Bakan Çelik'ten Muhalefete "Melez Yapı" Benzetmesi - Son Dakika
Güncel

Bakan Çelik'ten Muhalefete "Melez Yapı" Benzetmesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ve sonrasında muhalefette bir melez yapının oluştuğunu söyledi.

17.08.2014 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ve sonrasında muhalefette bir melez yapının oluştuğunu söyledi. Bunu bir siyasal sistem için kırmızı alarm olarak gördüğünü belirten Bakan Çelik, "Bir siyasal sitemin, iktidarı denetlemesi gereken muhalefet kanadı bu derece çökerse, bu derece işlevsiz hale gelirse, siyasal sistem için büyük krizler doğuracak yapılaşma var demektir" dedi.

Çelik, Kanal 24'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çelik Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda kazanılmasının "büyük bir başarı" olarak değerlendirdi.

Muhalefetin bütün iddiasını, kazanmak üzerine değil seçimleri ikici tura bırakmaya kurduğunu belirten Bakan Çelik, "Çok uzun zaman boyunca Türk siyasetini analiz ederken, çevre çatışmasını dile getirirlerdi, bu model üzerinde durulurdu. Cumhurbaşkanını halkın doğrudan seçiyor olması, çevrenin doğrudan merkezi belirleyecek olması anlamına geliyor. Merkez çevre çatışması dediğimiz model tamamen ortadan kalkmış durumda. Çünkü çevre yüzde 52'lik bir oyla seçimi sonuçlandırdı. Sonuçlandırdığı yer, devletin kalbi olan Cumhurbaşkanlığı makamı. Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili halkın doğrudan bu sonuca imza atmış olması, bizim siyasi tarihimiz açısından yepyeni açılımlar yapacak" dedi.

-"İNSANLAR BİLE BİR ADAYA MUHAFAZAKAR OLDUĞU İÇİN OY VERMİYOR"-

Muhalefetin adayını gösterirken, " Türkiye'de insanlar muhafazakar, biz muhafazakar aday koyarsak başarılı oluruz" anlayışı ile hareket ettiğini kaydeden Bakan Çelik açıklamasına şöyle devam etti:

"En basit anket şunu gösteriyor; muhafazakar insanlar bile, kendini siyasal kimlik olarak muhafazakar tanımlayan insanlar bile bir adaya muhafazakar olduğu için oy vermiyor. Bunun pek çok dinamiği var; demokratik hak ve özgürlüklerin genişletilmesinden, insanların çocuklarına iyi eğitim verilmesine, sağlık hizmeti götürülmesine, tüm alt yapı ve üst yapısının değişmesine, en önemlisi de siyasal istikrar üzerinden Türkiye'nin geleceğine dair bir umudun satın alınmasına kadar çok değişik bir renk.

-"ENTERESAN MELEZ YAPI"-

CHP içerisinde bazı insanlar kendisini ulusalcı Kemalist olarak tanımlıyor, bazı insanlar sosyal demokrat olduğunu söylüyor. Ulusalcılıkla eğer kıta Avrupası anlamında söyleyeceksek, demokrasi ile bağdaşmaz, birbiri ile yan yana durmayan kavramlar. Bu tablo gidiyor bir de MHP ile ittifak yapıyor. Bazı yerlere gidildiğinde CHP Genel Başkanını bazı MHP il Başkanları, ilçe başkanları karşılıyordu. CHP'de ve Türk siyasi hayatının en büyük hastalıklarından bir tanesi, CHP kurultayları. Şimdi yine kurultay isteniyor. Kurultaya Kemal Kılıçdaroğlu bir şey söylemeden CHP içerisindeki muhaliflere Devlet Bahçeli cevap yetiştiriyor. Bu enteresan bir melez yapı. Ben bunu bir siyasal sistem için kırmızı alarm olduğunu düşünüyorum. Bir siyasal sitemin, iktidarı denetlemesi gereken muhalefet kanadı bu derece çökerse, bu derece işlevsiz hale gelirse, siyasal sitem için büyük krizler doğuracak yapılaşma var demektir orada.

-"SİSTEM KRİZİNİ BAŞKA YERDE ARIYORLAR"-

Tabi ki muhalefet iktidara karşıdır, tabi ki muhalefet iktidar karşıtlığı üzerinden, kendisine konum belirleyebilir. Orada temel mesele şu; orada bir siyasetsizleşme var, siyasetin inkarı var. Ortada bir siyasi duruş yok, tam bir siyasetsizleşme var. Bu başlı başına bir sitem krizidir. Onlar sistem krizini başka yerde arıyorlar ama Türkiye'nin en büyük sitem krizi, muhalefetin siyaset yapma iddiası olmayışıdır.

-"SİYASET BELİRLİ BİR FİKİR ÜZERİNDEN YAZILIR"-

Partiler eğer belli bir toplumsal bir talebe yaslanıyorsa, küçüğü- büyüğü olmaz önemli olan temsil ettiği toplumsal taleptir. 14 Parti deniyor, bunlar bir araya geldi deniyor, aslında siyasetin genetiğini değiştiren bir seçimde, bu partilerin bu şekilde ittifak kurması bu uzlaşma değildir. Türkiye'de uzlaşma kavramı ve kutuplaşma kavramı farklı bir şekilde anlaşılıyor. Bu melezleşme siyaset için hayırlı bir şey değil. Siyaset belirli bir fikir üzerinden yazılır. Türk siyasi hayatında 2002'den önce problem şuydu, fikir üzerinden siyaset yapanlar kendini siyasi cemaat gibi kurguluyordu, katı bir siyaset yapıyorlardı, katı bir kimlik üretiyorlardı. Onun dışında kendisini kitle partisi olarak tanımlayanlarda siyasi fikirden boşalmışlardı.

-"TÜRKİYE'Yİ BUGÜNKÜ KÜRESEL SİSTEMDE GÜÇLÜ KILACAK MİLLİYETÇİLİK OLMASI GEREKİR"-

Bizim şunu görmemiz lazım Türkiye için nasıl bir milliyetçiliğe ihtiyaç var. Irk temelde, etnik temelde bir milliyetçilik meselesi zaten bitti. Sürekli olarak toplumun milli duyguları ile ilgili, milli refleksleri ile ilgili enerjiyi içeride tüketen bir milliyetçilik söz konusu. Parlamentodaki partide bunu temsil ediyor. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu milliyetçilik bir bakıma Türkiye'ye milliyetçiliği diyebileceğimiz Türkiye'yi bugünkü küresel sistemde güçlü kılacak milliyetçilik olması gerekir. Türkiye'nin içinde enerji tüketen bir milliyetçilik dönemi bitti. Bugün Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şey etnik milliyetçilikken, içe kapanmacı milliyetçilikten ya da Türkiye'nin içinde enerji tüketen milliyetçilikten, Türkiye'yi dış dünya ile rekabet ettirecek bir milliyetçiliğe meseleyi dönüştürebilmektir."

-"YAN YANA DURMAYACAK ŞEYLER YAN YANA DURUYOR"-

Türkiye'nin ciddi bir sosyal demokrat duruşa ihtiyacı vardır. Toplumda da bu talep var. İktidar partisi olarak şunu isteriz, karşımızda ciddi rakipler olsun biz rekabet edelim, rekabet sonucu hep beraber daha iyi politika üretelim siyasal sitemde görevdeşlik olsun. Bir parti hep ulusalcı, hem Kemalist, hem liberal, hem sosyal demokrat, hem siyasal anlamda statükocu olamaz. Yan yana durmayacak şeyler yan yana duruyor. Bunların her biri bir başka partinin kimliği olması gereken şeyler.

-"YENİ TÜRKİYE'NİN ÜRÜNÜ OLARAK ORTAYA ÇIKAN BİR SİYASİ DİNAMİKSİNİZ"-

Bir vizyon belgesi olarak sunulması düzeyinde bazı açıklamalar var. Fakat elinde sonunda gelinen nokta ne oldu? Kampanyanın ikinci haftasından sonra eski Türkiye'nin ittifak sistemi olan AK Parti karşıtlığı insanlar burada AK Parti karşıtı olamazlar mı? Burada benim kastettiğim şey şu: bu siyasal bir karşıtlık olarak tabi ki meşru bir şey. Biz bu siyasal karşıtlık yerine bunu bir varoluşsal bir karşıtlık olarak dönüştürürseniz o zaman şunu yapmış olursunuz: yeni Türkiye'nin ürünü olarak ortaya çıkan bir siyasi dinamiksiniz. Ama tutup da eski Türkiye'nin talepleriyle ittifak yapmış olursunuz. Dolayısıyla orada bir kırılma yaşanır. Bugüne kadar Kürt halkı çok zulüm gördü. Ama şimdi demokratik haklarını elde etmiş, belli bir statüye gelmişken tekrardan bölgedeki güç savaşlarını yapmaya çalışan birtakım girişimler görüyorum. Artık bu güç oyununun bir parçası olarak kendilerini konumlandırmaya çalışan bu siyasal ittifaklardan hatta bugüne kadar kendilerini taşımış, bugüne getirmiş partilerin bu yaklaşımlarından da uzak durmaları gerekiyor. Türkiye bir istikrar adası. Herkesin özgürlük alanı koruması lazım."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bakan Çelik'ten Muhalefete 'Melez Yapı' Benzetmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun Bafra Narkotik Büro Amirliği'nden silah operasyonu: 3 gözaltı
    12:47 Samsun Bafra Narkotik Büro Amirliği'nden silah operasyonu: 3 gözaltı

    Samsun Bafra Narkotik Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kemalpaşa ve İğdir Mahallerinde N.K., V.K. ve A.K. isimli şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda 2 adet ruhsatsız av tüfeği, 1 adet kurusıkı silah ve 5 adet dolu kartuş ele geçirildi. 3 şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Siirt Valisi Kemal Kızılkaya Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:45 Siirt Valisi Kemal Kızılkaya Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Siirt Valisi Kemal Kızılkaya başkanlığında yapılan Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, seçimle ilgili mevzuat ve genel esaslar, güvenlik tedbirleri, yasal sorumluluklar ve seçim günü yasakları gibi konular görüşüldü. Vali Kızılkaya, Siirt'te seçimlerin huzur ve güven içinde tamamlanması için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

  • Afyonkarahisar Emirdağ'da Kitap Okuma Etkinlikleri Artacak
    12:45 Afyonkarahisar Emirdağ'da Kitap Okuma Etkinlikleri Artacak

    Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı Osman Bilici, kitap okuma konusunda gerçekleştirilecek etkinliklerin arttırılmasının önemli olduğunu belirterek, bu yönde yapılacak çalışmaları destekleyeceklerini ifade etti. Emirdağ İlçe Halk Kütüphanesinde düzenlenen 60. Kütüphane Haftası etkinliğine katılan Bilici, en çok kitap okuyanlara derecesine göre kitap, kitap kurdu belgesi ve hediyeler takdim edildiğini söyledi. Kaymakam Bilici, ilçede bu tür etkinlikleri artırmak ve teşvik etmek için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı
    12:44 Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı

    Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. İl Müftüsü Bekir Gerek, öğrencilerle birlikte iftar programında buluşarak Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek
    12:43 Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in gücünü inovasyondan alan kalkınma stratejisine bağlı kalacağını ve bilimsel ve teknolojik inovasyonlar yoluyla endüstriyel inovasyonu teşvik edeceğini belirtti. Zhao ayrıca, Çin'in diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye, yeni ekonomik büyüme noktaları geliştirmeye ve yapay zeka sektörünün sağlıklı gelişimini teşvik etmeye istekli olduğunu vurguladı.

  • Bahçelievler'de Şüpheli Varil Cinayeti
    12:43 Bahçelievler'de Şüpheli Varil Cinayeti

    Bahçelievler'de bir kişiyi bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen şüpheli, cesedi varile koyup yakmakla suçlanıyor. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri, varil içerisinde yanmış bir ceset buldu. Yapılan incelemede, iş yerinde kan lekeleri ve kanlı bir bıçak bulundu. Cesedin Mustafa Bayraktar'a ait olduğu belirlendi. Şüpheli B.T, polis tarafından gözaltına alındı ve ifadesinde maktulü annesine sarkıntılık ettiği için öldürdüğünü iddia etti.

  • CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Şoförler ve Otomobilciler Odaları ile Mutabakat İmzaladı
    12:42 CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Şoförler ve Otomobilciler Odaları ile Mutabakat İmzaladı

    CHP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Aras, Muğla Merkez ve İlçe Şoförler ve Otomobilciler Odaları başkanlarıyla mutabakat imzaladı. Mutabakatta, Aras'ın seçim çalışmalarında sık sık dile getirdiği ücretsiz ulaşımda şoför esnafının mağdur edilmemesi, taksi bekleme yerlerinin belirlenmesi, ekonomik sebeplerle taşımacılık faaliyetlerini bırakmak zorunda kalan toplu taşıma esnafının yeniden faaliyetlerine başlaması için desteklenmesi maddeler arasında yer aldı.

  • Bozbey: 31 Mart akşamı 'Gülümseme Bayramı'nı yapacağız
    12:42 Bozbey: 31 Mart akşamı 'Gülümseme Bayramı'nı yapacağız

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, 31 Mart akşamı 'Gülümseme Bayramı'nı yapacaklarını söyledi. Bozbey, Küçükbalıklı Mahallesi'nde halka hitap ederek destek istedi ve mahallenin sorunlarına vakıf olduklarını belirtti.

  • Esenyurt Belediyesi Yollarda Asfalt Kaplama Çalışması Yapıyor
    12:42 Esenyurt Belediyesi Yollarda Asfalt Kaplama Çalışması Yapıyor

    Esenyurt Belediyesi, ilçe genelinde eskiyen ve bozulan yollarda asfalt kaplama çalışması yaparken, mahalleleri de yeni bir görünüme kavuşturuyor.


Advertisement