Bakan Işık'tan Dinleme Açıklaması: 164 Kriptolu Telefondan 80'i Dinlenilmiş - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Işık'tan Dinleme Açıklaması: 164 Kriptolu Telefondan 80'i Dinlenilmiş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın 164 üst düzey devlet adamına ürettiği telefondan 80 tanesinin IMEI numarasının, yasa dışı olarak dinlenme maksadıyla kaydedildiğini bildirdi.

25.07.2014 00:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK'ın 164 üst düzey devlet adamına ürettiği telefondan 80 tanesinin IMEI numarasının, yasa dışı olarak dinlenme maksadıyla kaydedildiğini bildirdi.

Bakan Işık, TÜBİTAK'ta gazeteciler için düzenlediği iftar yemeğinde konuştu. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Işık, kriptolu telefonlarla ilgili soruşturmanın gidişatına yönelik bir soru üzerine TİB'in dinlemeyi tek başına yapma şansının olmadığını söyledi. Kriptoyu yazmayan kişinin bunu çözemeyeceğinin altını çizen Bakan Işık, kriptolu telefonların dinlenebilmesi için mutlaka kriptoyu yazanın da işin içinde olması gerektiğini vurguladı.

Bakan Işık, açıklamasında söz konusu telefonların nasıl dinlendiğine ilişkin araştırma yaptıklarını da ifade etti. Bu konuda uzun çalışmalar yapıldığının altını çizen Bakan Işık, öncelikle sistemin güvenliğini incelediklerini burada ciddi güvenlik açıkları gördüklerine dikkat çekti.

-"SİSTEMİN YAZILIMLARINDA DA BAZI KORSAN SATIRLAR TESPİT ETTİK"-

Daha sonra sistemin tasarımına ve yazılımına baktıklarını söyleyen Bakan Işık, telefonların nasıl dinlediğine ilişkin çalışmaları şöyle anlattı:

"Sistemin yazılımlarında da bazı korsan satırlar tespit ettik ama aktif olup olmadıklarını henüz tespit edemedik. Daha sonra da donanıma baktık. Tüm bu çalışmaları yürütürken, özellikle TİB'de biliyorsunuz dinleme kayıtlarının silinmesiyle ilgili çok fazla haber çıkmıştı. TİB'in TÜBİTAK'tan talebi doğrultusunda, oraya TÜBİTAK'tan giden uzmanların yaptığı çalışmada bilgi kırıntılarından, yani silmişler, 30-40 defa silmişler ama böyle kenarda, köşede, diskin tamamına ulaşamıyorlar. Kenarında, köşesinde kalan bilgi kırıntılarından bir çalışma yapıldı ve TÜBİTAK'ın 164 üst düzey devlet adamına ürettiği telefondan 80 tanesinin IMEI numarasının yasa dışı olarak, oraya dinlenme maksadıyla kaydedildiğini gördük."

-"DİNLENENLERİN ARASINDA CUMHURBAŞKANIMIZIN NUMARASI YOK AMA..."-

Kriptolu telefonlarla kimlerin dinlendiğine yönelik bir soru üzerine de Bakan Fikri Işık, ""Kabinenin tamamı neredeyse dinlenmiş. Bu tespit edilen 80 IMEI numarası Başbakandan, Başbakan yardımcıları, MİT Müsteşarı, bakanlar, Genelkurmay gibi. 80 numaranın içinde bunların hepsi var ama düşündüğümüz şu; 80'ine biz kırıntılardan ulaşabildik. Demek ki bunun tamamı kaydedildi ki bunun 80'ine biz ulaştık. Dolayısıyla biz tamamının bu sistemle dinlenildiğini düşünüyoruz. O 80 numara içinde benim gördüğüm, Cumhurbaşkanımızın numarası yok ama dediğim gibi, orada 164 numaranın içinde olduğu için ihtimal yüzde 99.9 o numaralar da vardır" yanıtını verdi.

-"ŞU ANDA KRİPTOLU TELEFON KULLANMIYORUZ"-

Bakan Işık, dinlemenin nerede, nasıl, kim tarafından, niçin yapıldığını bulma işinin de yargı tarafından yapılması gerektiğinin altını çizerek, bu konuda da Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturmayı yürüttüğünü kaydetti.

Kriptonun hangi kurum tarafından yazıldığının ve bu telefonları kimlerin kullandığının sorulması üzerine de Bakan Işık, kendisinin ve diğer bakanların şu anda kriptolu telefon kullanmadıklarını ifade etti. Bakan Fikri Işık, konuşmasında TÜBİTAK'ta kriptolu telefonların yapıldığı birimde çalışan ekibin, olayın ilk ortaya çıktığı zaman görevden uzaklaştırıldıklarına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Şimdi orada kriptolu telefonların tasarımından yazılımına, güvenlik önlemlerinin alınmasına kadar, yazanın dahi dinleyemeyeceği bir kurgunun yapılması için çalışıyoruz. Arkadaşlarımın bana verdikleri bilgi, yıl başına kadar yeni kriptolu cep telefonlarını yine üst düzey devlet yetkililerinin kullanımına sunacağız."

-"ORGANİZE BİR YAPININ OLDUĞU SU GÖTÜRMEZ BİR GERÇEK"-

Kendisinin Bakanlık görevine geldiğinden bu yana kriptolu telefonları hiç kullanmadığını, çok gizlilik gerektiren bir görüşmesinin de zaten olmadığını vurgulayan Bakan Işık, hedeflerinin yılsonuna kadar yeni bir yazılım, yeni bir tasarım ve yeni bir donanımla ve bir daha kesinlikle birbirleriyle irtibat kurmalarını mümkün kılmayacak şekilde kriptolu telefonu hizmete sokmak olduğunu söyledi.

Konuşmasında paralel yapıyla ilgili operasyonların yapıldığının da altını çizen Fikri Işık, ""Herkes 'biz masumuz' diyor. Tabii kimin suçlu, kimin suçsuz olduğuna yargı karar verecek. Temel bir ilke de kişinin suçu ispat edilene kadar suçsuzdur ama takdir edersiniz ki bir kriptolu telefonun dinlenebilmesi için işin içinde TÜBİTAK'ın, Emniyetin, TİB'in, hatta bazen yargının olması gerekiyor. Şimdi bunlar da birbirlerini rüyalarında tanımadılar herhalde. Organize bir yapının olduğu su götürmez bir gerçek" dedi.

-"BİZ NE DERSEK DİYELİM KARARI MERKEZ BANKASI VERİYOR"-

Gazetecilerin bir sorusu üzerine Merkez Bankası'nın faiz politikasını da değerlendiren Bakan Işık, şu ifadeleri kullandı:

"Merkez Bankası, temkinli bir faiz indirimi politikası izliyor, biz daha cesur bir faiz indirimi politikası bekliyoruz. Ama biz ne dersek diyelim kararı Merkez Bankası veriyor. Ben arzu ederdim ki Merkez Bankası daha cesur faiz indirim kararı alabilsin ama şunu da söylemek lazım: Merkez Bankası'nın elindeki veri seti ve tüm bilgiler ben de yok dolayısıyla ben kendi bilgi ve verilerimi oluşturarak, sizinle görüşümü paylaşacağım. Reel sektör olarak bizim beklentimiz Merkez Bankası'ndan daha hızlı ve cesur faiz indirimidir. Eğer bir ülkede şirketlerin faaliyet karı artıyor da vergi öncesi karlılığı düşüyorsa buradaki problem kambiyo zararlarıdır ve finansman giderleridir. O zaman Merkez Bankası'nın 2 temel görevi var: Enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı ama üçüncüsü de iki hedefle uyumlu olarak ülkenin büyüme politikalarına destek olmak. Merkez Bankası, ülkenin büyüme politikalarına iki enstrümanla destek olmak istiyorsa faiz indiriminde daha cesur, kur noktasında ise daha dikkatli olmalı."

Işık, bir soru üzerine de TÜBİTAK'ın uzayda GÖKTÜRK 2 ile ilgili bilgi aldığını belirterek, orada anlık olarak görüntüleri görme imkanı bulduklarının da altını çizdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Işık'tan Dinleme Açıklaması: 164 Kriptolu Telefondan 80'i Dinlenilmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement