Bakan Çelik, Seçimleri Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Bakan Çelik, Seçimleri Değerlendirdi

Bakan Çelik, Seçimleri Değerlendirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "30 Mart'tan önce milleti dizayn etmeye çalışanları milletimiz dizayn etmiştir." dedi.

03.04.2014 18:25  Güncelleme: 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "30 Mart'tan önce milleti dizayn etmeye çalışanları milletimiz dizayn etmiştir" dedi.

Bakan Çelik, Şanlıurfa'da bir otelde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yerel seçimleri değerlendiren Bakan Çelik, "Milletimiz 30 Mart'ta bir kez daha rotasını, demokrasiden, güvenden, istikrardan, kalkınmadan yana olmuş ve toplum mühendislerine prim vermemiştir. 30 Mart'tan önce milleti dizayn etmeye çalışanları milletimiz dizayn etmiş, Türkiye'nin yarınlarını karartmak isteyenlere, gereken cevabı vermiştir. Bugüne kadar olduğu gibi milletimizin feraseti, millete rağmencilerin vesayetçi anlayışlarına galip gelmiştir" dedi.

Milletin 11 yılda 8 kez muhalefeti ve muhalefet partisini uyardığını belirten Çelik, AK Parti'nin ise 8. seçim zaferine imza attığını kaydetti. Çelik, şunları kaydetti:

"Ama muhalefet partilileri, yenildik ama ezilmedik, anlayışı ile olaya bakmışlar ve bakmaya devam etmektedirler. Türkiye'de sağlıklı demokrasi için muhalefet vazgeçilmezdir. Dolayısıyla muhalefet, yenildik ama ezilmedik anlayışından çıkmalı, demokrasinin gereği olarak kendisine bakmalı, kendisine çeki düzen verme gereğini bir kez daha buradan ifade etmeyi görev biliyorum. Bu yerel seçimle birlikte AK Parti olarak, 8.büyük zafere imza atmış, bulunuyoruz. Milletimiz sayın başbakanımıza, AK Parti'ye ve icraatlarına olan güvenini, sandıkta bir kez daha ortaya koymuştur. Bu seçimde, AK Parti ezici bir çoğunlukla birincidir ama kazanan milli birlik ve kardeşliğimiz olmuştur. Çünkü doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle bu millet, silahların sustuğu, siyasetin konuştuğu, yeni sürece tam destek vermiştir. Bu vesile ile ülkemizin yarınlarına, barışa sahip çıkan milletimize bir kez daha teşekkürü bir borç biliyoruz."

ŞANLIURFA SEÇİMLERİ

Şanlıurfa'daki seçim sonuçların değinen Bakan Çelik, "Şanlıurfalı kardeşlerimiz, Şanlıurfalılar bir kez daha AK Parti'ye en üst düzeyde sahip çıkıyorlar. Yüzde 62'lik oy oranıyla hizmetlerimizi, çalışmalarımızı takdir ettiklerini ortaya koymuş bulunuyorlar. Yakaladığımız bu başarı sorumluluğumuzu da kat kat arttırmaktadır. Bu seçimlerde, Şanlıurfa bizi mahcup etmedi. Şanlıurfa'nın marka kent olması konusunda, bize duyulan güveni boşa çıkarmayacak çalışmalar için kolları sıvamış bulunmaktayız. Bize oy versin ya da vermesin herkesi kucaklayacak ve herkesin derdine derman olmak için gece gündüz çalışacağımızı da bir kez daha ifade ediyorum" dedi.

İLÇELERDEKİ EYLEMLERE TEPKİ

Çelik, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar, Birecik ve Viranşehir ilçesindeki eylemlerle ilgili de, "Seçim yarışı sona erdi. Milletimiz söyleyeceğini söyledi. Ancak bazı ilçelerimizde, sandıktan çıkamayanlar, sokaktan medet umar hale geldiler. Barışı ve demokrasiyi dilinden, taşı ve sopayı da elinden düşürmeyenlerin millet iradesini şiddet yolu ile gölgeleme çabalarını birkaç gündür izliyoruz. Millet lafa değil, icraata bakıyor. Adlarında barış ve demokrasi olanların icraatları, son 2-3 gündür, net bir şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır. Seçimlerin ardından özellikle Birecik, Ceylanpınar ve Viranşehir de yaşananlar, sandık sonuçlarını ve millet iradesini hazmedemeyenlerin hezeyanları. Oysaki seçmenin kararına saygı duymak hepimizin göreviydi. Demokrasilerde hak aramanın yolları demokrasi ve hukuk ilkeleri çerçevesinde ortaya konulmuş ve yasalarla güvence altına alınmıştır. Bu sebeple seçim sonuçlarına itiraz edilecek yerler sokaklar değil, kanunların gösterdiği mercilerdir. Seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz sokaklar tarumar ediliyor. İtiraz hakkınız var, itirazınızı edin, hakkınız varsa hakkınızı alırsınız. İtirazı beklemeden, Birecik'in adeta sokakları caddeleri tarumar ediliyor. Aynı şekilde Ceylanpınar'da itiraz beklenmeden her taraf yıkılıp, yakılıyor. İtiraz ediliyor, reddediliyor, yine eylemler devam ediyor. Viranşehir'de açıklanan seçim neticesi AK Parti'nin geride olduğu yönünde, AK Partinin kaybettiği şeklindedir. Bir AK Partilinin caddeye, sokağa çıkıp, bir eylemine şahit olan var mı? Demokrasi, barış, huzur ortamı diyoruz. Nasıl bir yaklaşımdır bu. Seçimi kaybetmiş bir duruş ile seçimi kazandığımız duruş ile arasında hiçbir fark yok. Saygı içerisinde neticeleri karşılayan bir parti olarak, barış ve huzur ortamında nasıl katkı sağladığımızı, tüm Şanlıurfalılar ve tüm Türkiye görmüştür. Ama Türkiye kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor. Hukuki süreçleri tamamlamadan, hak arama süreçleri tamamlanmadan, tahribe olan bir yöneliş, bir yönlendirme var. Ne yazık ki onlarca iş yeri, kamu binaları, yakılıp, yıkılmış, tahrip olmuş durumda" dedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL ELEŞTİRİLERİ

Bazı basın kurulularında yer alan olağanüstü hal uygulamalarının devrede bulunduğu yönündeki eleştirilere de cevap veren Çelik, "Burada olağanüstü halden bazı gazeteler bahsediyor. Olağanüstü hali biz 12 yıl önce kaldırdık ama maalesef Türkiye'nin huzuru ve barışından yana olmayanların, adeta olağanüstü hali davet eder gibi davranışlarını, gördüğümüzü ifade ediyorum" dedi.

BDP Şanlıurfa Belediye Başkan Adayı ve Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in seçim sonuçları ve itirazlarla ilgili yaptığı sert açıklamalarına da tepki gösteren Bakan Çelik, "İbretle konuşmalarını izledim. Kamu görevlilerine, seçilmiş insanlar, tüm yetkililere dönük, ağza alınmayacak hakaretlerini aynen kendisine iade ediyorum. Biz kendisinin Diyarbakır' da ne hizmetler yaptığını da çok iyi biliriz. Diyarbakır'da 10 yıl içerisinde vaat ettiği hiçbir projesini gerçekleştirmemiştir. Ama Urfa'ya gelerek, burada adeta kuzu postuna bürünerek, çok farklı bir görüntü sergilemiş, seçim biter bitmez de bu ifadeleri ile gerçek kimliği ortaya çıkmıştır. Dün yaptığınız basın toplantısını keşke seçim döneminde Urfalılarla konuşabilseydiniz. Bu ifadelerinizi, bu davranışınızı, bu tehditlerinizi keşke seçim öncesinde ortaya koysaydınız. Seçim öncesinde farklı bir görüntü, seçim sonrasında gerçek kimliklerinin ortaya çıktığını görüyorum" dedi.

"MİLLETİMİZ, BARIŞTAN, HUZURDAN YANA"

Seçimlerde bazı AK Partili aday, yönetici ve partililerin tehdit edildiğini ileri süren Çelik, Baydemir ve BDP'li yöneticilere meydan okudu. Çelik, "Burada sesi çıkması gereken varsa o da milli iradedir. Viranşehir, Suruç ve Ceylanpınar'da Milli iradenin tecelli etmemesi yönünde vatandaşlar tehdit edilmişler, darp edilmişler. Meclis üyelerimiz, belediye başkan adaylarımız, ailelerine varıncaya kadar, ilçe başkanlarımız, yöneticilerimiz, tümü tehdit edilmiştir. Yüreği yetiyorsa, Suruç'ta Viranşehir'de Ceylanpınar'da özgür bir seçim yapalım bakalım. Bu tehditlerden arındırılmış, bir seçim ortamı gerçekleştirelim bakalım, milletimiz ne diyecek. Milletimiz aş, iş peşinde mi? Milletimiz, demokrasi, huzur peşinde mi? Yoksa milletimiz, kargaşanın, molotofun peşinde mi? Şanlıurfa huzur şehri, barış şehridir. Milletimiz, barıştan, huzurdan yana" dedi.

"YATIRIMCIYI KAÇIRTACAKLAR"

İlçelerdeki olayların yatırımcıyı kaçırmasından endişe ettiğini ifade eden Çelik, son 3 gündür kendisini arayanlara bu kargaşaların lokal olduğunu anlattığını da sözlerine ekledi. Huzurun bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Şanlıurfa'da son 3 yılda teşvik yasasıyla 2 organize sanayi bölgesini doldurduk. 10 binin üzerinde gencimiz istihdam imkanı buldu. Aynı hedeflerimiz, Viranşehir ilçemiz için de vardı. Bu görüntüyü Türkiye'ye verenler, Viranşehir'e hangi yatırımcıyı getirebileceklerdir. Hangi yatırımcıyı getirmek için bizim aracı olmamızı beklemektedirler. O'nun için ülkemiz, bölgemiz ve Şanlıurfa için çok önemlidir. O huzur ortamıdır ki, buraya yatırımları getirecek. O huzur ortamıdır ki, burada kalkınma ve istihdamın gerçekleşmesini sağlayacak, binlerce iş bekleyen kardeşimizin iş umudu olacak. Ama ne yazık ki, Türkiye'ye verilen görüntüler, hiç de iç açıcı olmamıştır. Bu anlamdaki gayretlerimizi çok daha zora sokacak bir tablo arz etmektedirler. Bizim derdimiz şahsi ikbalimiz değil, bir milyon 900 bin Şanlıurfa'nın geleceği, mutluluğu ve huzurudur. Biz kendimizi bunu endeksledik. Birilerinin kendilerine dönük, hesaplar olabilir ama bizim böyle bir hesabımız yoktur" diye konuştu.

OLAYLARIN RESİMLERİNİ GÖSTERDİ

Muhalefetin yenilgiye mazeret aradığını kaydeden Çelik, haber ajansları ve medya mensupları tarafından Ceylanpınar, Birecik ve Viranşehir'deki olaylar esnasında çekilmiş fotoğrafları kamuoyuna gösterdi. Büyütülen fotoğraflarla tepkisini tekrarlayan Çelik, olayların bilançosunu anlattı. Çelik, "Yenilgiye niye mazeret arıyorsunuz. Her şey ortada. Olan hadiseler ortada, seçim ortada. Sizin için bir mağlubiyet ise, bunu demokratik bir duruş ile kabullenmek ve o çerçevede geleceğe bakmak doğru iken, tam tersine tehditvari cümlelerden oluşan değerlendirmeler yapılmaktadır. BDP'lilerin gereksiz yere tahrik edilmeleri neticesinde bu olaylar yaşanmıştır. Hiçbir AK Parti'li kaybetse de kazansa da bu olaylara karışmamıştır. Sükunetle seçimin neticelerini takip etmiştir" diye konuştu.

Olaylarda zarara uğrayan ve yaralananlara da geçmiş olsun dileğinde bulunan Bakan Çelik, bir daha bu olayların yaşanmaması temennisinde bulundu.

OY YAKILMASI İDDİASI

Oyların yakıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını düşündüğünü söyleyen Çelik, her şeyin açık ve ortada gerçekleştirildiğini kaydetti. Çelik, şunları kaydetti:

"Viranşehir'de seçime yapılan itiraz esnasında havaya ateş edilerek, görevlilerin etki altına alınmak istediğini savunan Çelik, "Sandıkta seçmen listesi ortada. Sandıkta kullanılan oylar ortada. İptaller ortada. Her şey açık. İtiraz ile dilediğiniz kadar saydırma imkanınız var. Kontrol etme imkanınız var. Sandık başlarında zaten ilgili partinin müşahitleri var. AK Parti'nin müşahitleri, sandıklardan uzaklaştırıldı. Yaşan olaylar, yapılan baskılardan dolayı, AK Parti'nin sandık başında bulunamadığı sandıklar var. Yapılan itirazlarda, seçim kurullarında tüm partilerin temsilcileri orada bulunuyor. Kazanmışsınız ya da kaybetmişsinizdir. Türkiye'nin her yerinde itiraz var. Başkentte itiraz var. Ülkenin her yerinde itirazlar var. Bu doğal bir şey. Hak arama yolu, tahrip, molotof, silah değil. Bu nasıl bir yöntem. Hani barıştan, hani huzur ortamından, hani demokrasiden yanaydık. Neden millet iradesine rıza gösterilmiyor."

BDP'yi ise isminde yer alan barış ve demokrasi kavramları gereği çerçevesinde hareket etmesi çağrısında bulunan Çelik, "Bu olaylara kesinlikle prim verilmeyeceğini ifade ediyorum. Kamuoyu da prim vermedi, bizlerde prim vermeyeceğiz" dedi.

BOZOVA DEĞERLENDİRMESİ

Bozova ilçesinde önceki yerel seçimlerde AK Parti'nin kazandığını hatırlatan Çelik, bu kez BDP'li adayın kazanmasına rağmen hiçbir AK Parti'linin bir olaya karışmadığını vurguladı. Çelik, "Bozova geçen seçimlerde bizim kazandığımız tek ilçeydi. Bu sefer kaybettik, bir AK Partili'nin olumsuz davranışını gören var mı? Buna ne cevap verecekler. Bir AK Parti'linin bir çöp bidonunu yere attığını gören var mı? Şanlıurfalılar, bunları görüyor, izlemektedirler. Bu yaşananlar sonucunda ne kadar isabetli karar verdiklerini biliyor ve memnuniyetle ifade ediyorlardır" dedi.

EYLEMLERDEKİ GÖZALTILAR

Çelik, gazetecilerin sorusu üzerine eylemlere katılanların ve gözaltına alınanların önemli bir kısmının il ve ilçe dışından geldiğini doğruladı. Suriyeli eylemcilerin olduğunu yönündeki söylemlerin araştırıldığını belirten Çelik, eylemci sayısı ile ilgili kendisinin net bir bilgi olmadığını ifade etti. Eylemlerde yaşanan mağduriyet ile ilgili tespit çalışmalarının da sürdüğünü vurgulayan Çelik, "Eylemcilerin önemli bir kısmının il ve ilçe dışından geldikleri doğrudur. Emniyet tespitleri yapacak. Bu konularla ilgili çok bilgi sahibi değilim. Kaç kişi gözaltında, mağduriyet nedir, mağdur olanların durumu bu konularda önümüzdeki günlerde ortaya çıkınca, bir değerlendirme yapabiliriz" dedi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Çelik, Seçimleri Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement