Bakan Güllüce: "Atıkların Düzenlemesiyle İlgili Korkunç Bir Kaynağa İhtiyaç Var" - Son Dakika
Politika

Bakan Güllüce: "Atıkların Düzenlemesiyle İlgili Korkunç Bir Kaynağa İhtiyaç Var"

Bakan Güllüce: "Atıkların Düzenlemesiyle İlgili Korkunç Bir Kaynağa İhtiyaç Var"

Esenler’de geri dönüşümden elde edilen 500 bin defter, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katıldığı bir törenle öğrencilere dağıtıldı.

07.10.2015 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esenler'de geri dönüşümden elde edilen 500 bin defter, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katıldığı bir törenle öğrencilere dağıtıldı. Bakan Güllüce, " Türkiye'deki bütün atıkların, evsel atıkların, çöplerin arıtılmasıyla, bunların düzenlenmesiyle ilgili korkunç bir kaynağa ihtiyaç var" dedi.

Esenler Belediyesi, geri dönüşüm tesislerinde tamamen atıkların ayrıştırılmasından elde ettiği gelir ile 6 yıldır ilçe genelindeki öğrencilerin defter ihtiyacını karışılamaya devam ediyor. Önceki 5 yılda olduğu gibi, bu yıl da geri dönüşümden elde edilen 500 bin defter, törenle Esenlerli öğrencilere dağıtıldı.

Neyyir Turhan İmam Hatip Ortaokulu'nda düzenlenen Defter Dağıtım Töreni'ne; Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Bayram Ercan, Belediye Başkan Yardımcıları, okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı idris Güllüce, yaptığı konuşmada büyük ülkelerin çevreye aldırmadan sanayilerini geliştirdiklerini belirterek, "Dünya Endüstri Devrimi'nden sonra çok zalimce tüketildi. Bugün ekonomisi çok iyi olan ülkeler dünyayı çok vahşice kirletti. 8 yaşındaki çocukları 16 saat çalıştırarak bugünkü zenginliklerini oluşturdular. Tabiatın hiçbir hassasiyetini gütmeden sanayilerini geliştirdiler ve dünyayı perişan ettiler. Bütün dünyaya bu tükettikleri kültürü de ihraç ettiler" dedi.

TürkiÇok şükür ülkemiz bunları tüketmeden bu noktalara geldi. Milletimizin güzellikleri sayesinde, onların projeler üreterek, tükettirmek istedikleri bütün değerlerimiz bugün hala dimdik ayakta. Çevreyi azami ölçüde koruyarak, kollayarak kalkınmaya çalışıyoruz ve çalışacağız" diye konuştu.

"ÇEVRE KONUSUNDA TÜRKİYE İYİ BİR YERDE"

Türkiye'nin çevreyle ilgili hassasiyetini de değerlendiren Güllüce, "Türkiye'nin Türkiye'de çevre bilinci belediye başkanlarımızın, hükümetimizn ve hükümetlerin bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nın uyguladığı politikalarla belli bir noktada ve dünyada da epey iyi bir yerdedir. Esenler Belediye Başkanımızın da yaptığı gibi çevre bilinci, çevrenin korunması noktasında Türkiye iyi bir yerdedir" ifadelerini kullandı.

"ATIK ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ KORKUNÇ BİR KAYNAĞA İHTİYAÇ VAR"

Çevrenin nasıl korunacağının bilindiğini belirten Bakan Güllüce, "Ancak kaynakla ilgili sıkıntımız var. Türkiye'deki bütün atıkların, evsel atıkların, çöplerin arıtılmasıyla ilgili bunların düzenlenmesiyle ilgili korkunç bir kaynağa ihtiyaç var. Bütün bacaları ve atık suları 10 bin metreküp/saatten fazla olan bütün atıkları birkaç tane çevre mühendisiyle Gölbaşı'ndaki ofisimizde kontrol edebiliyoruz. Bacalarımızın emisyon değerini yine bilgisayarlarımızın başında kontrol edebiliyoruz. Binlerce insana gerek yok artık. Atıkların doğaya verilmemesi ile ilgili niye tamamı bitirilemedi? Milyarlarca dolar kaynağa ihtiyaç var, bunun içinde kalkınmaya ihtiyaç var" dedi.

"Sıfır atık politikamız var" diyen Bakan Güllüce, vatandaşları uyararak, "Tüketmeyin, israf etmeyin. Dünya şuanda tüketmenin problemlerini yaşıyor" şeklinde konuştu.

"6 YILDA 3 MİLYON DEFTER HEDİYE ETTİK"

Geri dönüşüm tesislerinin çalışma sistemini anlatan sinevizyon gösterimiyle başlayan törende konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, geri dönüşümden elde ettikleri gelirle Esenler'deki 85 bin öğrencinin defter ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Esenler Belediyesi olarak kapsamlı geri dönüşüm çalışmaları yaptıklarını belirten Başkan Göksu, "Her atığın dönüşmesi gerektiği bilinci ile her çöpü, şehrimiz için bir fırsat olarak görüyoruz. Bugün geri dönüşümden elde ettiğimiz üç milyonuncu defterimizi çocuklarımıza hediye ediyoruz. Bu defterler ile çocuklarımıza hem çevre bilinci hem de bir şehir kültürü kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi.

"ESENLER'DE ARTIK ÇÖPTEN EKMEK DE ÇIKIYOR"

Geri dönüşüm çalışmalarıyla çöpten sadece defter elde etmediklerine dikkat çeken Başkan Göksu, "Türkiye'de bir ilk olan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödüllendirilen sosyal marketimiz EDİM'de ihtiyaç sahiplerine verdiğimiz yağ ve deterjanları da çöpten elde ediyoruz. Yeni bir uygulama ile şimdi Esenler'de çöpten ekmek de çıkartıyoruz. Halkımız, ESMATİK'lere atacakları her atık madde ile puan kazanacak ve katlarında biriken her 30 puan ile projeye katılan fırınlardan bir ekmek alabilecek. Arzu ederlerse, hanımefendiler evlerinin günlük ekmek ihtiyacını geri dönüşümden karşılayabilecekler" diye konuştu.

GERİ DÖNÜŞÜME ESENLER'DEN BÜYÜK DESTEK

Yeni uygulamaya ilişkin açıklaması vatandaşlardan büyük alkış alan Başkan Göksu, konuşmasında atık pil ve mavi kapak toplama kampanyalarına da değindi. Geri dönüşüm kampanyalarına destek veren Esenlerlilere teşekkür eden Başkan Göksu, sözlerine şöyle devam etti; "Bizim yaptığımız bu çalışmalar, Esenler halkının büyük desteği ile katkısı ile devam ediyor. Bunun neticesinde Esenler, atık pil toplamada İstanbul'da ilk üçte. Şu ana kadar 405 ton mavi kapak topladık. Mavi Kapak'ta Türkiye'de en iyilerden birisiyiz. Anadolu'dan hatta Amerika'dan bile bize mavi kapak gönderenler var. Şu ana kadar 2 bin 475 tekerlekli sandalye ve 24 akülü engelli aracı dağıttık. Bu Esenler halkının kadirşinaslığıdır."

Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması'nda dereceye giren okullara çeşitli hediyeler verildi. Esenler, 12 milyon atık pil ile 2014-15 yılında İstanbul'da en çok atık pil toplayan ilçe oldu. Taşınabilir Pil Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Neslihan Bahar, Başkan Göksu'ya plaket takdim etti.

GÜLLÜCE SIRAYA OTURDU, ÖĞRENCİLERE DEFTER DAĞITTI

Bakan Güllüce, konuşmasının ardından, kendisine atılan cam, metal kutu ve pet şişe gibi atıkların karşılığında vatandaşa para puan veren ve "Esmatik" geri dönüşüm makinesinin tanıtımını yaptı. Matiğe pet şişe atan Güllüce, kazandığı puanla da aldığı ekmeği vatandaşlara gösterdi.

Daha sonra okulun içerisine giren Bakan Güllüce, öğrencilere geri dönüşümden elde edilen defterleri verdi. Sıraya oturan Bakan Güllüce, öğrencilerle bir süre sohbet etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Güllüce: 'Atıkların Düzenlemesiyle İlgili Korkunç Bir Kaynağa İhtiyaç Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement