Bakan Işık, İş Kadınlarıyla Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Bakan Işık, İş Kadınlarıyla Bir Araya Geldi

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Conrad Otel'de düzenlenen kahvaltılı toplantıda Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) üyeleriyle bir araya geldi.

17.04.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Conrad Otel'de düzenlenen kahvaltılı toplantıda Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) üyeleriyle bir araya geldi. TİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan Fikri Işık ülkelerin üretmeden, sadece ticaret ve finans ile ayakta kalmalarının çok zor olduğunu söyledi.

ÜRETİM İNOVASYON VE AR-GE'YE DAYALI OLMALI

2008 krizinde, sadece finans ve ticaret ile ayakta kalmaya çalışan ülkelerin çok ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Işık, "Ancak Almanya gibi üretime dayalı ülkeler kriz sürecini çok rahatlıkla geçebildiler. Bu açıdan Türkiye sürdürülebilir büyüme için ajandasının birinci sırasına üretimi yazmak zorundadır. Türkiye üretimde çok önemli mesafe aldı. İmalat sanayisinde dünya ile yarışan yapımız var. Otomotivde önemli bir avantajımız var, özellikle otomotiv yan sanayide dünyanın önemli markalarına çok ciddi derecede mal satan bir ülkeyiz. Bakanlık olarak, üretimin inovasyon ve Ar-Ge'ye dayalı olması gerektiğini kaçınılmaz görüyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN KENDİ TEKNOLOJİSİNİ ÜRETEN BİR ÜLKE KONUMUNA GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye'nin kendi teknolojisini üreten ve teknoloji transferinde çok bilinçli hareket eden bir ülke konumuna gelmesi için çalıştıklarını kaydeden Bakan Işık, "Şu anda ihraç ettiğimiz malların kilogram ortalaması 1.59 Dolar. Teknoloji düzeyimiz düşük, düşük-orta düzey seviyesinde. Bu rakamları kesinlikle küçümsemiyoruz ancak bu çok düşük. emek yoğun üretimden bugün teknolojik düzeyi yüksek ve her geçen gün bu noktada ilerleyen ülke konumuna geldik. Hedefimiz kilogramı 1.59 Dolar olan ortalamamızı ilk etapta 2 Dolar'ın üzerine, orta vadede ise 2023'te 3 Dolar'ın üzerine çıkarmaktır. Bunu başardığımız zaman 500 milyar Dolar'lık ihracat hedefimizi yakalamak çok kolay olacak. Türkiye, teknolojide dünyadaki acımasız rekabetten sıyrılıp teknoloji düzeyini düşük, düşük-orta düzeyden, orta - yüksek ve yüksek seviyeye taşımak durumundadır. Ak Parti olarak iktidara geldiğimizde Türkiye'nin Ar-Ge harcaması gayri safi milli hasılanın yüzde 0.42'si kadarken şimdilerde yüzde 1'e geldi. Hedefimiz, 2014 yılında yüzde 1'i, 2023'de ise yüzde 3'ü bulmaktır" diye konuştu.

Fikri Işık, KOSGEB'in küçük ve orta ölçekli sanayi açısından önemine de değindi. Işık "KOSGEB'in girişimcilik eğitiminden en fazla yararlananlar kadınlardır. Kadınlarımız bu eğitimleri aldıktan sonra 30 bin Lira karşılıksız hibe-destek veriyoruz, daha sonra da faizsiz 70 bin Lira kredi veriyoruz. Yeter ki kadınlarımız kendi işlerini kursun. İş hayatına atılma noktasında kadınlar Türkiye'de 15-20 yıl öncesine göre çok daha arzulular. Kadın girişimci sayımız her geçen gün artıyor" dedi.

"BEYAZ YAKALI KADIN SAYISI, BEYAZ YAKALI ERKEK SAYISINA YAKLAŞMAK ÜZERE"

Yaptıkları çalışmalarla ilgili "Kadının eğitim seviyesi yükseldikçe kadın istihdamı artıyor" diyen Işık konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğitim seviyesi yükseldikçe nitelikli istihdam daha da artıyor. Artık beyaz yakalı kadın sayısı, beyaz yakalı erkek sayısına yaklaşmak üzere. İkinci husus da teknoloji düzeyi yükseldikçe kadın istihdamı artıyor. Üretimde beden gücü azalıp beyin gücü ve beceri seviyesi arttıkça kadın istihdamı yükseliyor. Bu veriler bize hangi yolda gitmemiz gerektiğini çok güzel bir şekilde anlatıyor. Eğitimde kadınların eğitim seviyesini artırmalıyız. 'Haydi kızlar okula' kampanyası gibi pek çok kampanya ile Türkiye çok ciddi bir noktaya geldi ancak bunu yeterli görmüyoruz. Bir tek kızımız okul dışında kalmayıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu husus Türkiye'deki eğitim, üretim ve toplam kalkınma açısından olmazsa olmazımızdır"

BAKAN IŞIK'A TEŞEKKÜR ETTİ

Toplantıya katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Nilüfer Bulut da kadınların sanayinin bilim ve teknoloji kısmıyla üstlenebileceğini söyledi. Bulut, "Erkekler arasında var olmaya çalışırken kadınların bir araya gelerek seslerini daha güçlü bir şekilde duyurmaları gerektiği inancıyla TİKAD'ı kurduk. Bu yılda 10. yılımıza doğru yol alıyoruz" diye konuştu. Toplantının basına kapalı kısmında ise Fikri Işık, TİKAD üyelerinin görüşlerini dinledi, sorularını yanıtladı.

(BB) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Işık, İş Kadınlarıyla Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement