Bakan Çelik, Avustralya ve Yeni Zelandalı Bakanlarla Görüştü - Son Dakika
Politika

Bakan Çelik, Avustralya ve Yeni Zelandalı Bakanlarla Görüştü

Bakan Çelik, Avustralya ve Yeni Zelandalı Bakanlarla Görüştü

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Ronaldson ve Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Woodhouse ile Çanakkale savaşlarının 100'üncü yıl dönümü hazırlıkları için bir araya geldi Çelik: "Geçmişte savaşmış olmak ya da acı hatıralara sahip olmak bugün düşmanlık üretmek anlamına gelmiyor.

22.04.2014 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Geçmişte savaşmış olmak ya da acı hatıralara sahip olmak bugün düşmanlık üretmek anlamına gelmiyor. Halklarımız göstermiştir ki geçmişteki acı hatıraları bugün için anlamlı birlikteliklere, dostluklara ve yeni iş birliklerine dönüştürebiliriz" dedi.

Çelik, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson ve Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Michael Woodhouse'u makamında ağırladı.

Geçmişte Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda halkları arasında dünyada eşi benzeri bulunmayan şiddetli bir savaş yaşandığına işaret eden Çelik, ancak buna rağmen halkların bugün karşılıklı saygı ve dostluk inşa etmeyi bildiğini söyledi.

Çelik, Çanakkale'de savaşan askerlerin arasındaki temasların daha sonra halklar arasında dostluk ilişkilerine dönüştüğünü belirterek, Atatürk'ün Avustralya ve Yeni Zelandalı annelere yönelik, 'Uzak memleketlerin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın toprağındasınız, huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımızı olmuşlardır" sözünü hatırlattı.

Her yıl 24 ve 25 Nisan'da Çanakkale savaşlarının anma törenlerinin Avustralya ve Yeni Zelanda'dan geniş katılımla gerçekleştiğini anımsatan Çelik, Çanakkale savaşının 100'üncü yıl dönümü olan 2015 için özel bir hazırlık yaptıklarını belirtti.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlığımıza özel bir görev verildi ve biz, bu göreve ilgili birimlerimizle hazırlanıyoruz. Yıl dönümlerinin ülkelerimiz arasındaki sarsılmaz dostluğu kuvvetlendireceğine de inanıyoruz. Bunun bütün dünyaya verdiği mesaj da vardır, geçmişte savaşmış olmak ya da acı hatıralara sahip olmak bugün düşmanlık üretmek anlamına gelmiyor. Halklarımız göstermiştir ki geçmişteki acı hatıraları bugün için anlamlı birlikteliklere, dostluklara ve yeni işbirliklerine dönüştürebiliriz. Çanakkale bunun sembolü olmuştur. Bölgemizde pek çok savaş ve çatışma var, bütün bunların da tarihsel kökenleri var. Tarihe mahkum olup da geçmişteki çatışmaları kimse sürdürmek zorunda değil ya da geçmişteki acıları bugün halklar arasına duvar ören bir fonksiyona sokmak zorunda değiliz. Avustralya ve Yeni Zelanda ile yaptığımız bu çalışmalar geçmişteki acıların aslında bugün için ne büyük dostlukların zemini olacağını gösteriyor. "

-"İlişkimiz dünyaya örnek"

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson da kayıplarını her yıl anabilmelerine fırsat verdiği için Türkiye'ye, cömertlikleri açısından da Türklere teşekkür ederek, "Aslında bu ilişki takdire şayan bir örnek, çünkü geçmişte düşmandık şimdi çok yakın dost iki ülke haline geldik. Bunun dünyanın geri kalanı için de çok anlamlı bir örnek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Michael Woodhouse ise 99 yıl önce yaşanan savaşın o dönemde yeni kurulmuş ülkeler için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, bu nedenle 100'üncü yıl etkinlerine önem verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin cömert ev sahipliği için teşekkürlerini sunan Woodhouse, "Bu etkinlik sadece geçmiş üzerine kafa yormak için değil, geleceğimizi tahayyül etmek açısından da bir fırsat olacaktır. Turizmi ülkelerimiz arasında nasıl daha fazla artırabiliriz, halklar arasındaki ilişkiyi nasıl daha ileri götürebiliriz, ticaret ve kültür alanında daha neler yapabileceğimizi tartışmak için de bir fırsat olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bakan Çelik, Avustralya ve Yeni Zelandalı Bakanlarla Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement