Bakan Eroğlu: "Toprak, Altından Daha Değerli Olacak" - Son Dakika
Politika

Bakan Eroğlu: "Toprak, Altından Daha Değerli Olacak"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hızla artan dünya nüfusuna karşın yok olan toprağın zamanla altından çok daha kıymetli hale geleceğini belirterek, "Her yıl küresel biyoçeşitlilik kaybından dolayı binlerce tür kaybolmaktadır ve bu kaybı etkileyen ana faktör çölleşmedir.

23.09.2015 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hızla artan dünya nüfusuna karşın yok olan toprağın zamanla altından çok daha kıymetli hale geleceğini belirterek, "Her yıl küresel biyoçeşitlilik kaybından dolayı binlerce tür kaybolmaktadır ve bu kaybı etkileyen ana faktör çölleşmedir. Bu sebeple önümüzdeki yüzyılda toprak altından daha kıymetli hale gelecektir" dedi.

Küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklık günümüzün en önemli küresel problemleri olarak görülüyor. Küresel nüfusun 2050'ye kadar 9 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Bakan Eroğlu, "Gelecek 25 yıl içinde arazi bozulumu, küresel gıda üretimini yüzde 12 azaltabilir, bu durum da dünya gıda fiyatlarının yüzde 30 artmasına sebep olur. Bu kadar insanın talebini karşılamak için dünya gıda üretiminin yüzde 70'e kadar artırılmasının yanı sıra su yönetiminin de önemli ölçüde yeniliklere ihtiyacı olacak. Aksi halde milyarlarca kişi gelecekte açlık, yoksulluk ve çatışmayla karşı karşıya kalacak" ifadelerini kullandı.

"KURAK TOPRAKLAR ANAHTAR OLMAYA BAŞLADI"

Küresel gıda üretiminin ise yüzde 44'ünün kurak alanlarda gerçekleştiğini vurgulayan Eroğlu, "Söz konusu alanların çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığa duyarlı alanlar olarak dikkate alınması gerekiyor. Bu problemin çözümü için sürdürülebilir arazi yönetimi teknikleri, kurak alanları ve küresel gıda güvenliğini korumamıza yardımcı olacak. Yeryüzündeki hayatın sürdürülebilirliği için kurak topraklar gerçekten anahtar olmaya başladı" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, arazi bozulumuna karşı konulup bakış açısını değiştirmek için önemli ilk on gerçekle alakalı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Verimli arazilerden her yıl 12 milyon hektar arazi bozulumu söz konusu. Bunun karşılığı ise 12 milyon hektar kaybedilen alanlarda 20 milyon ton tahıl yetiştiriliyor. Bu sebeple gelecek 20-50 yıl içerisinde Afrika, Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun güneyinde, Güneybatı Asya'da, Güney Amerika ve kuzeyinin çoğunda daha büyük kuruluk ve kalıcı şiddetli kuraklık beklenmekte. Unutulmamalıdır ki toprak, okyanuslardan sonra ikinci en büyük karbon deposudur. Arazi bozulumu, toprağın karbon depolama kapasitesini azaltır."

"TARIM SEKTÖRÜNDEN 2,6 MİLYAR İNSAN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR"

Dünya da 2,6 milyar insanın direkt olarak tarım sektöründen geçimini sağladığını ifade eden Eroğlu, "Taze su kaynaklarının yüzde 70'i bütün dünya nüfusunu beslemek için mevcut tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Kullanılan tarım arazilerinin yüzde 52'si, arazi bozulumundan orta ya da şiddetli ölçüde etkileniyor. Bu rakam şu anda küresel olarak 1,5 milyar insanın etkileri hissettiği anlamına gelmektedir. Gelecek 10 yıl içerisinde sadece çölleşmeden dolayı yerinden olan 50 milyon kadar insan ile birlikte 2050 yılına kadar da 135 milyon insan su kıtlığından dolayı yerinden olacaktır" dedi.

"TÜRKİYE'DE EROZYONLA TAŞINAN TOPRAK 168 MİLYON TONA İNDİ"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bu problemlerin farkında olduklarının altını çizen Eroğlu, "Gelecekte bizleri bekleyen bu problemlere karşı bizde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Türkiye'de ağaçlandırmada destan yazarak son 12 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu ağaçlandırmalar ile ülkemizde yaşana erozyonun büyük ölçüde önüne geçtik. 1970'li yıllarda Türkiye'de erozyonla taşınan toprak miktarı yılda 500 milyon ton iken gerçekleştirdiğimiz erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları sonucu 168 milyon tona indi. Biz bu rakamı 2023 yılında ise 130 milyon tona indirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'deki bütün sulanabilir arazileri sulamayı hedeflediklerini de vurgulayan Eroğlu, "Su yatırımlarında büyük ilerleme kat ettik. Sulama sistemlerinde eski usulleri terk ettik. Kapalı sistem ile damlama ve yağmurlama metotlarını kullanıyoruz. Böylece suyumuzu daha tasarruflu kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

"TARAFLAR KONFERANSI COP-12'NİN EV SAHİPLİĞİNİ TÜRKİYE YAPACAK"

Türkiye'de çölleşmeye karşı yapılan bu başarılı çalışmaların sonucunda Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin en büyük karar organı olan Taraflar Konferansı'nın(COP 12), 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara'da düzenleneceğinin de bilgisini veren Eroğlu, "Taraflar Konferansı (COP) Sözleşmenin ana karar mekanizması olup strateji ve eylem planları ile ülkelerin çölleşmeye yönelik yol haritasını oluşturuyor. Bu toplantı ile ülkemiz, tarihinde ilk kez bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin Taraflar Konferansına ev sahipliği yapacak. COP 12'nin dönem başkanlığı iki yıl süre ile Türkiye tarafından yürütülecek" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Eroğlu: 'Toprak, Altından Daha Değerli Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement