Bakan Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Kararları İçin HSYK'yı Göreve Çağırdı - Son Dakika
Güncel

Bakan Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Kararları İçin HSYK'yı Göreve Çağırdı

Bakan Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Kararları İçin HSYK\'yı Göreve Çağırdı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davası ile ilgili olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararları değerlendirdi.

10.03.2014 19:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon davası ile ilgili olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararları değerlendirdi. Türkiye Cumhuriyeti devletinde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye görev yapan bir mahkeme olamadığını söyleyen Bodağ, "Hukuku tanımayan, kanunu tanımayan, Anayasayı tanımayan, yasayı tanımayan hakimlerle ilgili yasal işlemler neyse bu HSYK yapması lazımdır. Buradan da HSYK'nın yetkili dairesini göreve çağırdığımı özelikle ifade etmek isterim" dedi.

Adalet Bakanı, AK Parti'nin Çayıralan İlçe Seçim Bürosu'nun açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergenekon davasındaki tahliyelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, yürürlüğe giren kanuna göre, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını anımsattı. Hukuk sistemi içerisinde özel yetkili herhangi bir ağır ceza mahkemesi bulunmadığını kaydeden Bozdağ, "Kaldırılan ağır ceza mahkemelerinde görev yapmış olan hakimler ve özel yetki ile soruşturma yapan cumhuriyet savcıları, geçici madde çerçevesinde, sadece dosyaların devir işlemlerini yapma konusunda yasal bakımdan yetkilidirler" dedi.

-"13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ KALDIRILMIŞ BİR MAHKEME"-

Bu mahkemelerde görev yapmış olan hakim ve savcıların koruma tedbirleri konusunda herhangi bir karar veremeyeceklerini söyleyen Bozdağ, bu mahkeme heyetlerinin soruşturma ve yargılama yapamayacaklarını aktardı. Bu durumu açık bir şekilde ifade etmelerinin gerektiğinin altını çizen Bozdağ şöyle konuştu:

"Bugün basına yansıyan bilgiler doğruysa İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaldırılmış bir mahkeme olmasına rağmen toplanarak koruma tedbirleri hakkında bir karar almıştır. Doğruysa diyorum; çünkü gerçek bilgiye ben de ulaşamadım işin doğrusu. Basında yazanlara göre konuşuyorum. Ortada olmayan bir mahkeme var. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye şu anda Türkiye Cumhuriyeti devletinde yargı organları içerisinde görev yapan bir mahkeme yoktur. Kalkmış bir mahkeme vardır. Bu mahkeme de görevli hakim ve savcıların görevleri de sona ermiştir. Sadece dosyaların devri bakımından geçici madde ile yetkilendirilmişlerdir. Ortadan kaldırılmış bir mahkemenin eski hakimlerinin sanki mahkeme görevine devam ediyormuş kendileri de o mahkemede görevli hakimmiş gibi hareketle koruma tedbirleri hakkında karar vermeleri veya devir işlemleri dışında başkaca yargısal faaliyette bulunmaları mümkün değildir. Çünkü, kanun buna izin vermiyor. Şu anda verilmiş bulunan karar kenlem yekûndür. Yok hükmündedir. Hukuk bakımından herhangi bir değeri kesinlikle yoktur."

-"HSYK'NIN YETKİLİ DAİRESİNİ GÖREVE ÇAĞIRDIĞIMI ÖZELİKLE İFADE ETMEK İSTERİM"-

Mahkemeleri kurma ve kaldırma görevinin sadece TBMM'ye ait olduğunu kaydeden Adalet Bakanı, herkesin TBMM'nin çıkardığı kanunlara uymak zorunda olduğunu kaydetti. Yargı görevi yapanların da hem kanunlara uymak zorunda hem de kanunları uygulamak zorunda olduklarının altını çizen Bozdağ, "Eğer kanunları yok sayarsa o zaman yasanın çizdiği sınırları aşmış olurlar. Yasanın çizdiği sınırları hiç kimse aşamaz, aşmaması lazım. Hukuk devletinde herhangi bir yargı görevi yapanın 'ben bu kanunu tanımıyorum' deme hakkı yoktur. 'Ben bu kanuna uymuyorum, uygulamıyorum' deme hakkı yoktur. Kendi kendini yasa koyucu yerine koyarak, yasa ihdas ederek, yetki gaspı yapma ve başka başka adımlar atmaya hak ve yetkisi kesinlikle yoktur. Bunu buradan özelikle ifade etmek isterim. Ben HSYK'yı da bu konuda ayrıca göreve çağırıyorum. Hukuku tanımayan, kanunu tanımayan, Anayasayı tanımayan, yasayı tanımayan hakimlerle ilgili yasal işlemler neyse bu HSYK yapması lazımdır. Buradan da HSYK'nın yetkili dairesini göreve çağırdığımı özelikle ifade etmek isterim" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bakan Bozdağ, 13. Ağır Ceza Mahkemesinin Kararları İçin HSYK'yı Göreve Çağırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement