Bakan Elvan: Sosyal Medyada Engelleme İçin Mahkeme Kararı Şart - Son Dakika
Güncel

Bakan Elvan: Sosyal Medyada Engelleme İçin Mahkeme Kararı Şart

Bakan Elvan: Sosyal Medyada Engelleme İçin Mahkeme Kararı Şart

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medyada yayımlanan, ifade edilen, açıklanan ithamların engellenebilmesi için öncelikle mahkeme kararı gerektiğini belirtti.

12.01.2015 15:37  Güncelleme: 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medyada yayımlanan, ifade edilen, açıklanan ithamların engellenebilmesi için öncelikle mahkeme kararı gerektiğini belirtti.

Bakan Lütfi Elvan, Afyonkarahisar'da yapımı tamamlanan Dinar- Dazkırı- Sandıklı- Keçiborlu ve Afyonkarahisar- Kütahya bölünmüş yollarının açılış törenine katıldı. Törende gazetecilerin Fırat Üniversitesi öğrencisi M.D.'nin sosyal medyadaki 'Böbrek Arayanlar ve Satanlar' grubu aracılığıyla ulaştığı çete tarafından ameliyat edilmek üzereyken polisin operasyon yaptığını hatırlatarak, sosyal medyada bu tür paylaşımlara ilişkin bir çalışma yapılıp yapmayacağına yönelik sorusu üzerine, "Bunun yasal zemini belli. Yasal çerçeve içinde özellikle sosyal medyada yayınlanan, ifade edilen, açıklanan ya da ithamların engellenebilmesi için öncelikle bir mahkeme kararı gerekiyor" dedi.

'VATANDAŞ UYARI MESAJI GÖNDERSİN'

Vatandaşlardan olumsuz konularda, ilgili sosyal medya şirketine şikayette bulunmalarını isteyen Bakan Elvan, "Sosyal medyayla ilgili mutlaka bir mahkeme kararı alınması gerekiyor. Ama şöyle bir mekanizma da var. Batıda çok yaygın kullanılan bu mekanizma, 'uyar-kaldır' mekanizması. Mesela böyle bir tweet atıldığı zaman, bu tweet'in gerçekten insanlar üzerinde olumsuz etki yarattığı ve bunların mutlaka kaldırılması gerektiği yönünde sosyal medya şirketine, örneğin Facebook'a veya Twitter'a bildirilmesi halinde uyar-kaldır mekanizması çerçevesinde de bunlar kaldırılabiliyor. Nitekim böyle uygulamalar da başladı. Böyle durumlarda vatandaşlarımızın Twitter, Facebook gibi sosyal medya şirketlerine uyarı mesajları göndermesinde yarar olduğunu düşünüyorum" dedi.

'BÜTÜN KARAYOLLARI FİBER KABLOYLA AKILLANACAK'

Akıllı ulaşım sistemlerine ilişkin çalışmalardaki gelişmeler de sorulan Bakan Elvan, şöyle konuştu:

"Bununla ilgili 2004- 2016 yılını kapsayan bir strateji çalışmasını tamamladık. Bunlara yönelik kapsamlı bir eylem planı ortaya koyduk. Bu eylem planı çerçevesinde trafik yönetim merkezleri kuruyoruz. Şu ana kadar karayolları genel müdürlüğümüze bağlı 5 trafik yönetim merkezimizi tamamladık. Bu trafik yönetim merkezlerimiz doğrudan vatandaşlarımıza karayollarındaki gelişmelerle ilgili bilgiler aktaracak. 'Yol durumu', 'yolda herhangi bir kaza var mı?', 'yolda tıkanma söz konusu mu?' bunlarla ilgili bilgi aktaracak. Diğer taraftan yine yollarımızı akıllı hale getiriyoruz. Fiber kablolarla bütün karayolları ağımızı donatacağız. Akıllı ulaşım sistemleriyle karayollarında yaşanan bir sıkıntının söz konusu olması halinde bunlar da doğrudan merkeze aktarılacak. Merkezden de sürücülerimize gerekli uyarı yapılacaktır" diye konuştu.

'AKILLI ULAŞIM SİSTEMİ BÖLÜMÜ AÇILACAK'

Trafik ışıklarının yaya ve yol sıkışıklığına göre ayarlanacağı sistem geliştirme çalışmalarının devam ettiğine de değinen Bakan Elvan, şöyle dedi:

"Bir başka önemli hadise özellikle akıllı ulaşım sistemleri konusunda maalesef 4 yıllık eğitim programımız yok. Bununla ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu ile görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah akıllı ulaşım sistemlerine yönelik yeni bölümler açmayı hedefliyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik bir başka husus ise kentlerimize yönelik. Kentlerimizde çok fazla trafik lambası var. Bu trafik lambalarını akıllı hale getiren sistemler geliştiriyoruz."

AYNI METRO KARTI HEM ANKARA'DA HEM KONYA'DA KULLANILACAK

Tek kartla tüm şehirlerde ulaşım imkanı için Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin pilot seçildiğini vurgulayan Bakan Elvan, "Yine kentlerimize yönelik bir başka çalışmamız ise tek ödeme sistemi. Bununla ilgili pilot bazlı Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara'ya komşu bir belediyeyle bu çalışmayı gerçekleştirmek istiyoruz. Örneğin Ankara'da herhangi bir metro kartına sahip olan bir vatandaşımız Konya ya da Eskişehir'e gittiğinde aynı kartı kullanma imkanını getiren bir sistem. Dolayısıyla mahsuplaşma sistemi de buna göre dizayn ediliyor. Biz bunu bütün illerimize yaygınlaştırmak istiyoruz. Ama öncelikli olarak pilot bazında 2 ilimiz arasında bunu uygulamak istiyoruz. Yine akıllı sistemlere yönelik çok sayıda çalışmalarımız var. Örneğin araçlara yerleştirilecek bir cihazla herhangi bir kaza anında o aracın hızı, koordinatları, nerede bulunduğu bilgilerinin de doğrudan trafik yönetim merkezimize aktarılması imkanına da kavuşacağız" diye konuştu.

BAKAN ELVAN VE BAKAN EROĞLU BÖLÜNMÜŞ YOL AÇTI

Daha sonra Afyonkarahisar'da yapımı tamamlanan Dinar- Dazkırı- Sandıklı- Keçiborlu ve Afyonkarahisar- Kütahya bölünmüş yollarının açılış töreni düzenlendi. Törene, Bakan Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban'ın katılımıyla yapıldı.

'DOĞU İLE BATIYI HIZLI TRENLERLE BAĞLAYACAĞIZ'

Bakan Elvan ise kentlere yaptığı ziyaretlerde bölünmüş yol talebi yerine yüksek hızlı tren talepleri geldiğini söyledi. Türkiye'nin yüksek hızlı tren işletmeciliğinde dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı sıraya yükseldiğini aktaran Bakan Elvan, "Daha da yukarılara çıkacağız inşallah. Afyonkarahisar'ı Ankara'ya ve İzmir'e yüksek hızlı trenle bağlayacağız. Polatlı'da çalışamalar devam ediyor. Afyonkarahisar'ı, Antalya'ya yüksek hızlı trenle bağlamak için çalışmalar devam ediyor. 2023 hedefleri arasında hızlı trenle Afyon- İstanbul arasını 2 saat 25 dakikaya düşüreceğiz. Afyonkarahisar- İzmir arasını 2 saate düşüreceğiz. Afyonkarahisar'dan Sivas 15- 16 saat sürüyor, yüksek hızlı trenle 3.5 saatte gidilecek. Doğu ile batıyı bölünmüş yollarla yüksek hızlı trenlerle birbirine bağlayacağız" diye konuştu.

'HIZLI TRENLE YÜK TAŞIMACIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Hızlı trenlerle yük taşımacılığının da düşünüldüğünü vurgulayan Bakan Elvan, şöyle dedi:

"Trenlerimiz, lokomotiflerimiz kaplumbağa hızıyla gidiyordu. 10 bin kilometre demiryolunun 8 bin 500 kilometresini baştan aşağı yeniledik. 2016 yılı sonu itibariyle bizden önce yapılan bütün demiryollarını baştan aşağı yenileceğiz. 35- 40 kilometre hızla giden trenlerimiz, 120 kilometreyle gitmiş olacak. Biz sadece yolcu değil, yük taşımacılığını da düşünüyoruz."

Konuşmaların ardından toplam yatırım bedeli 658 milyon lira olan 47 kilometrelik Afyonkarahisar- Kütahya bölünmüş yolu, 69 kilometrelik Sandıklı-Keçiborlu yoluyla 55 kilometrelik Dinar-Dazkırı 2'nci bölge hududu yolunun açılışı yapıldı. - Afyonkarahisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Elvan: Sosyal Medyada Engelleme İçin Mahkeme Kararı Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement