Bakan Işık: Cengiz Topel'de Ils Cihazları Devreye Girdikten Sonra Uçuşlar Yapılacak - Son Dakika
Güncel

Bakan Işık: Cengiz Topel'de Ils Cihazları Devreye Girdikten Sonra Uçuşlar Yapılacak

Bakan Işık: Cengiz Topel\'de Ils Cihazları Devreye Girdikten Sonra Uçuşlar Yapılacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmit'teki Cengiz Topal Havalimanı'nın, ILS (Instrument Landing Sistem- Aletli İniş Sistemi) cihazlarının doğru konumlandırılıp, devreye girmesinin ardından tekrar uçuşlara açılacağını bildirdi.

03.04.2015 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmit'teki Cengiz Topal Havalimanı'nın, ILS (Instrument Landing Sistem- Aletli İniş Sistemi) cihazlarının doğru konumlandırılıp, devreye girmesinin ardından tekrar uçuşlara açılacağını bildirdi.

İzmit'te askeri amaçlı Cengiz Topel Havaalanı'nın yanında 25 yıl önce yaptırılmasına rağmen ekonomik olmadığı gerekçesiyle uçuşa açılmayan sivil havalimanıı, 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'nde de hasar görünce içindeki cihazlarıyla birlikte kaderine terk edilmişti. 2011 yılında binaları ve pisti onarılan havalimanı, ilk olarak Atlas Jet ile Trabzon uçuşlarına başlamış, ancak firma ekonomik olmadığı için bir süre sonra bu uçuşları durdurmuştu. Ardından gelen diğer uçak firmaları haftanın belirli günlerinde ekonomik uçuşlar başlatmasına rağmen uçuşlara ilgi olmadığı için bunlar da iptal edilmişti.

Bugün Cengiz Topel Havalimanı'na gidip incelemelerde bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, havalimanında ILS cihazı olduğunu fakat doğal engeller nedeniyle sıkıntılar yaşandığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"TSK ile protokol yaparak Cengiz Topel Havalimanı'nın sivil uçuşlara açılmasını sağlamıştık. Daha sonra özellikle özel bir şirketin buradan uçması, onların uçaklarının aynı mesafeyi daha uzun zamanda katediyor olması maalesef havalimanımıza olan talebi düşürmüştür. Bu arada ikinci önemli problem de bu bölgede oluşan sis nedeniyle uçakların pek çok seferlerinin iptal edilmesi veya diğer havalimanlarına kaydırılması problemiydi. Bu bizim için önemli bir problemdi. 300 küsür uçuştan 45 tanesinin ya iptal edilmiş ya da başka havalimanına yönlendirilmiş olması havaalanına olan telebi de azaltıyordu. Bunun sebebi de ILS cihazının olmaması. ILS cihazı aslında var ama konumlandırma noktasında doğal engellerimiz vardı. Şimdi çalışma yürüyor" dedi.

'CİHAZLAR MONTE EDİLDİĞİNDE SİSLİ HAVALARDA SORUN OLMAYACAK'

Havalimanı yakınındaki tepenin tıraşlandıktan sonra cihazın montajının yapılacağını söyleyen Bakan Işık, "Büyükşehir Belediyemiz ve Ulaştırma Bakanlığımız sağolsunlar birlikte çalıştılar ve şu anda bu tepeyi tıraşlıyorlar. Bu tepe tıraşlandıktan sonra cihazımızı da tamamen monte edeceğiz. Bu cihazlar devreye girdiği andan itibaren artık sisli havalarda da uçakların iniş kalkışında problem olmayacak. Atatürk Havalimanı'ndaki cihazlar burada da olmuş olacak. Burası bitip cihazlar kurulmaya başlandıktan sonra inşallah uçuşlara tekrar başlayacağız. Hedefimiz ilk etapta Trabzon daha sonra Antalya, daha sonra Erzurum ve yurdun diger bölgelerine buradan uçuşları başlatmak. Şu anda inşaat büyük bir hızla devam ediyor. O zaman söylediğimizde bazıları 'Bahane' dediler. Sizler de görüyorsunuz. Bu cihaz olmadan sisli havalarda iniş mümkün olmuyor. Sürekli de sefer iptalleri ve yolcunun güvenini azaltıyor. "

'SAVCIMIZA ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUZ'

Kartepe İlçesi'nde Süleyman Şah İlkokulu'nun açılışına katılan Bakan Işık, burada yaptığı konuşmada ise şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başşağılığı diledi. Şer odaklarının devreye girdiğini söyleyen Bakan Işık, şöyle konuştu:

"Ülkemiz ne zaman bir sıçrama dönemine girse bir takım şer odakları hemen devreye giriyor ve ülkemizde terör noktasında bir sıkıntı oluşturarak ülkenin yükselişini kesmeye çalışıyor. Bugün yeni karşılaştığımız bir durum değil. Bu yıllardır, uzun yıllardır, 10 yıllardır belki 100 yıllın üzerindeki zamandır Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bir problem. Ama bugüne kadar bu belaları defettiysek inanıyorum ki bu belayı da defedeceğiz. Bunun için milletimizin özellikle birliğinin ve beraberliğinin önemine bir kez daha vurgu yapmak istiyorum. Savcımıza tekrar Allah'tan rahmet başta ailesi olmak üzere bütün milletimize başsağlığı diliyorum." - Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Işık: Cengiz Topel'de Ils Cihazları Devreye Girdikten Sonra Uçuşlar Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement