Bakan Elvan, Aym'nin Tib Kararını Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Bakan Elvan, Aym'nin Tib Kararını Değerlendirdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TİB’in yetkilerinin MİT’e devredilmesine ilişkin, “Mahkemelerimiz, yargımız mutlaka bu yasa dışı dinlemeleri yapanlar kimlerse bunları mutlaka cezalandıracaktır.

03.10.2014 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TİB'in yetkilerinin MİT'e devredilmesine ilişkin, "Mahkemelerimiz, yargımız mutlaka bu yasa dışı dinlemeleri yapanlar kimlerse bunları mutlaka cezalandıracaktır. Bununla ilgili süreç devam etmektedir. TİB ile ilgili bir sıkıntı yaşanmıştır geçmişte. Bu sıkıntıları ortadan kaldıran sorunu kökünden çözebilecek ve gerçekten güvenilir bir ortam yaratılabilecek bir çalışmayı biz yapıyoruz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Anayasa Mahkemesi tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) ilişkin verilen karara yönelik açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TİB'in kurumsal olarak kaldırılıp yetkilerinin MİT'e devredilmesiyle ilgili açıklamasıyla ilgili soruya Bakan Elvan, "TİB ile ilgili hükümet olarak bir karar vereceğiz. Özellikle son 10 aydaki gelişmelere baktığımızda daha doğrusu ortaya çıkan sonuçlara baktığımızda TİB'de yasal olmayan bir takım faaliyetlerin yürütüldüğü hem müfettişlerce hem de savcılıklarca tespit edildi. Yasa dışı dinlemelerin yapıldığı bunlarla ilgili biliyorsunuz soruşturmalar devam ediyor. Dolayısıyla TİB'in kurum olarak samimi olarak ifade etmek gerekirse bir yıpranmışlığı da söz konusu. Özellikle bir kamu otoritesinin, kamu kurumunun kendi yetkilerini aşarak geçmiş dönemlerde özellikle 17 Aralık ve 25 Aralık öncesinde kendi yetkilerini aşarak bir takım yasa dışı dinlemeler yapıldığı ve bu dinlemelerin bir şekilde basına, medyaya, sosyal medyaya servis edildiğini görüyoruz. Bu son derece üzücü bir hadise. Herhangi bir kamu otoritesinde böyle bir eylemin yapılması elbette suçtur. Bu suçu işleyenler bunun karşılığını mutlaka alacaklardır. Mahkemelerimiz, yargımız mutlaka bu yasa dışı dinlemeleri yapanlar kimlerse bunları mutlaka cezalandıracaktır. Bununla ilgili süreç devam etmektedir. TİB ile ilgili bir sıkıntı yaşanmıştır geçmişte. Bu sıkıntıları ortadan kaldıran sorunu kökünden çözebilecek ve gerçekten güvenilir bir ortam yaratılabilecek bir çalışmayı biz yapıyoruz" karşılığını verdi.

"BİR KAYDIN İKİ YERDE TUTULMASI DOĞRU BİR ŞEY DEĞİL"

"Bugün TİB'de tutulan ses kayıtlarının ikinci bir kaydı hem Jandarma Genel Komutanlığında hem Emniyet Genel Müdürlüğünde tutuluyor" diyen Elvan, şunları kaydetti:

"Bir kaydın iki yerde tutulması doğru bir şey değil. Biz ne yapacağız yeni süreçte, tek bir yerde kayıt tutulmasını sağlayacağız ve bu kayıt kimin tarafından tutuluyor, sorumlusu kim bunları net olarak ortaya koyacağız. Herhangi bir şekilde örneğin, gizli yürütülen bir soruşturmanın tapesinin sosyal medyada herhangi bir basın organında görülmesi halinde bunun kimin tarafından sunulduğu, kimin tarafından servis edildiği çok açık ve net bir şekilde ortaya anında koyulabilecek. Buna yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunları neticelendirmeden net bir cevap verebilmem mümkün değil."

"BİR BOŞLUĞUN DOĞMAMASI GEREKİYOR"

Acil bir düzenleme olup olmayacağına ilişkin ise Elvan, "Elbette bunu biz değerlendireceğiz. Çünkü özellikle ulusal güvenliği ilgilendiren hususlarda çevremizde neler yaşanıyor görüyorsunuz, hep birlikte izliyoruz, görüyoruz. Bir boşluğun doğmaması gerekiyor. Devletin çok gizli bilgilerini birileri tarafından ele geçirilip, kamuoyuyla paylaşılması halinde sosyal medyada, internet ortamında, yer alması halinde TİB ne yapacaktır, hiçbir şey yapamayacaktır. Eli kolu bağlıdır. Belki 10 saniyenin, 20 saniyenin bile önemli olduğu bir durumda siz devlet olarak mahkemeye gideceksiniz, mahkemenin kararını bekleyeceksiniz. Zaten o ana kadar saatler geçmiş olacak. Yaptığınız iş ve eyleminde bir anlamı kalmayacak. Hangi ülkeye giderseniz gidin, hangi ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvenlik söz konusu olduğunda o karar hemen alınır. Bir tek istisna Türkiye şuanda. Şu düzenlemeyle Türkiye gerçekten ulusal güvenlikle ilgili sanal ortamda herhangi bir durum söz konusu olduğunda anında müdahale edebilecek bir mekanizması yok şuanda ama hangi ülkeye bakarsanız bakın bu mekanizması mutlaka vardır. Bu boşluğun mutlaka giderilmesi gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

AYM'nin kararının gerekçesiyle birlikte açıklanması gerektiğini vurgulayan Bakan Elvan, "Gerekçeyi de göreceğiz elbette. O gerekçeye göre çalışmalarımızı yapacağız" dedi.

"TİB OLDUKÇA GEÇMİŞTE YAPILAN BİR TAKIM YASA DIŞI İŞ VE EYLEMDEN DOLAYI YIPRANMIŞTIR BİR KAMU KURUMU OLARAK"

Yasa iptal edilmeden önce TİB'in keyfi karar alabileceği yönünde tartışmaların olduğunun hatırlatılması üzerine Elvan, şunları söyledi:

"Bizim için bilgi güvenliği son derece önemli. Hiçbir verinin, hiçbir bilginin mahkeme kararı olmaksızın kullanılmasını istemeyiz, arzu etmeyiz. Bununla ilgili gereken önlemleri alırız. Biz yapmış olduğumuz düzenlemenin gerekçesine bakarsanız, çok net bir şekilde ifade ediyoruz; diyoruz ki Bu trafik bilgileri mahkeme kararı olması halinde ilgili mahkemeye gönderilir. Onun dışında bu bilgilerin birileriyle paylaşılması yasaktır, suçtur. Böyle bir şey söz konusu değildir. Bu konuda belki çok daha katı, gerçekten bilginin mahkeme kararı dışında kullanılması halinde güçlü yaptırımlar ortaya koyabilecek düzenlemeyi de ilave etmemiz gerekecek ama şu kadarını söyleyeyim. Bu bilgiler operatörlerde var. Bu bilgileri TİB bu şirketlerden alıyor. Ham halde alıyor. Bunları mahkemenin kullanabileceği bir formata sokup mahkemelere gönderiyor. Bu süreç 2-3 hafta alıyor. Düşünün terörle ilgili bir soruşturma var, çok acil alınması gereken bir karar var. Mahkemeden o terör örgütü mensubuyla ilgili çok ivedi olarak trafik bilgileri istendi. Böyle bir durumda TİB o mahkemeye anında bu bilgileri aktaramayacaktır. Bundan dolayı bu ülkede bir sıkıntı yaşanırsa bunun müsebbibi de TİB değildir. Bunu çok net olarak ifade ediyorum. Bizim açımızdan üzücü olan, işletmeler, operatörler bu bilgilere sahipken, bir kamu otoritesi tarafından tek bir elden bu bilgilerin tutulması ve ilgili mercilere mahkeme kararı gereğince verilmesini öngörüyor. Bizde bunu yaptık. Bir kamu otoritesi tarafından bu bilgilerin tutulmasını öngördük. TİB oldukça geçmişte yapılan bir takım yasa dışı iş ve eylemden dolayı yıpranmıştır bir kamu kurumu olarak. Bunun mutlaka baştan aşağı gözden geçirilmesine biz inandık ve bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Elvan, Aym'nin Tib Kararını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement