Bakan Eker: TİGEM'de Özelleştirme Söz Konusu Değil - Son Dakika
Güncel

Bakan Eker: TİGEM'de Özelleştirme Söz Konusu Değil

Bakan Eker: TİGEM\'de Özelleştirme Söz Konusu Değil

TİGEM arazilerinin özelleştirilmesiyle ilgili soru önergesini cevaplayan Bakan Mehdi Eker, kurumda özelleştirmenin söz konusu olmadığını kaydetti.

27.11.2014 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Ceylanpınar'daki arazilerin özelleştirileceği yönündeki iddiaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e sordu.

Yazılı soru önergesinde Milletvekili Ayhan,"TİGEM Türkiye'nin bitkisel ve hayvansal üretimini artırmak için yetiştirdiği; damızlık hayvan, tohum, fidan, fide ve benzerlerini yetiştiricilere intikal ettirmek, bitkisel ve hayvansal üretim yetiştirme ve ıslah konularında araştırmalar yapmak; çevre çiftçilere tarımsal ve girdi kullanımında öncülük, üreticilik yapmak üzere kurulmuş bir devlet kuruluşudur. 1 Milyon 760 bin dekarlık alanıyla Türkiye'nin ve dünyanın en büyük tarım arazisi konumunda olan TİGEM'e bağlı Şanlıurfa Ceylanpınar tarım arazisinin özelleşeceğine dair haberler basında çokça dile getirilmektedir. Söz konusu haberler bazı iddiaları da beraberinde getirmektedir" dedi.

SORULAR ŞUNLARDI

Ayhan, yazılı soru önergesinin devamında, "Bu bağlamda; TİGEM'e ait kaç milyon dekar arazi bulunmaktadır? Bu arazilerin yüzde kaçında sulu tarım yapılabilmektedir?

TİGEM arazilerin yüzde kaçı kültür altı (işlenen) yüzde kaçı kültür dışı (işlenmeyen) dir?

TİGEM bünyesinde kaç işletme faaliyet göstermekte olup, bu işletmelerin kâr marjı 2013 yılında kaç TL olmuştur?

Ceylanpınar TİGEM arazisi başta olmak üzere TİGEM arazilerinin özelleştirileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise özelleştirme nedenleri nelerdir?

Ceylanpınar TİGEM arazilerinin iş adamı Ethem Sancak' a ihale edileceği bunun üzerine Ethem Sancak'ın Bilal Erdoğan'la beraber 2013 yılının Mayıs ayında Ceylanpınar TİGEM arazilerinde incelemelerde bulunduğu iddiaları doğru mudur?

TİGEM işletmelerinde; damızlık hayvan, tohum, fide ve fidan ihtiyacının yüzde kaçı karşılanmaktadır? Arazilerin özelleşmesi durumunda Türkiye'nin bu ihtiyacı hangi yolla karşılanacaktır?

Ceylanpınar TİGEM kâr eden bir işletme mi, yoksa zarar eden bir işletme midir?

Ceylanpınar TİGEM arazileri başta olmak üzere TİGEM arazilerini özelleştirmeniz durumunda bu arazileri bakanlık olarak topraksız köylüye dağıtmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

TİGEM'İN HUBUBAT TOHUMLUĞUNDAKİ PAYI YÜZDE 35

TİGEM'in toplam arazisi bu arazinin ne kadarının sulandığına dair bilgileri veren Bakan Eker, TİGEM'deki hiçbir işletmesinde özelleştirmenin söz konusu olmadığını belirtti. Bakan Eker, "Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) kullanımındaki işletmelere ait arazi varlığı toplamı 3.294.702 dekar olup, bu arazinin 2.789.262 dekarı kültür altı (işlenen) arazi olarak kullanılmaktadır. Bu arazinin 840.603 dekarında sulu tarım uygulaması yapılmaktadır.

TİGEM bünyesinde 18 İşletme faaliyet göstermekte olup, TİGEM'in 2013 yılı kârı 32.053.583 TL'dir. Ceylanpınar Tarım İşletmesi de dâhil olmak üzere TİGEM'e bağlı herhangi bir işletmenin 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu kapsamında özelleştirmesi söz konusu değildir.

TİGEM'in 2013 yılında Türkiye hububat tohumluğu dağıtımındaki payı yüzde 35, yem bitkileri tohumluğu dağıtımındaki payı yüzde 49'dur. TİGEM üreticilerimizin damızlık ihtiyacını karşılamak amacıyla son yıllarda yaptığı hayvancılık yatırımları neticesinde damızlık hayvan kapasitesinde artışa gitmiştir. TİGEM tarafından son 10 yılda toplam 39.600 büyükbaş ve 103.500 küçükbaş damızlık hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı.

ETHEM SANCAK'IN ALACAĞI İDDİA EDİLMİŞTİ

Zaman gazetesi, geçen ağustos ayında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı arazilerin özelleştirilmesi sürecinde Denizli Acıpayam'daki devlet arazilerini 30 yıllığına kiralayan işadamı Ethem Sancak'ın, gözünü Şanlıurfa Ceylanpınar'daki büyük verimli tarım arazilerine diktiğini yazmıştı. Gazete iddiasında, şu ifadelere yer vermişti: "Ethem Sancak'ın Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'la yaptığı Güneydoğu seferi, Ceylanpınar arazisinin Sancak'a verileceğini doğrular nitelikte. 2013'ün Mayıs ayında işadamı Nihat Özdemir'in Siirt'e yaptırdığı Kız İmam Hatip Lisesi Yurdu'nu Bilal Erdoğan ve Ethem Sancak üçlüsü birlikte ziyaret etmişti. Ziyaretin ardından Sancak ve Erdoğan Şanlıurfa'ya geçerek Ceylanpınar'daki tarım arazilerini ziyaret ettiği öğrenildi. Sancak'ın Bilal Erdoğan'la Ceylanpınar arazisi konusundaki anlaşmasının ne olduğu ise bilinmiyor."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Bakan Eker: TİGEM'de Özelleştirme Söz Konusu Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta İtfaiye Köpeği Kurtardı
    11:19 Tokat'ta İtfaiye Köpeği Kurtardı

    Tokat'ın Niksar ilçesinde bir köpek, bir dükkanın kapı demirinin altına sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yaklaşık 20 dakikalık bir çalışma sonucunda köpeği kurtardı.

  • İstanbul'da Yaban Hayvanlarına Ait 396 Parça Tahnite El Konuldu
    11:18 İstanbul'da Yaban Hayvanlarına Ait 396 Parça Tahnite El Konuldu

    İstanbul'un Sarıyer ve Arnavutköy ilçelerinde yapılan operasyonda, koruma altındaki yaban hayvanlarına ait 396 parça tahnite el konuldu, 1 şüpheli gözaltına alındı. Ele geçirilen tahnitlerin piyasa değeri ise yaklaşık 75 milyon lira olarak belirlendi.

  • Balıkesir'de otomobille motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
    11:18 Balıkesir'de otomobille motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

    Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde meydana gelen kazada, otomobille çarpışan motosiklet sürücüsü yaralandı. Kaza, Hürriyet Caddesi'nde Naci Kamış Bulvarı kavşağında gerçekleşti. Çarpışmanın etkisiyle yola savrulan motosiklet sürücüsü Melih Özmen, ambulansla Burhaniye Devlet Hastanesine sevk edildi. Trafik ekipleri olay yerinde önlem alırken, kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tekirdağ'da Kaçak İçki ve Etil Alkol Operasyonu: 227 Şişe İçki ve 62 Litre Etil Alkol Ele Geçirildi
    11:17 Tekirdağ'da Kaçak İçki ve Etil Alkol Operasyonu: 227 Şişe İçki ve 62 Litre Etil Alkol Ele Geçirildi

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yapılan operasyonda, bir şüphelinin kaçak içki sattığı bilgisi üzerine harekete geçen polis ekipleri, bir iş yerinde arama yaptı. Yapılan aramalarda 227 şişe gümrük kaçağı içki ve 62 litre kaçak etil alkol ele geçirildi. Olayla ilgili bir şüpheli gözaltına alındı.

  • Konya'da Otomobilin Otobüs Durağına Çarpması Sonucu 4 Kişi Hayatını Kaybetti
    11:17 Konya'da Otomobilin Otobüs Durağına Çarpması Sonucu 4 Kişi Hayatını Kaybetti

    Konya-Karaman kara yolunun 25. kilometresinde, Bekir T. idaresindeki 42 J 2873 plakalı otomobil, otobüs durağında bekleyenlere çarptı. Kazada 4 kişi hayatını kaybederken, 5 kişi yaralandı. Olay yerine çok sayıda 112 Acil Servis ve polis ekibi sevk edildi. Yaralılar hastanelere kaldırılırken, hayatını kaybedenlerin yakınları sinir krizi geçirdi. Cenazeler, Konya Şehir Hastanesi morguna götürüldü.

  • Hatay Belediye Başkan Adayının Konuşması Sosyal Medyada İlgi Odağı Oldu
    11:17 Hatay Belediye Başkan Adayının Konuşması Sosyal Medyada İlgi Odağı Oldu

    Hatay'ın Dötyol ilçesinde belediye başkan adayı Cihan Tufan'ın seçim çalışmaları esnasında bir kahvehanede vatandaşların konuşmaya aldırış etmeden oyun oynamaya devam ettiği anlar, sosyal medyada ilgi odağı oldu.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Çınarköy Mahallesi'nde Hemşehrileriyle Buluştu
    11:17 Kuşadası Belediye Başkanı Çınarköy Mahallesi'nde Hemşehrileriyle Buluştu

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Çınarköy Mahallesi'ni ziyaret ederek hemşehrileriyle bir araya geldi. Toplantıda bir sonraki görev döneminde yapacağı üstyapı yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Günel, 'Çınarköy Yörük Festivali' düzenleyerek bölgeye hareket getireceklerini müjdeledi.

  • Bodrum'da 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen yakalandı
    11:16 Bodrum'da 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen yakalandı

    Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Botu tarafından yapılan operasyonlarda 33 düzensiz göçmen kurtarıldı, 67 göçmen ise yakalandı. Ayrıca, olaylarda 2 göçmen kaçakçısı şüphelisi de gözaltına alındı.

  • Niğde'de Kırmızı Işık İhlali Kaza Yaralıları
    11:16 Niğde'de Kırmızı Işık İhlali Kaza Yaralıları

    Niğde'nin Bor ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, kırmızı ışık ihlali yapan bir otomobil başka bir otomobile çarptı. Kazada 2 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement