Bakan Eker: Atçılığın Merkezi Yer Değiştirdi - Son Dakika
Güncel

Bakan Eker: Atçılığın Merkezi Yer Değiştirdi

Bakan Eker: Atçılığın Merkezi Yer Değiştirdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gazi Koşusunun tekrar Ankara'da yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Her yıl at yarışı programları, hipodromlar bazında günün (ekonomik, sosyal ve kültürel) koşulları, tüm paydaşların görüş ve teklifleri göz önünde bulundurularak hazırlanmakta ve uygulamaya konulmaktadır" dedi.

31.07.2014 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gazi Koşusunun tekrar Ankara'da yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Her yıl at yarışı programları, hipodromlar bazında günün (ekonomik, sosyal ve kültürel) koşulları, tüm paydaşların görüş ve teklifleri göz önünde bulundurularak hazırlanmakta ve uygulamaya konulmaktadır" dedi. Eker atçılığın merkezinin Ankara'dan İstanbul'a geçtiğini bildirdi.

-GAZİ KOŞUSU ANKARA'DA YAPILACAK MI?-

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök soru önergesinde, "Gazi Koşusunun tekrar Ankara'da yapılması ve gereğinin yerine getirilmesi konusunda ilgililere bu doğrultuda bir talimat verecek misiniz?" diye sordu.

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Eker, Ankara Hipodromu'nun 1934 yılında kurulduğunu, 1954 yılından itibaren yarış müessesesi olan Türkiye Jokey Kulübü ile Ankara Belediye Başkanlığı ve Özel İdare Müdürlüğü arasında kira sözleşmeleri yapılarak at yarışlarının bu anlaşma ve sözleşme çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi.

Ankara Belediyesi ile 8 Nisan 1990 tarihine kadar devam edecek olan sözleşme mevcut olduğu halde, dönemin Ankara Belediye Başkanlığından alınan 31 Temmuz 1979 tarih ve 1507/25 sayılı yazıda, şehir hipodromunun "Atatürk Kültür Merkezi ve Rekreasyon Alanı" olacağının bildirildiğini belirten Bakan Eker, "Ayrıca bu durum Resmi Gazete'de ilan edilmiş olduğundan, 1979 Ankara yarışlarının bitim tarihi olan 24 Haziran 1979 tarihinden itibaren Belediye'ye teslimi istenmiştir. Türkiye Jokey Kulübü ile Ankara Belediye Başkanlığı arasında sözleşme ihtilafı devam ederken bu koşullar altında 1980 yılında Ankara yarışlarının yapılamayacağı 10 Ağustos 1979 tarih ve 5908 sayılı yazımızla Belediye Başkanlığına bildirilmiştir" dedi.

Ankara Belediyesinin konuyu mahkemeye intikal ettirdiğini ve mahkeme sonucunda söz konusu sahanın Belediye'ye teslimine karar verildiğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, şöyle dedi:

"Türkiye Jokey Kulübü Başkanlığı tarafından Yargıtay'a yapılan itiraz sonucunda, karar esastan bozulmuş ve anlaşma esaslarına göre hipodrom kum-çim pist ve orta sahası Jokey Kulübüne verilmiştir.

Ancak, Ankara Belediyesi tarafından hipodrom ve saha başka amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Yargıtay'ın mahkeme kararını esastan bozması üzerine Belediye tashihi karar talebinde bulunmuş ise de Yargıtayca bu talep red edilmiştir. Bunun üzerine mahkeme de dava yeniden görülerek Türkiye Jokey Kulübü lehine sonuçlanmıştır."

Bakanlığı ve Türkiye Jokey Kulübü tarafından konu ile ilgili olarak üst kurumlar ve Belediye Başkanlığı ile diğer paydaşlar nezdinde yapılan tüm girişim ve çabalardan bir sonuç alınamadığını ve 1927 yılından 1979 yılına kadar Ankara Şehir Hipodromunda yapılan GAZİ koşusu ile birlikte birçok klasik koşunun İstanbul Veliefendi Hipodromunda icra edilmeye başlanıldığını belirten Bakan Eker, "Bu gelişmeyle birlikte atçılık sektörünün merkezi de İstanbul'a taşınmak durumunda kalmıştır. Ankara'da at yarışlarının yapılmaması, yarışçılığımızın gelişmesi ve halkımızın isteklerinin karşılanması amacıyla yeni bir hipodrom yapılması çalışmalarına başlanılmış ve ATATÜRK Orman Çiftliği'ne ait arazi kiralanarak, 75.Yıl Ankara Hipodrom Tesisleri inşa edilmiş ve 1998 yılında at yarışlarının yapılmasına başlanılmıştır" dedi.

-"İSTANBUL ÜLKEMİZ ATÇILIĞININ MERKEZİ HALİNE GELMİŞTİR"-

Bu tarihten itibaren de "6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanun" ve buna bağlı olarak çıkarılan tüzük ve mevzuat hükümleri çerçevesinde hazırlanarak, yarış otoritesinin Bakanlık Makamı tarafından tasdik edilerek uygulamaya konulan yarış programlarına göre birçok klasik koşunun (Cumhuriyet Kupası Koşusu, Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kupası Koşusu ve sair) İstanbul'dan Ankara'ya alındığına işaret eden Bakan Eker, "İstanbul yıllar içinde; tarihi, nüfusu, ekonomik yapısı, Veliefendi Hipodromu'nun merkezi konumu, halkın at yarışlarını sahiplenmesi ve atçılık sektörün önemli bir kısmının İstanbul civarında yoğunlaşması ile ülkemiz atçılığının merkezi haline gelmiştir. Bu çerçevede, her yıl at yarışı programları, hipodromlar bazında günün (ekonomik, sosyal ve kültürel) koşulları, tüm paydaşların görüş ve teklifleri göz önünde bulundurularak hazırlanmakta ve uygulamaya konulmaktadır" dedi.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Bakan Eker: Atçılığın Merkezi Yer Değiştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement