Bakan Çelik Çeltik Üreticileri ile Telefonla Görüştü - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Çelik Çeltik Üreticileri ile Telefonla Görüştü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çeltik fiyatlarına müdahale etmesi beklentisine ilişkin, "Çiftçilerle telefon görüşmesinde aldığımız notlar var. Çeltik üreticisinin durumu nedir?

15.12.2015 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çeltik fiyatlarına müdahale etmesi beklentisine ilişkin, "Çiftçilerle telefon görüşmesinde aldığımız notlar var. Çeltik üreticisinin durumu nedir? Ona göre bugün bir değerlendirme yapıp, bir ihtimal bugün bir açıklama yapabiliriz" dedi.

Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan çeltik üreticilerine yaptığı çağrı üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüştü. Çeltik üreticilerinin yanı sıra tarım ve hayvancılık alanındaki çeşitli meslek gruplarında faaliyet gösteren yaklaşık 40 kişi, 1 saat içerisinde Çelik'e sorunlarını iletti, görüşlerini aktardı.

İpsala'da çeltik üretiminden geçimini sağlayan Ali Ercan, ürün fiyatlarının bazen çok yükseldiğini bazen de çok düştüğünü ifade ederek, yüksek fiyatlı dönemlerin ardından maliyetlerin çok arttığını söyledi. Ercan, özellikle bu yıl piyasa koşullarının çok kötü olduğunu, fiyatların çok geri geldiğini belirterek, "İstikrarsız piyasadan dolayı biz şu anda malımızı satacak kişi bulamıyoruz" dedi.

Bunun üzerine Bakan Çelik de "Piyasa şartları iyi olduğu için 2 yıl bizde fiyat açıklaması yapılmadı ama şu anda arkadaşlarımız bize bir sıkıntı, bir daralma ifade ediyorlar, beyanları öyle. Biz de o çerçevede bir çeltik üreticileri ile görüşelim, 'Ne yapabiliriz, TMO olarak alımlara başlayalım mı, ne şekilde başlayalım' diye istişareler yaptık. Beklentiniz nedir?" değerlendirmesinde bulundu.

Ercan da ürünlerinin yüzde 70'inin elinde kaldığını dile getirerek, sattıkları ürünlerin yarıdan fazlasının parasını alamadığını kaydetti.

Bakan Çelik'in piyasa fiyatlarının ne kadara indiğini sorması üzerine Ercan, yüzde 60 randımanlı çeltiği bin 350 liraya satmak zorunda kaldığını söyledi. Ercan, çeltik alımları için bin 700-bin 800 civarında bir fiyat beklediklerini dile getirerek, bugünkü koşullarda bu fiyatın maliyetlerini ancak kurtaracağını kaydetti.

"Bu yıl 920 bin ton üretim bekliyoruz"

Bafra'dan arayan çeltik üreticisi İbrahim Dursun da ürün satış fiyatlarının çok düşük olduğunu, maliyetlerinin altında kaldığını belirterek, bu durumun üretim fazlalığından mı yoksa ithalattan mı kaynaklandığını sordu. Bakan Çelik, soruyu, "İthal yok şu anda, üretim biraz fazla ama yeterli değil, o konuda yine açığımız var. 920 bin ton üretim bekliyoruz bu yıl" diye yanıtladı.

Dursun'un "Peki neden o zaman fiyatlar bu kadar geri çekildi" diye sorması üzerine Çelik, "Trakya'da tüccarların iflas ettiğinden bahsediliyor. Belki oradan kaynaklanıyor. Olayı biz dikkatle izliyoruz. Yapılması gerekeni yapacağız inşallah" dedi. Çelik, ithalat haberlerinin de doğruyu yansıtmadığını söyledi.

Çeltiği ton başına bin 300-bin 400 liradan sattıklarını belirten Dursun, verilen desteklerden memnun olduklarını ancak desteğin biraz artırılması gerektiğini söyledi.

Dursun'un, sulama maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, yer altı suları için birliklerin kendilerinden para aldığını, birliklerden çok şikayetçi olduklarını söylemesi üzerine Çelik, "Sulama birliklerinden herkes şikayetçi maşallah, bu birliklerle ilgili Orman Bakanlığı ile görüşüyoruz" diye konuştu.

Bakan Çelik'e "Siz kimsiniz" sorusu

Karaman Ermenek'te hayvancılık faaliyeti yürüten bir çiftçi, kırsal kalkınma desteklerinden yararlanma isteğini söyledi. Çelik de kendisine memnuniyetle yardımcı olacağını belirterek, çiftçinin telefon numarasını aldı, ilgili tarım il müdürlüğü vasıtasıyla kendisiyle irtibata geçileceğini ifade etti.

Konuşmasının sonunda Bakan Çelik'e "Siz kimsiniz" diye soran çiftçiye, "Tarım Bakanıyım" diye cevap verdi. Üretici de bu cevabın karşısında şaşkınlığını dile getirerek, "Gerçekten mi? Gerçek mi söylüyorsunuz? Tarım Bakanı ile görüştüğüme gerçekten inanamıyorum" ifadesini kullandı.

Mardin Kızıltepe'den arayan bir üretici de elektrik borçlarına ilişkin şikayetlerini iletti. Çelik de konuyu iyi bildiklerini ifade ederek, "Bu konuya köklü çözüm bulma gayreti içerisindeyiz, büyük ihtimalle de çözümü bulduk ama sizinki galiba eski borç değil mi? Onunla ilgili TEDAŞ ilgileniyor. Onlarla ilgili tekrar bir görüşüp daha uzun vadeli yapılandırma konusunda bir girişimimiz olacak inşallah. Eski borçlar destekleme içerisinde dahil edilemez" diye konuştu.

Sakarya Geyve'den çiftçi Selami Çelik de kereviz üretimi için aradı. Konuya ilişkin üreticiyi bakanlığa davet eden Çelik, ilgili bölümlerle görüşerek kereviz üretimine ilişkin küçük üreticilerin korunması için sorunlarının çözüleceğini ifade etti.

"Uygulamaya devam edeceğiz"

Bakan Çelik, telefon görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir soru üzerine daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak hizmet verdiğini hatırlatan Çelik, bu görevinde, sosyal taraflarla bir araya gelme konusunda çaba sarf ettiklerini, çok farklı dezavantajlı gruplarla bir araya geldiklerini, sorunlarını çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını, işçi işveren kesimi, emekliler ile çok yoğun temaslarının olduğunu ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çok daha yaygın, Türkiye'nin en ücra noktasına kadar örgütleri ve paydaşları olan, herkesin sofrasını birinci derecede ilgilendiren bir bakanlık olduğunu dile getiren Çelik, üreticinin durumunun birinci dereceden takibi ve sorunlarının Bakana aktarılmasını çalışma tarzı olarak faydalı gördüğünü söyledi.

Söz konusu uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Çelik, belki telefon hattını 2'ye çıkarabileceklerini bildirdi.

Çelik, yoğun bir telefon trafiği ile karşı karşıya kaldıklarını ancak çok farklı sorunları dinleme fırsatlarının olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Güzel tarafı şu, 1 dönümlük yeri olup o araziyi nasıl değerlendireceğini soran Fatsalı çiftçimizden, on binlerce dönüm yere sahip olan Trakya'daki çiftçimize kadar her kesimin sorunlarını birinci ağızdan dinleme imkanınız oluyor. Bu bizim için de eğitici, vatandaşın da yetkililere ulaşması ve sorunlarının çözüme kavuşması açısından daha ümit var ve geleceğe daha sağlıklı bakma imkanı sağlıyor. Bu uygulamayı bugün itibarıyla başlattık ve devam edecek. Bu çalışmayı ben birçok toplantıdan, birçok etkinlikten da önemli görüyorum. Çünkü direkt olarak sorunu yaşayan vatandaş ile muhatap oluyorsunuz."

Çelik, "Satış fiyatları için TMO'dan bir müdahale söz konusu olabilir mi" sorusuna, "Özellikle çeltiği konu olarak aldık. Aldığımız notlar var. Çeltik üreticisinin durumu nedir? Ona göre bugün bir değerlendirme yapıp, bir ihtimal bugün bir açıklama yapabiliriz" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Çelik Çeltik Üreticileri ile Telefonla Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü
    11:48 Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü

    Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı zararlısının etkisiyle kestane balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Arıcılar, arıların kış aylarında yeteri kadar uyuyamaması ve ilkbahar yağışlarının koloni çoğalmasını engellemesi nedeniyle endişeli. Ayrıca, kestane çiçeklerinin yağmur nedeniyle yıkanması ve gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesi de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Arıcılar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirterek, uyum sağlamak gerektiğini vurguluyor.

  • TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future
    11:42 TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future

    Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), yapay zeka ile ilgili düzenlediği panelde, yapay zekanın konumu ve kullanım alanları ele alındı. Panelde, yapay zekanın aile işletmelerindeki sürdürülebilirlik üzerindeki önemi vurgulandı ve yapay zekanın aile şirketleri için bir dönüşüm aracı haline geldiği belirtildi.

  • Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor
    11:41 Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor

    Malatya'da yapılacak yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe ciddi bir artış ve hareketlilik bekleniyor. Deprem bölgelerinde konut ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte sektörde istihdam ve konut ihtiyacında rahatlama olması öngörülüyor. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kredi sorununun giderilmesi ve yeni yapılan deprem konutlarıyla birlikte güvenli ve yaşanabilir konutlar üretileceğini belirtti.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti
    11:27 TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti

    Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, ayakkabıcılık sektörüne yönelik proje çalışmaları kapsamında Mekap Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender'le bir araya geldi. Kara, ayakkabıcılık sektörüne yeni eleman yetiştirilmesi ve Trabzon'da ayakkabı imalatının artırılması için proje fikri oluşturduklarını belirtti. Selçuk İskender ise sektöre destek vereceklerini ifade etti.

  • Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.


Advertisement