıkabilir ve bütün öğrencilerin bu 6 ay boyunca 1 milyon 300 bin öğrenci, anneleri, babaları veliler diken üstünde oturdu. Zaten maksat da bu. Şimdi aynı mahkeme bir yürütmeyi durdurma 6,5 ay sonra verdi, bir başka yürütmeyi durdurma kararını 5,5 ay sonra verdi. Ama aynı mahkeme bizim yurt dışındaki bir okulumuzdan, elçiliğe bağlı bir Türk okulundan bir müdürümüzü geri çağırmışız, disiplin soruşturması nedeniyle oradan almışız. Aynı mahkeme, bu işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kararını 6 günde verdi. 1 milyon 300 bin kişiyi ve ailelerini milyonlarca insanı ilgilendiren bir konuda, üstelik işlevsiz olduğunu bile bile 6 ay sonra verdi. Bir tek kişiyi ilgilendiren bir davada aynı mahkeme, 6 gün sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi."

Bakan Avcı, Ece Ayhan'ın, bir şiirindeki "Biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük" ifadelerini hatırlatarak, "Bugünlerde Milli Eğitim Bakanlığı Ece Ayhan'ın kulaklarını çınlata çınlata işlerini yürütüyor" şeklinde konuştu.

-"10. SINIFTAN SONRA ÖĞRENCİLERİN MESLEK İÇN EĞİLİMLERİ DAHA DA NETLEŞİYOR"-

"TEOG kapsamında bazı belirsizlikler var. Geçen yıl meslek lisesinde alan seçimi vardı bu sene neden yok?" şeklindeki bir soru üzerine, bunun lise türlerinin azaltılmasına ilişkin çalışma çerçevesinde yapıldığını söyledi. Önceden 70'i aşkın lise türü bulunduğunu, bugün ise bu türün 7'ye indirildiğini vurgulayan Bakan Avcı, meslek liselerinde 9. sınıfta derslerin ortak olduğunu hatırlattı. 10.sınıftan sonra öğrencilerin meslek için eğilimlerinin daha da netleştiğini ifade eden Bakan Avcı, sadece meslek liselerinde değil, diğer okullar da derslerin aynı olduğunun altını çizdi. Avcı, okullarda hangi programlarının yer aldığına ilişkin bilginin bakanlığın internet sitesinde yer aldığını da bildirdi.

-"ÖZEL OKULLARDAN DEVLET OKULLARINA 2 BİN 200 ÖĞRENCİ GEÇİŞ YAPTI"-

Bakan Nabi Avcı, özel okullardan devlet okullarına geçişe ilişkin soru üzerine geçişlere ilişkin sürecin velilerden gelen talep üzerine uzatıldığını anımsatarak, bugün itibariyle özel okullardan devlet okullarına 2 bin 200 öğrencinin geçiş yaptığını ifade etti.

Mahkemelerde kararların 6 ay sonra verildiğini vurgulayan Bakan Avcı, bu süre içerisinde çocukların okula yerleştiğini belirterek, Meclis'te görüşülen kanun tasarının içerisinde ÖSYM ve MEB'e ilişkin itirazların belli sürede sonlandırılmasına ilişkin bir maddenin yer aldığının altını çizdi. Görüşmelerin sonucu bu sürenin 10 güne çıkarıldığını belirten Avcı, öğrenci ve velilerin itirazları olması halinde 10 gün içerisinde müracaat edebileceğini dile getirdi. Bakan Avcı, tüm süreler kullanılırsa 47 günde itirazların sonuçlanacağını kaydederek, Temmuz'da itiraz edenlerin Ağustos sonuna kadar sonuç alabileceğini ifade etti.

-"MERKEZİ ORTAK SINAVLA BU SENE DE SADECE 8. SINIFLAR GİRECEK"-

Bakan Avcı, Merkezi Ortak Sınavların gelecek yıl 6 ve 7. sınıflara da uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soru üzerine de Avcı, "Bu sene 8. sınıflarda devam edilecek, daha küçük sınıflara henüz geçilmeyecek" dedi.

Bonzaiyle ilgili bir komisyonun oluşturulduğu ve bu komisyonun şu an hangi aşamada olduğuna yönelik bir soru üzerine de Bakan Avcı, uyuşturucuyla mücadele konusunda bakanlıkların yaptığı toplantının çok verimli olduğunu ifade etti. Avcı, amaçlarının bakanlıkların bu çalışmalarını uyumlu hale getirmek olduğunu söyledi. Her bakanlığın bu konuyla ilgili bir müsteşar yardımcısı görevlendirdiğinin altını çizen Bakan Avcı, okul ve çevre güvenliği konusunda gelecek yıl için önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çekti. Avcı, bu konunun magazin konusu yapılmaması konusunda da gazetecilere vurgu yaptı.

-"ÖĞRETMEN ATAMALARINI 1 EYLÜL İTİBARIYLA TAMAMLAMIŞ OLURUZ"-

16 bini aşkın okul müdürünün değerlendirmeye tabi tutulduğunun anımsatılması ve ne kadar müdürün öğretmenliğe döneceğinin sorulması üzerine Bakan Avcı, "16 bin kişi havuza alıyor ifadesi yanlış. Çünkü zaten 4 yılını doldurmuş olanların tamamı 16 bin kişi. Yani biz bu 16 binin hiçbirini görevlendirmezse ancak o zaman bu 16 bin kişi havuza alınmış olur. Doğru değil. Müdürlerin yüzde 60-70'in tekrar görevlerine devam edecek bizim tahminimiz böyle. 20 yıl görev yapmış bir adam olması gereken kriterleri sağlayamadıysa hakikaten o artık müdürlük yapmasın" şeklinde konuştu.

Ağustosta yapılacak öğretmen atamalarına dair soru üzerine de Bakan Avcı, okullar açılmadan atamaları yapmak istediklerini belirterek, okulların açılacağı 15 Eylül itibariyle herkesin yerini bulacağını ifade etti. Avcı, "Atamaları 1 Eylül itibarıyla inşallah tamamlamış oluruz" dedi.

-"YARDIMCI DERS KİTAPLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME YAPMAYI PLANLIYORUZ"-

Bakan Avcı, yardımcı ders kitaplarının denetlenmesinin planlanıp planlanmadığına ilişkin bir soru üzerine, buna ilişkin bir düzenleme yapılmasının planlandığını söyledi.

Dershanelerin dönüşümü sürecinde başvuruların ne aşamada olduğu sorusu üzerine Bakan Nabi Avcı, dönüşüm müracaatlarının 2 Haziran'da başladığını, bugün itibariyle toplam 225 kurumun başvuruda bulunduğunu kaydetti.

Bakan Avcı, lise son sınıfta tek dersten kalan öğrencilere dair bir çalışma olup olmadığına ilişkin soru üzerine de "Her sene yapıyoruz, bu sene de yaparız. Bir sınav hakkı vereceğiz. Devamsızlıktan kalanların devamsızlığının dikkate alınmayacağı bir düzenleme yapacağız" dedi.

-"KİTABI SADECE ÇANTADA TAŞIMAK DEĞİL, KAFA DA TAŞIMAK DA ÖNEMLİ"-

Bakan Avcı, velilerden gelen talepler üzerine çantaların hafifletilmesine ilişkin bir soru üzerine, "Bu konuda çalışma yapmaya korkuyoruz. Bu konuda başlattığımız çalışma kapsamında TÜBİTAK'a bir kitap sipariş ettik, kitap çok kalın geldi. Müfredatı sadeleştirmeye çalışıyoruz. Sadece çantada taşımak değil, kafa da taşımak da önemli. Gerçekten öğretilebilecek kitaplara yer verilecek" şeklinde konuştu.

Kitapları birinci ve ikinci sömestr olarak ayıracaklarını söyleyen Avcı, bu uygulamanın 2015-2016 eğitim öğretim yılına hazırlanması için çalışacaklarını belirtti.

-"BİN 713 BİN 884 İMAM HATİP ÖĞRENCİSİ VAR"-

Okulların imam hatibe dönüştürüldüğü algısının oluşturulmaya çalışıldığının altını çizen Bakan Avcı, şöyle devam etti:

"Bugün itibariyle Türkiye genelinde 936 Anadolu İmam Hatip Lisesi, bin 355 imam hatip ortaokulu var. Toplam öğrenci sayımız ortaokul artı lise 713 bin 884. Anadolu öğretmen liselerini biliyorsunuz kapattık. Bunları ya Anadolu lisesi, ya fen lisesi, ya sosyal bilimler ya da Anadolu İmam Hatip Lisesi yapıyoruz. Şimdi bunlarla ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığı için sanki kapatılan tüm Anadolu öğretmen liseleri imam hatip lisesi oluyormuş gibi bir algı oluştu. Türkiye genelinde 298 Anadolu Öğretmen Lisesi vardı. Bunlardan 5'i Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne dönüştürüldü. Kız imam hatiplere büyük talep var. Toplam 107 kız Anadolu imam hatip lisemiz var. Bunların 22 tanesi bu sene açıldı."

Bugün Meclis'te de Ankara'da kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olmadığının söylendiğini ve bu konuda talep iletildiğini aktaran Avcı, Ankara'da ciddi bir kız imam hatip lisesi talebi olduğunu da vurguladı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bakan Avcı: Ece Ayhan'ın Kulaklarını Çınlata Çınlata Yürüyoruz. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement