Bakan Çelik'ten 'Kültür-Sanat Mahallesi' Eleştirisi - Son Dakika
Güncel

Bakan Çelik'ten 'Kültür-Sanat Mahallesi' Eleştirisi

Bakan Çelik\'ten \'Kültür-Sanat Mahallesi\' Eleştirisi

Sanat Politikaları" konulu çalıştaya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kültürel hayat üzerinde maalesef hala ideolojik baskı çok büyük oranda devam ediyor.

16.10.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanat Politikaları" konulu çalıştaya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kültürel hayat üzerinde maalesef hala ideolojik baskı çok büyük oranda devam ediyor. Türkiye'nin demokratikleşmemiş alanlarının başında kültür-sanat mahallesi gelmektedir" dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı ilçe belediye başkanları, yazar, bürokrat, akademisyen ve STK temsilcileri katıldı.

KÜLTÜR SALONA DEĞİL SOKAĞA YASLANMALI

Ak Parti belediyelerinin uyguladıkları kültür sanat politikaları ve politikaların nasıl geliştirileceği, çalışmaların paydaşlarının kimler olması gerektiği ve inşa edilecek kültür sanat politikalarının tartışılacağı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bakan Çelik, kültürün bir milletin sorun çözme kapasitesinin toplamı olduğunu söyledi.

Çelik,  "Bu, devlet hayatınızdan ekonomi hayatınıza, gündelik hayatınızda karşılaştığınız her türlü krize nasıl baktığınızla ilgili bir meseledir. Hayatımızın her alanını kuşatan bir meseledir. Eğer bunu hayatın alanları içerisinde bir noktaya getirir ve sadece bir festival meselesine ya da kültürel faaliyet dediğimiz birtakım etkinliklere indirgersek, burada da kültür konusunda indirgemeci bir yaklaşımın içine girmiş oluruz. Bu yaklaşım kültürün salonlara sıkışmış ve konformizimin neticesinde ortaya çıkmış bir mesele olarak gözükmesine neden oluyor" dedi. Kültürün sokakta keşfedilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Bakan Çelik, "Kültür salona değil sokağa yaslanmalı . Zaman zaman 'yeni bir medeniyet inşa etmemiz gerekiyor' diye bir şeyler söyleniyor. Şimdi oturup da ev inşa eder gibi medeniyet inşa edilmez. Eğer entelektüel yoksa, entelektüelin şehirle gerilimi, kavgası, hayatı değiştirmekle ilgili iddiası yoksa, o ülkenin merkezi meselelerinden biri haline gelmiyorsa medeniyet denen bir şeyden bahsedemeyiz."

DEVLET ELİYLE KÜLTÜR POLİTİKASI OLUŞTURMAK OTORİTER BİR YAKLAŞIM

Kültür Bakanlığının milli kültür oluşturması gibi bir yaklaşımın doğru olmadığını belirten Bakan Çelik, "Devlet eliyle bir kültür politikası oluşturma çok otoriter bir yaklaşım. Kültür tabiatı itibariyle özgürdür, çoğulcudur ve dinamiktir. Bizim yapabileceğimiz var olan kültür politikalarının özgürlüklerini genişletmek ve kendini geliştirme konusundaki imkansızlıklarını gidermektir. Eğer biz devlet eliyle 'milli kültür politikamız budur" diye araya girersek, kültürel hayata nefes üflemek yerine felç etmiş oluruz. Kültürel hayat entelektüele aittir ve tamamen sivildir. Devletin buradaki görevi sadece onu selamlamak ve onun özgürleşmesine katkıda bulunmaktır" diye konuştu.

KÜLTÜR ALANINDA İDEOLOJİK CEMAATLER VE DUKALIKLAR VAR

"Kültürel hayat üzerinde maalesef hala ideolojik baskı çok büyük oranda devam ediyor. Türkiye'nin demokratikleşmemiş alanlarının başında kültür-sanat mahallesi gelmektedir" diyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bu mahallede oligarşik cemaatler var. İdeolojik dukalıklar var ve bu hayatın içine girmek isteyen genç insanlar bu otoriter kültür-sanat mahallesinin muhtarlarından ikametgah ilmuhaberi almadan bu mahalleye giremiyorlar. Biz bakanlık olarak ideolojik ikametgah ilmuhaberini kaldırmakla mükellefiz. Bu genç insanların hiçbir ideolojik dukalığa bağlı olmaksızın, hiçbir ideolojik ikametgah ilmuhaberi için sıraya girmeksizin kendilerini ifade edebilecek imkanları oluşturmakla görevliyiz. Burada bu görevi yerine getirebilecek en büyük kurumlar olarak da belediyeler öne çıkmaktadır."

İNSANİ ŞEHİR TANIMI

Kültür hayatının sivil olmasının önemine ve şehirle ilişkisine dikkat çeken Bakan Çelik, "Bugünün dünyasında en önemli meselemiz insanların bir araya geleceği mekanlar oluşturmaktır. Farklı kimliklerdeki insanları, aralarındaki kavganın bitirilmesi için bir araya gelecekleri ortak mekanlar oluşturmalıyız. Yani bir kamusal uzlaşma oluşturmalıyız. 'İnsani bir şehir nasıl olmalı?' dediğimizde insanların bir araya geldiği mekanların, temas ettiği mekanların en fazla olduğu şehirlerden bahsetmeliyiz" dedi.

BARBAR SALDIRILARDA MÜZELERE, KÜLTÜR MERKEZLERİNE ZARAR VERDİLER

"Tarihi eser kaçakçıları bir ülkedeki şehirlerin müzelerine girerek o ülkelerin hafızalarını çalmış oluyorlar" diyen Bakan Çelik, Kobani eylemleri sırasında yaşanan olayları kastederek, "Aynı şekilde biz böyle bir saldırıyla karşı karşıya kaldık. 4-5 gün öncesi bu barbar saldırılarda müzelere, kültür merkezlerine zarar verdiler. İnsanların ayağına hizmet götüren, hafızalarını tazelemelerine imkan veren mekanlara saldırdılar" dedi.

ÇOGULCULUK VURGUSU

Kültür alanında çoğulculuğun önemine de dikkat çeken Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Siyaset ve siyaset dışında eline gücü geçiren diğer renkleri yok etmeye çalışıyor. Tek renkli bir dünya oluşturmaya çalışıyor. Tek renkli dünyanın nasıl bir dünya olduğunu görüyoruz. Bugün başkalarına yaşam hakkı tanımayanlar, başkalarının camilerini, kiliselerini bombalayanlar, inanç merkezlerine saldıranlar ve bunu radikalizm adına yapanlar hangi görüşten olursa olsun onlar tek bir dünya istiyorlar. Tek bir dünya bizim önümüze vahşet getiriyor. O yüzden dünyaya söyleyebileceğimiz en büyük söz; kendi topraklarımızda ne varsa bunları çoğulcu bir şekilde korumak olmalıdır. Çoğulculuk ve sivillik, bizim ufkumuzu açacak ve şehirlerimizi sadece yollarıyla, köprüleriyle değil, insanların yaşam kalitesiyle anlamlı hale getirebilecek en önemli unsurdur." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Çelik'ten 'Kültür-Sanat Mahallesi' Eleştirisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te Hububat ve Sebze Tarımı
    13:28 Karabük'te Hububat ve Sebze Tarımı

    Karabük'te tarım faaliyetleri kapsamında 195 bin dekar alana hububat, 65 bin dekar alana yem bitkisi ekimi gerçekleştirildi. Ayrıca, Araç, Soğanlı ve Eskipazar çayları boyunca oluşan vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılmaktadır. Karabük'te toplamda 370 bin dekar alanda tarım yapılmakta olup, ayrıca silajlık mısır ve çeltik ekimi de yapılmaktadır.

  • Burdur'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem
    13:26 Burdur'da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 3 Şüpheliye Adli İşlem

    Burdur İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, H.T., A.T. ve O.T. isimli şahısların evlerinde yapılan aramalarda ruhsatsız tabanca, tüfek ve mühimmat ele geçirildi. 3 şüpheli hakkında kanuna muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.

  • Muğla'da meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı
    13:26 Muğla'da meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde Aylin Karaca kavşağında meydana gelen trafik kazasında, motosiklet sürücüsü yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ve polis ekipleri olay yerine sevk edildi. Motosiklet sürücüsü, kendi imkanlarıyla Menteşe Devlet Hastanesi'ne giderek tedavi altına alındı. Hayati tehlikesi bulunmayan sürücünün durumu iyi.

  • Çin Büyükelçisi, ÇOMÜ Rektörünü ziyaret etti
    13:26 Çin Büyükelçisi, ÇOMÜ Rektörünü ziyaret etti

    Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ve beraberindeki heyet, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu'nu ziyaret etti. Ziyarette ortak projeler, değişim programları, Ar-Ge çalışmaları ve Çin dili ve kültürüne ilişkin çalışmalar ele alındı.

  • Afyonkarahisar'da jandarma tarafından dron destekli denetim yapıldı
    13:25 Afyonkarahisar'da jandarma tarafından dron destekli denetim yapıldı

    Afyonkarahisar'da Bolvadin İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından yapılan dron destekli denetimde, 932 kişinin Genel Bilgi Taraması (GBT) üzerinden kimlik sorgulamaları gerçekleştirildi. Denetimde sürücülerin kural ihlali yapmadığı ve herhangi bir cezai işlem uygulanmadığı belirtilirken, denetimlerin devam edeceği açıklandı.

  • Ağrı'da eğitim gören öğrenciler, Hatay'daki depremzedelere yardım gönderdi
    13:25 Ağrı'da eğitim gören öğrenciler, Hatay'daki depremzedelere yardım gönderdi

    Ağrı'da eğitim gören öğrenciler, 6 Şubat depreminden etkilenen Hatay'daki öğrencilere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle binlerce oyuncak, kitap ve hediyeler gönderdi.

  • Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaralı şahin tedavi altına alındı
    13:23 Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaralı şahin tedavi altına alındı

    Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yaralı halde bulunan bir şahin, tedavi edilmek üzere Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edildi. Yaralı kuşun tedavisinin ardından doğaya salınması planlanıyor.

  • Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yeni Araçlarını Tanıttı
    13:23 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yeni Araçlarını Tanıttı

    Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, yeni araçlar için düzenlenen programda yaptığı konuşmada, şehrin kalkınması ve modern teknolojiyle buluşması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Antalya OSB'de Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çelik Kaynakçılığı Kursu Başlatıldı
    13:22 Antalya OSB'de Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çelik Kaynakçılığı Kursu Başlatıldı

    Antalya OSB Yönetimi, kadın istihdamını artırmak ve çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla çelik kaynakçılığı kursu başlattı. Ayrıca, Başkan Ali Bahar tarafından müjdelenen ekolojik kreş projesiyle kadınların iş hayatına destek sağlanacak.


Advertisement