Bakan Davutoğlu : İsrail Çok Cüretkar, Lieberman'ı Hiç Bir Zaman Ciddiye Almadım - Son Dakika
Dünya

Bakan Davutoğlu : İsrail Çok Cüretkar, Lieberman'ı Hiç Bir Zaman Ciddiye Almadım

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Filistin ile ilgili her konuda devrede olduğunu belirtirken Gazze'ye yönelik tutumundan dolayı İsrail'i sert dille kınadı.

17.07.2014 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Filistin ile ilgili her konuda devrede olduğunu belirtirken Gazze'ye yönelik tutumundan dolayı İsrail'i sert dille kınadı. İsrail için "bu defa çok cüretkar" diyen Davutoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman için "Hiçbir zaman ciddiye almadım" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı, çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun hükümetin Ortadoğu politikasına yönelttiği eleştirilere, "İhsanoğlu bölgedeki gelişmeleri takip etmiyor ya da bilmiyor" sözleriyle tepki gösterdi.

Ahmet Davutoğlu, NTV kanalında yayınlanan uzun mülakatta bölge gelişmeleri ve Türkiye'nin dış politikasına ilişkin soruları yanıtladı. "Filistin ile ilgili her konuda devredeyiz" diyen Davutoğlu, İsrail'in ise Gazze'nin altyapı tahrik edecek harekatta bulunduğunu, "kolektif bir cezalandırma" uyguladığını söyledi. Davutoğlu şunları söyledi:

"Filistin ile ilgili konuda her zaman devrede olduk. Daha önce iki kez bu süreçlerle karşı karşıya kaldık. Hemen hemen aynı şey tekrar ediyor. İsrail'in Gazze'nin altyapısını tahrip ederek yıldırma yapıyor. Gazze'yi cezalandırıyor, kolektif cezalandırma yöntemi uyguluyor. Savaş hukuku da ihlal ediliyor. Psikoloji ve altyapı vuruluyor."

Davutoğlu, "İsrail bu kez çok cüretkar. Plajda çocuklar öldürülüyor. Bunların insanlık vicdanını harekete geçirmesi lazım. Gazze abluka altında. İsrail'e karşı net ses çıkaracak ülke sayısı azaldı" eleştirilerinde bulundu.

Hamas'ın siyasi lideri Halit Meşal ile görüştüklerini, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ın Türkiye'ye geleceğini anlatan Davutoğlu Türkiye'nin bu konuda yoğun bir çaba gösterdiğini anlattı. Geçmişte yaşananlara dikkat çekerek kalıcı bir ateşkes sağlanmazsa bir müddet sonra İsrail'in ateşkesi ihlal edecek için bir bahane bulacağı uyarısında bulundu.

-"BİR NEFES BORUSU OLMASI LAZIM"-

Davutoğlu, Türkiye dışında Filistin'e sahip çıkan pek bir ülkenin olmadığını, Katar'ın da çaba gösterdiğini söylediği mülakat sırasında Gazze'de bir havalimanın açılması önemine de vurgu yaparken "bir nefes borusu olması lazım" dedi. Davutoğlu, konuyu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştüğünü de söyledi.

-LİEBERMAN'A AĞIR ELEŞTİRİ-

Mülakat sırasında İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın Türkiye ve Katar'ı Kahire'nin ateşkesi önerisini "sabote etmekle" suçladığı anımsatılması üzerine "Ben hiçbir zaman İsrail Dışişleri Bakanını ciddiye almadım" karşılığını verdi. Davutoğlu şunları söyledi:

"İsrail Dışişleri Bakanı'nı hiçbir zaman ciddiye almadım. İsrail bombalayacak, barışı sabote etmeyecek, Türkiye barışı sabote edecek! Geçmişte ateşkesin çift taraflı olmasını sağlayan Türkiye'dir. İsrail, Filistin halkı sahipsiz kalsın istiyor. İstediği zaman vurma, çocukları vurma hakkı kabul edilsin istiyor. Hamas, Gazze'de bir taraftır. Hamas'ın olmadığı, tek taraflı ateşkes çağrısı gerçekçi değil. Bu düzen sürdürülebilir değil. Biz sesimizi çıkarmazsak vicdan uyanmıyor. Ne olursa olsun bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Bakan Davutoğlu : İsrail Çok Cüretkar, Lieberman'ı Hiç Bir Zaman Ciddiye Almadım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement