Bakan Ergün: Hurda Araçta Vergi İndirimi Yok (2) - Son Dakika
Güncel

Bakan Ergün: Hurda Araçta Vergi İndirimi Yok (2)

Bakan Ergün: Hurda Araçta Vergi İndirimi Yok (2)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Anadolu Aslanları İşadamları Derneği tarafından verilen yemeğe katıldı.

26.10.2013 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhracatını 10 YIL İÇERİSİNDE 3-4 KAT ARTTIRAN ÜLKE YOK GİBİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile birlikte Anadolu Aslanları İşadamları Derneği tarafından verilen yemeğe katıldı. Dedeman Otel'deki yemeğin ardından konuşan Bakan Nihat Ergün, 10 yıl önce sadece 36 milyar dolar olan ihracatın geçen yıl 152 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve ihracatını da 10 yılda 3-4 kat arttıran ülke sayısının yok denecek düzeyde olduğunu ifade etti.

İşadamlarına hitap eden ve Türkiye'nin yaşadığı değişimler nedeniyle kıskanılan ülke olduğunu belirten Bakan Nihat Ergün, "Ülkemiz son yıllarda dış politikada, demokratikleşmede, ekonomide bu gibi çok temel alanlarda gerçekten çok önemli bir değişim yaşadı. Türkiye'nin yaşadığı bu değişim dünyanın ilgisini çekmekte ve takdirini kazanmaktadır, haliyle de kıskanılmaktadır. Bu kadar kısa zamanda hızlı değişim yaşayan fazla ülke yok. Böyle bir ülkenin gıpta edilmesi ve dikkatle takip edilmesi normaldir. Bu kıskançlıkların da zaman zaman farklı gelişmelere yol açtığını görüyoruz. Elbette gerek içeride, gerekse de dışarıda bu değişimin rahatsızlığını duyan Türkiye'nin önüne set çekmeye çalışan çevreler her zaman olmuştur. Ama Türkiye bütün bunları aşacak kabiliyete ve güce sahiptir" dedi.

Bakan Ergün, dünyadaki olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin ekonomik anlamda yükselişte olduğunu vurguladı. Bakan Ergün, "Bugün Türkiye ekonomisi dünyada yaşanan birçok olumsuz gelişmeye rağmen büyümeye, ürütmeye ve istihdam oluşturmaya devam etmektedir. Yılın ilk yarısında yüzde 3.7 gibi önemli bir büyüme rakamına ulaşmış durumdayız. Bu rakam belki Türkiye'nin hedefleri açısından mütevazi görünebilir. Ancak dünyadaki gelişmelere özelliklede Avrupa'daki ekonomilere baktığımız zaman bu rakamın ne kadar önemli ve değerli bir rakam olduğu o zaman anlaşılacaktır" diye konuştu.

'TÜRKİYE SAĞLAM EKONOMİK ALT YAPIYA SAHİP'

Türkiye'nin sağlam ekonomik alt yapıya ve temele sahip olduğunu belirten Bakan Nihat Ergün, şunları söyledi:

"Gelişmiş ülkelerde krize neden olan ve krizden çıkışı engelleyen ana unsurlar kamu maliyesindeki bozukluk ve bankacılık sistemindeki arızalardır. Hükümet ve rejim değişikliğine yol açacak kadar arızalı bir sistemle yollarına devam etmektedirler. Türkiye ise bu iki konuda gerçekten iyi bir durumdadır. Avrupa'nın birçok ülkesi kamu borçları milli gelirlerinin yüzde 100'ünü aşmıştır. Avrupa'nın birçok ülkesinde bütçe açıkları milli gelirin yüzde 15-16'sına ulaşmıştır. Türkiye'de bu rakamlar milli gelirin bütçe açıkları açısından yüzde 2'ler seviyesindedir. Kamu borçları ise, milli gelirin yüzde 30'unun altında bir noktadadır. Bu açıdan Türkiye sağlam bir ekonomik alt yapıya ve temele sahiptir."

'EN YÜKSEK KAPASİTE KULLANIM ORANINA ULAŞTIK'

2011 yılının Kasım ayından bu yana 2 yıl boyunca ulaştığımız en yüksek kapasite kullanım oranına ulaştığını ifade eden Bakan Nihat Ergün, şunları kaydetti:

"Ülkemizde uyguladığımız bu ciddi mali disipline rağmen büyüme rakamları açısından işte çok iyi bir performans sergilediğimizi, bu nedenle söylüyoruz. Dün açıklanan rakamlara göre; ekim ayı kapasite kullanım oranının, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.5 puan artmış, bir önceki aya göre ise, 1 puan artarak yüzde 76.4 seviyesine ulaşmıştır. 2011 Kasımından bu yana 2 yıl boyunca ulaştığımız en yüksek kapasite kullanım oranına ulaşmış bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte sanayi üretiminin büyümeye katkısının artarak devam edeceğini gösteren bir rakam bu."

'10 YILDA MİLLİ GELİR 4 KAT ARTTI'

Türkiye'nin 2002 yılına göre milli gelirini ve ihracat rakamlarını 10 yılda 4 kat arttırdığına değinen Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"Türkiye 2002'de 230 milyar olan milli gelirini yani ülkenin mal ve hizmet üretim potansiyelini, gücünü 2012 sonu itibariyle 800 milyar dolar seviyesine çıkarma başarısını göstermiştir. Az sayıda ülke vardır 10 yılda milli gelir rakamını 4 kat arttıran. En sevindirici olan bu büyüme reel sektörün yapmış olduğu üretime ve ihracata dayanmaktadır. Bu büyüme istihdam meydana getiren bir büyüme olmuştur. 10 yıl önce sadece 36 milyar dolar olan ihracatımız, geçen yıl 152.5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. İhracatını da 10 yıl içerisinde 3-4 kat arttıran ülke sayısı neredeyse yok gibidir. İşte Türkiye'nin ne büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve ne önemli, hızlı adımlar atabileceğini gösteren önemli rakamlar bunlar."

'TÜRKİYE ÇOK DAHA FAZLA GÜCE SAHİP'

Bakan Ergün, 10 yılda kaydedilen rakamların Türkiye'nin gerçek potansiyelini yansıtmadığını ve Türkiye'nin çok daha fazlasını yapacak güce sahip olduğunu belirtti. Bakan Ergün, "Ama şunu samimiyetle ifade etmek gerekiyor ki ne 152 milyar dolarlık ihracat, ne de 800 milyar dolarlık milli gelir seviyesi, Türkiye'nin gerçek potansiyelini ifade etmiyor. Türkiye, bundan çok daha fazlasını yapabilecek güce, imkan ve kabiliyete sahiptir. Biz, düşük gelir seviyesinden 10 yılda orta gelir seviyesine çıktık. Aradan geçen süre içerisinde demokraside de çok önemli ilerlemeler kaydettik. Ama geldiğimiz nokta orta demokrasi düzeyidir. Nasıl gelirlerimizde orta gelir seviyesine ulaşıldıysa, demokraside de düşük standartlı demokrasiden, orta standartlı demokrasiye ulaştık. Şimdi ileri demokratik standartlarına doğru yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE HİÇ KİMSE PROBLEM YAŞAMAYACAK'

Son olarak son açıklanan Demokratikleşme Paketiyle Türkiye'de hiçbir etnik grubun artık problem yaşamayacağını belirten Bakan Nihat Ergün sözlerini şöyle tamamladı:

"Demokratikleşme paketi aslında şu ifadelere yer vermektedir; artık Türkiye'de hiç bir inanç gruba, hiçbir etnik grup, hiçbir siyasi düşünce ve akım problem yaşamayacaktır. Müslim, gayri müslim, sünni, alevi hiç kimse inancından dolayı Türkiye'de problem yaşamayacağı bir istikamete doğru Türkiye gitmektedir. Son demokratikleşme paketi, önemli oranda bunun işaretlerini vermiştir. Bazı somut adımları atarak, bazı adımları da önümüzdeki süreçlerde atacağını vurgulayarak işaret etmiştir. Hiçbir etnik grup; Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez kimliği nedeniyle Türkiye'de bir problem yaşamayacaktır. Bunun önemli işaretleri verilmiştir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Ergün: Hurda Araçta Vergi İndirimi Yok (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement